Főoldal » Lefaragott adófelajánlások – Idén még az eddigi szabályok alapján
Gazdaság

Lefaragott adófelajánlások – Idén még az eddigi szabályok alapján

A társasági adóból történő adófelajánlási lehetőségek az utóbbi évben több vonalon is szűkültek. Idén januártól nincs lehetőség az előadó-művészeti szervezetek támogatására, a nyári adócsomag elfogadásával pedig megszűnik a társaságiadó-feltöltési kötelezettség, és így a hozzá kapcsolódó adófelajánlás is.

Az elérhető legmagasabb adójóváírás érdekében a legtöbb cég az év végi társaságiadó-feltöltési kötelezettsége teljesítésekor vette igénybe az adófelajánlás intézményét, hiszen ekkor a várható adójának 80 százalékáig felajánlhatta a társasági adóját, és ezzel egyidejűleg a rendelkezéssel 6,5-7,5 százalékos adójóváírásra, adóelőnyre is szert tett.

Ezzel szemben az éves társaságiadó-bevallásban történő felajánlás esetén az adójóváírás mértéke már csupán 2,5-2,16 százalék, tehát a társaságiadóelőleg-kiegészítési kötelezettség megszűnésével jelentős összegű adóelőnytől is eleshetnek az adózók.

Hogyan ütemezzük optimálisan a felajánlásokat?

Az előadó-művészeti szervezetek támogathatóságának megszűnését követően a látvány-csapatsport területén működő szervezetek támogatása továbbra is lehetséges, melyet az adókedvezmény miatt még mindig érdemes kihasználni. Fontos, hogy csak jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkező szervezetek esetén kapjuk meg a felajánláshoz szükséges támogatási igazolást.

A jogszabályi rendelkezések biztosítják az adóelőlegből történő felajánlást is, ami szintén az emelt összegű adójóváírásra (6,5 százalék) jogosítja a társaságokat. Jelenleg az adóelőleg 50 százalékáig, jövőre viszont már az adóelőleg 80 százalékáig is felajánlást tehetnek az adózók. Javasolt minél előbb elindítani a felajánlási folyamatot, hiszen még lehetőség van az augusztus-december időszakra vonatkozóan rendelkezni az adóelőlegekről és így erre a támogatási részre magasabb adókedvezményt érhet el a felajánló társaság. A jövő évtől pedig érdemes már egész évben a havi vagy negyedéves adóelőlegekből megtenni a felajánlásokat a magasabb adókedvezmény érdekében.

A változásokra gyorsan reagáló cégeknek a jogszabályi rendelkezésekben bekövetkező módosulások döntően nem befolyásolják az adómegtakarítási lehetőségeit.

Fontos kiemelni, hogy a nyári adócsomag idén még lehetővé teszi, hogy a társaságok a 2019-es adóévükre továbbra is alkalmazzák a feltöltésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, mely érdekes lehet a felajánlást alkalmazni kívánó társságoknak, mivel ekkor kiegészíthetik az idén felajánlott összeget az éves adófizetési kötelezettségük 80 százalékáig (évközben ugye 50 százalékáig van lehetőség),és erre a részre is a jelentősen magasabb adókedvezmény mértéket realizálhatják. Ezt egy nyilatkozat benyújtásával tehetik meg, legkésőbb a feltöltési bevallás benyújtásának határidejéig. Ennek a megoldásnak a hátránya a többletadminisztráció és a feltöltéshez kapcsolódó fizetési kötelezettség megjelenése is.

rsm

Hasonló hírek

Nyomoz az adóhatóság az Alexandránál

Edit

Az Egri Bikavér bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe

Edit

Dől a pénz: minden forintjához 19-et kap ingyen, aki belevág ebbe

Mazsi