Hirmagazin.eu
Gazdaság

Leesik az állad, ha megtudod, mennyi kukoricakonzervet állított elő idén a Bonduelle

Idén 156 ezer tonna kukoricát termelt Magyarországon a Bonduelle, amiből 300 millió konzervet állítottak elő

– tájékoztatta a cég közleményben az MTI-t.

Mint írják, a francia Bonduelle csoport által termelt kukorica 36 százaléka Magyarországon készül. 120 gazda közel tízezer hektáron termesztette a zöldséget, amiből a szezon legforgalmasabb napján akár 5 millió kukoricakonzerv is készült a három hazai (nagykőrösi, békéscsabai és nyírszőlősi) üzemben.  A GMO-mentes magból növesztett kukorica a betakarítástól számított fél napon belül a lezárt konzervbe kerül, hőkezeléssel tartósítják, így nincs szükség tartósítószerre és adalékanyagokra – írják.

Hazai piacon a termés öt százalékát értékesítik, 95 százalékát világszerte 28 országba exportálják. A koronavírus-járvány első hulláma idején nagyon megnőtt a kereslet a konzerv (illetve a fagyasztott) termékek iránt, március azonban igen kedvezőtlen volt. Magyarország a világ harmadik legnagyobb kukoricatermesztője, tavasszal azonban a feldolgozási szezon még nem kezdődött el, így a 2019-es készletekből kellett ellátni mind a hazai, mind az exportországok igényét – reagált Szirbek András, a Bonduelle marketing igazgatója az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére.

 

Pierre és Benoit Bonduelle 1926-ban alakított át egy elhagyatott pajtát konzervüzemmé, és állítottak elő 90 ezer zöldborsó konzervet. 1947-ben jött létre a Bonduelle brand. Napjainkban világszerte 120 ezer hektár termőföldön, 3100 gazdálkodó partnerrel együttműködve, 56 termelő üzemben 500-féle zöldségterméket termel és dolgoz fel 14 ezer 500 Bonduelle-dolgozó. Csak Európában évente közel 722 ezer tonna terméket állítanak elő.

A cég Magyarországon 1992 óta van jelen, akkor alapították a nagykőrösi üzemet. Békéscsabán 2003-ban, Nyírszőlősön 2012-ben jött létre a gyár. Magyarországon 980 dolgozót foglalkoztatnak, összesen 465 ezer konzervet gyártanak. Békéscsabán 55 ezer tonna kukorica, 20 ezer tonna zöldborsó és 10 ezer tonna bab és csicseriborsó konzervet gyárt 350 dolgozó évente.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyarországi Bonduelle cég 2018. június 1. és 2019. június 30. között 52 milliárdra növelte az előző évi 47,9 milliárd forintos nettó árbevételét. Adózott eredménye ugyanezen időszak alatt 1,5-ről 2,4 milliárd forintra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Magyarország kiemelkedő az önvezető járművek fejlesztésében

Géza

Elkészültek a látványtervek az Országos Széchényi Könyvtár impozáns épületéhez

Géza

Ilyen sajtot ne vegyél, és ha már vettél, ne edd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------