Főoldal » Legfrissebb adóhírek: Számla pénzneme: forint vagy euró?
Gazdaság

Legfrissebb adóhírek: Számla pénzneme: forint vagy euró?

Internetes hirdetésről kapott számlán forintban és “tájékoztatásul” euróban is szerepel a végösszeg.

Napi.hu

A pénzügyi teljesítés “vásárlás hitelkártyával” jogcímen történik, a vevő bankszámláját az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli meg a bank, ami így nem egyezik meg a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. A számlát forintos vagy eurós számlaként kell kezelni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Forintos számlaként, forintban kell könyvelni – szögezte le válaszában szakértőnk.

Bár a kérdésben nem szerepelt, felhívta a figyelmet arra a gyakori hibára, miszerint a facebook-on és google-on megjelenő hirdetéseknél, ha vállalkozó a hirdető, akkor az esetlegesen 0 százalékos vagy áfa nélkül kapott számla valójában fordított adózást jelent, azaz, ha a vállalkozás áfakörös, akkor neki kell megfizetnie a 27 százalékos áfát, és be is kell azt vallania az A60-ason. Ha megfelel a feltételeknek, akkor le is vonhatja az áfát.

Alanyi adómentes vállalkozásnak is meg kell fizetnie és havonta be kell vallania az áfát, de azt nem tudja visszaigényelni.

Hab a tortán, hogy fordított adózású számlát csak akkor kaphat a vállalkozás, ha rendelkezik közösségi adószámmal, de a tapasztalatok szerint ezzel nem nagyon foglalkoznak a számlakiállítók. Az áfát viszont csak a számla birtokában lehet bevallani, tehát akár utólag is el kell azt kérni – nyomatékosította szakértőnk.

Forrás: adozona.hu

Hasonló hírek

Indul a harc az albérletekért

Edit

A vártnál nagyobb lesz a magyar gazdaság növekedése

Géza

Atlétikai centrumot kap a szegedi egyetemi sportélet

Géza