Hirmagazin.eu
Főoldal » Leckézteti az olasz kormány az Európai Bizottságot? Oszd meg!
Külföld

Leckézteti az olasz kormány az Európai Bizottságot? Oszd meg!

Előfordulhat, hogy a bizottság leckézteti meg az olaszokat, pénzbírsággal. Az adok-kapok oka, hogy a 2019-re tervezett olasz költségvetés tervezetét az Európai Bizottság visszautasította a tervezetet.

Az olasz kormány ülése után kiadott közleményben Matteo Salvini kormányfőhelyettes leszögezte, hogy a költségvetési hiánycél a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százaléka marad, a növekedési irányzat pedig 1,5 százalék lesz, de növelik az eszközeladásokat, és körültekintően fogják figyelni a kiadásokat alakulását.

Hasonló szellemben nyilatkozott a kormány ülése után a másik miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio, és fogadkozott, hogy a kabinet szilárdan ki fog tartani a megszorítás elleni tervei mellett. „A költségvetés nem fog változni sem az egyensúlyi tételekben, sem a növekedési előirányzatokban. Meg vagyunk győződve arról, hogy ilyen költségvetésre van szüksége az országnak, hogy újra lendületbe jöjjön” – mondta az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke.

Ez volt a legelső alkalom, hogy az Európai Bizottság visszautasította valamelyik tagállam büdzsétervezetét. Az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) november 5-i brüsszeli ülésén ugyancsak a költségvetési tervezet módosítására szólította fel az olasz kormányt. A miniszterek közös nyilatkozatukban leszögezték, hogy osztják a brüsszeli testület értékelését.

Az olaszok nem tudják majd tartani ígéretük

Egy államnak muszáj a szavazói felé mutatni egy olyan ígéretet, amelyről úgy véli, hogy azt tartani is tudja – közölte Magas István közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A szakértők azonban Brüsszelben mégis úgy gondolják, hogy az olasz kormány nem fogja tudni ezt betartani, de a probléma abban rejlik, hogy amit hivatalosan benyújtottak, az 0,8 százalékos, GDP-arányos hiánycél volt, most azonban 2,4 százalékos arányról beszélnek.

Mint mondta, a közgazdasági számítások szerint az olaszok igen feszített tervet készítettek, és valójában nem látják a szociális javulás lehetőségét. Ugyanakkor az olaszoknak és Brüsszelnek is vannak olyan magyarázatai, amelyek hihetőnek tűnhetnek, éppen ezért egy nagyon komoly vita van kialakulóban a két fél között – magyarázta Magas István az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Az olaszok által kitűzött 0,8 százalék csak szavakban volt annyi – erről már Szomráky Béla Olaszország-szakértő beszélt a műsorban. Elmondta, hasonló ígérteket már más országok is tettek, például Franciaország a kvóták esetében, amikor 9000 menekült befogadását vállalta magára, végül pedig csak 600 migráns érkezett az országba.

Az előző olasz kormány esetében 2,1-2,2 százalék volt a célkitűzés, de Szomráky Béla szerint nem úgy használták fel a pénzt, ahogyan azt kellett volna. A mostani olasz kormány pedig úgy gondolkodik, hogy bár a 2,4 százalékhoz újabb hiteleket kell felvenni, amellyel a kiadásokat fedezni tudják, de legalább a felével szeretnék versenyképesebbé tenni az olasz húzó ágazatokat.

Nem sikerül csökkenteni az államadósságot

Olaszország több mint 3 évtizede 100 százalék feletti adósságot görget, amelyet még mindig nem sikerült csökkentenie – hívta fel a figyelmet Magas István. Az állami pénzügyek természete alapvetően különbözik a vállalati és az egyéni pénzügyektől abban a tekintetben, hogy az adóssággal mi tehető meg. Olaszország esetében az állam könnyebben tudja megújítani az adósságát, de mégis jobb példák azok az országok, amelyek jelentős részben finanszírozzák más államok adósságát is – mutatott rá a közgazdász.

Minden gazdaság végső célja az általános életszínvonal emelkedése, azonban Olaszország esetében a gazdaság beragadt, még most sem érte el a 2007-es szintjét, mélyen az európai uniós átlag alatt teljesít – szögezte le. A mostani helyzetben pedig arról van szó, hogy bejelentettek egy adócsökkentést és egy viszonylagos, minimális alapjövedelem-szintű intézkedést, amely vonzó az emberek számára – fűzte hozzá.

 

szerző: hirado.hu
forrás: M1

Hasonló hírek

Drámai videó: leomlott egy sziklafal a görög üdülőparadicsom strandján

Mazsi

Meghalt a kórházban a tetteivel történelmet író ügyész

Géza

Kegyetlen páros robbantás: Újra lecsapott az Iszlám Állam!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------