Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Lebuktak az őrző-védők, hatszázmilliós a kár

Őrző-védő cégek vezetői ellen javasolnak vádemelést a NAV pénzügyi nyomozói. A cégláncolat több mint hatszázmillió forint kárt okozott az államnak, nemcsak az adót, hanem a dolgozók után fizetendő járulékot is elcsalták.

Adózás. Kép: Hirmagazin.eu

Egy siófoki férfi irányította a vagyonvédelmi megbízásokat vállaló társaságot, amely mögött egy komplett cégláncolat működött. A háttérben álló, a valóságban semmilyen tevékenységet nem végző vállalkozások a bevételek fiktív számlákon keresztüli elrejtésére szerveződtek. A dolgozókat mindig a láncolatot záró „bukó” céghez jelentették be, és utolsó láncszemként, papíron ezeknek a cégeknek kellett volna befizetniük az áfát is.

A szolgáltatásokért kapott pénzből fizettek a dolgozóknak és finanszírozták a bűnbandát, a fennmaradó rész pedig az irányítók haszna maradt. Adót és járulékokat szándékosan nem fizettek. Működésükkel 632 millió forinttal károsították meg az állami költségvetést. A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást az ügyben.

A rajtaütéskor 120 pénzügyi nyomozó több megyében, 35 helyszínen végzett házkutatásokat és lefoglalásokat. A NAV Veszprém megyei revizorai ellenőrizték az alkalmazottak bejelentését, foglalkoztatásuk módját.

A céghálózat feje egy egykori idegenlégiós volt, akit több társával együtt a NAV Merkúr Bevetési Egysége fogott el. Az egyik, álnevet használó elkövető ellen három elfogatóparancs is érvényben volt, ezért ő már megkezdte korábban kiszabott börtönbüntetésének letöltését.

Az okozott kár megtérülésére zárolták az elkövetők vagyonát: gépkocsikat, ingatlanokat, készpénzt és követeléseket. Így nagy valószínűséggel az elcsalt összeg mintegy felének fedezetét biztosították.

Költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt hat gyanúsítottnak kell felelnie. A pénzügyi nyomozók az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Somogy Megyei Főügyészségnek.

Forrás: NAV, adozona.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Nagymegyeri tragédia – gyilkosság volt?

info

Helyreállították a felsővezetéket, megindult a forgalom

Géza

Fokozott ellenőrzések lesznek szombaton a főváros több kerületében

info