Hirmagazin.eu
Főoldal » Legjobb európai gyakorlat lehet az állatkerti hulladékcsökkentés
Életmód hírek

Legjobb európai gyakorlat lehet az állatkerti hulladékcsökkentés

Európai díjra jelölte a Fővárosi Állat- és Növénykert hulladékcsökkentési programját a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége. Az Állatkert az elmúlt években saját mindennapi működését is környezetbaráttá tette, számos zöldfejlesztést valósított meg – mondta az InfoRádióban Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője.

Minden év novemberében megtartják az Európai Hulladékcsökkentési Hetet 2012 óta az Európai Bizottság kezdeményezésére. Tavaly Európa 30 országából több mint 16 ezer, a hulladékcsökkentés fontosságára való figyelemfelhívó programmal, akcióval, rendezvénnyel vettek részt a kezdeményezésben. Ebből 410 Magyarországon zajlott.

Az egyik az Állatkert programja volt, mivel elég komolyan foglalkozunk azzal, hogy nemcsak a saját működésünkben különböző zöld fejlesztéseket valósítsunk meg, hanem az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztéssel és szemléletformálással is – mondta az InfoRádióban Hanga Zoltán, a városligeti intézmény szóvivője annak kapcsán, hogy európai díjra jelölte a Fővárosi Állat- és Növénykert hulladékcsökkentési programját a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége (KgySzSz). Felidézte, hogy tavaly novemberben 16-24. között szerveztek egy ilyen programsorozatot.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét koordinációjával megbízott szervezet, a KGySzSz utólag értékelte az összes magyarországi programot, mivel létezik az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díj, amelynek a vállalati kategóriájában az Állatkert nyerte el a legjobbnak járó elismerést.

“Ezért az Állatkert programsorozatát jelölik az összeurópai díjra is, elbírálni várhatóan nyáron fogják”

– mondta Hanga Zoltán.

Elmondása szerint a tavalyi programsorozat része volt, hogy az Állatkertbe belépők egy szemétszörnnyel és egy cigarettacsikk akváriummal találták szembe magukat. “Ezzel próbáltuk érzékeltetni, hogy egy forgalmasabb napon csak az Állatkertben mennyi hulladék keletkezik, amit a látogatók a gyűjtőkbe dobnak, és hogy ezen belül mekkora a csikkek mennyisége” – idézte fel Hanga Zoltán.

Emellett különböző hulladékok újrahasznosítását játékos formában is ki lehetett próbálni. Voltak olyan kézműves programok, amikor kidobásra ítélt dolgokból lehetett jópofa játékokat és egyéb hasznos holmikat készíteni. Volt komposztálási bemutató, hogy ezt kiskertekben hogyan lehet végezni, és egyéb más ilyen program is akadt. “Az egyik fontos téma volt, hogy it lehet a háztartási műanyag hulladék csökkentésével tenni akár innen Magyarországról a világtengerek védelme érdekében, úgy, hogy hazánknak nincs tengere” – mondta a szóvivő. Az egész földi ökoszisztéma szempontjából ugyanis a tengerek nagyon is fontosak.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Mit mond el a csók a férfiról?

Edit

Brazil diéta

info

Férfi vagy? Ma minden rólad szól!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------