Hirmagazin.eu
Főoldal » Legyen akaraterőd!
Életmód hírek

Legyen akaraterőd!

Akaraterő: Az emberi tulajdonság újra felfedezése. Ezzel a címmel jelent meg és került az eladási listák élére pár éve  Roy F. Baumeister, a Floridai Állami Egyetem professzorának, valamint John Tierney-nek, a New York Times tudományos újságírójának könyve, ami a mai napig az egyik legérdekesebb felfedezést taglalja az akaraterőről.

Legyen akaraterőd!

Az önszabályozás, vagyis az akaraterő kérdése a XIX. század óta érdekli a tudósokat. Baumeister először kétkedve állt neki a témának, de miután laboratóriumi feltételek mellett vizsgálta az akaraterőt, megértette, „miként ad kitartást, hiánya hogyan rántja magával az önkontrollt, a vér glükóztartalma hogyan táplálja ezt a mentális energiát.”

Az önbecsüléshez hasonló kérdésekkel már egyetemistaként sokat foglalkozott. A hetvenes években divatos volt az egót és az identitászavart tanulmányozni. Munkáját később többek között az akaraterő területén folytatta, mely az ő megfogalmazásában egy olyan mozgatórugó, melyre azért van szükség, hogy a kísértésnek ellen lehessen állni.

Baumeister áttörést jelentő kutatása megmutatta, hogy az önszabályozás kicsit úgy működik, akár az emberi test izmai: néha elfárad. A kutatás résztvevői olyan feladatokat kaptak, ahol valaminek ellen kellett állniuk.

Például valamilyen édességnek, vagy annak, hogy egy bizonyos állatra gondoljanak. Egy újabb akaraterőt igénylő feladat esetén azonban már romlott a teljesítményük, ami Baumeister szerint az „egógyengülés” következménye. Ennél is érdekesebb volt az, mikor a résztvevők cukortartalmú italt kaptak, ugyanis ilyenkor láthatóan javult az önkontrolljuk.

Nyilvánvaló, hogy a cukor energiával látta el az agyat, mely így újra munkába állt és újra működött az akaraterő. Amikor arra kérték őket, hogy kicsit változtassanak az életmódjukon – mozogjanak, vezessenek táplálkozási naplót – sokkal erőteljesebben tudták kontrollálni a saját életüket, ami azt bizonyítja, hogy egy elhanyagolt izomhoz hasonlóan az akaraterő is edzhető.

“Ez elég nagy újdonságot jelentett ezen a területen, ahogy az egóról gondolkodtunk, illetve a megértése sem hagyományos úton történt.” – magyarázta Baumeister, és hozzátette, hogy tudta, jelentős felfedezésre jutott. „Változást hozott, izgalmas, új fejlesztést. Az akaraterő tette az embert a legalkalmazkodóbb teremtménnyé, és most azt is felfedtük, miként segíthetünk másoknak használni azt. Ismét kiderült, hogy az akaraterő választ el minket más fajoktól és ad nekünk erőt.”

Forrás: Napidoktor.hu

Hasonló hírek

A tudósok szerint a férfiak agya csak 40 éves kor után érik be teljesen

Géza

Így borult ki a csaj, mert nem vett neki a fiúja iPhone 7-et! – VIDEÓ

Mazsi

Ennek a fiatal lánynak a megdöbbentő vallomása felrobbantotta az internetet

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!