Hirmagazin.eu
Főoldal » Legalább telefonálni ne féljenek – kérik a szakemberek
Belföldi hírek

Legalább telefonálni ne féljenek – kérik a szakemberek

forrás: Duna TV, Kékfény

Az egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látványosságtól alig néhány lépésre fagyott meg egy hajléktalan a múlt héten. Biztos, hogy többen mentek el mellette. Ezek az emberek bűncselekményt követtek el, a törvény értelmében akár három évre is ítélhetnék őket, de senki sem kutat utánuk. Mert bár létezik a paragrafus, az igazságszolgáltatásban ritkán sikeresek a segítségnyújtást elmulasztók elleni eljárások.

A fővárosi Városligetben január elején egy halálra fagyott férfi holttestét találták meg a járókelők. Valószínűleg hosszú órákig feküdt a földön, mire valaki végre segíteni akart rajta. Pedig a környék elég forgalmas, ez a budapesti családok egyik kedvelt sétahelye. Az áldozat a sétaúttól alig néhány méterre halt meg, s csak találgathatni lehet, hányan mentek el a magatehetetlen test mellett.

Legalább telefonálni ne féljenek – kérik a szakemberek

A fagy leginkább a hajléktalanok között szedi az áldozatait. A Városligetben talált férfi a mostani tél 26. áldozata. Tavaly összesen 40 ember fagyott meg, majdnem kétszer annyi, mint az elmúlt években. A Magyar Szociális Fórum összesítése szerint 2013-ban 20, 2014-ben 25 áldozat volt. Amikor fagypont alá csökken a hőmérséklet, ugrásszerűen nő a kihűléses esetek száma, elsősorban a hajléktalanok és a mélyszegénységben élők között. Ebben az időszakban a hajléktalanokat mentő krízisautó szinte minden éjszaka összeszed két-három, a fagyhalál szélén álló embert. Az áldozatok többsége legyengült szervezetű, beteg. A tavalyi 40 áldozatnak majdnem a fele, 18 ember a saját otthonában fagyott meg. Rájuk ugyanúgy nem figyelt oda senki, mint az utcán heverő szerencsétlenekre.

Egy tíz éve az utcán élő ember azt mondja, az emberek többsége mintha nem is látná, amikor valaki rosszul lesz és összeesik. Pedig ez nem egyszerű tétlenség, a magyar törvények szerint a segítségnyújtás elmulasztása akár bűncselekmény is lehet.

A közlekedési szakjogász szerint az emberek – tévesen – úgy gondolják, hogy ezt a bűncselekményt csak az autósok követhetik el, amikor az okozott baleset után tovább hajtanak. Borbély Zoltán ügyvéd hangsúlyozta: aki veszélyben lévő embernek nem nyújt segítséget, elköveti ezt a bűncselekményt. Vagyis aki azt látja, hogy valaki életveszélyben van, például magatehetetlenül fekszik a hóban, vagy éppen fuldoklik egy folyóban, és nem segít, két év börtönt kaphat. Ha az áldozat meghal, három évre is leültethetik a tétlen szemlélőt. Csak akkor nem köteles segíteni, ha azt látja, hogy mások már hozzáláttak, vagy ha saját magát is életveszélynek tenné ki. Egy égő házba például nem köteles berohanni senki, akkor sem, ha tudja, vannak bent emberek, és a fuldoklókat is csak annak kell mentenie, aki tud úszni.

A tétlen szemlélők sokszor hivatkoznak arra, hogy félnek, azért nem mernek odalépni egy utcán fekvő emberhez. Őket a szakemberek arra kérik, legalább a telefonjukat legyen bátorságuk elővenni, és hívják fel a mentőszolgálatot, ők intézkedni fognak.

A szociológusok szerint százból legalább kilencvenen azért nem segítenek a bajban lévő embertársuknak, mert nagy tömegben az egyén nem érzi a saját felelősségének a súlyát. Szerencsére azonban – mondja a krízisautót üzemeltető Menhely Alapítvány elnöke – még így is sokan törődnek másokkal. Aknai Zoltán elmondta: hideg időben akár kétszáz hívást is kapnak, és ezek harmada az utcai bejelentés.

Bár hivatalos statisztikák nincsenek, de a jó szándékú bejelentők évente sok száz életet is megmenthetnek. S ez mindenkinek kötelessége lenne.

 

Hasonló hírek

Az “Év Homlokzata – 2018” – Érték az építészetben! Pályázat építészeknek és kivitelezőknek!

Géza

Kikerült a netre Gyurcsány írása: lázadásra szólít fel a Fidesz ellen

Géza

Nagy a baj: horrorárakat is hozhat a több hónapos aszály

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------