Hirmagazin.eu
Főoldal » Leadják szerelésüket, mégis börtönben maradnak az őrök
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Leadják szerelésüket, mégis börtönben maradnak az őrök

A vád ezért különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás. A Kékfény riportja.

 

S. László volt börtönőr ellen a vád, hogy olyan súlyosan bántalmazott őrtársaival egy rabot, hogy az elítélt harminc perccel később meghalt. Csiki Sándor elítélt halálának oka, amint az az orvosszakértői vizsgálat után kiderült, gyógyszermérgezés – a vádirat szerint a verésbe is belehalt volna az áldozat. A vád ezért különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás.

A 44 éves férfi a fél életét rácsok mögött töltötte. Lopások, rablások miatt összesen már vagy 20 évet ült le. Csiki Sándor legutóbb 9 évet kapott fegyveres rablásért, egy drogdílert fosztott ki késsel. Tavaly már szabadult volna. Az áldozatról korábban a fia, ifj. Csiki Sándor azt mondta, hogy „apám ki-be járt a börtönből”.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A konfliktusforrás egy matrac volt

Deteky Gábor, az áldozat családjának egyik ügyvédje szerint Csiki Sándor testileg-lelkileg beteg ember volt. A mozgássérült, bottal bicegő férfit téveszmék gyötörték, és ezt a börtön kezeletlenül hagyta. Egy orvosi karton szerint összevagdosta magát a tükör előtt, azt állította, démon tette.

Csiki Sándor azért került fogdára, mert összeverekedett egy másik rabbal. A börtönben  működő kamera felvételei szerint a reggeli zárkanyitáskor két börtönőr áll az ajtónál, Csiki Sándor nem látszik a felvételen, de az kivehető, hogy egy matracon vitáznak. A fogdán csak éjszakára maradhat raboknál szivacs a priccsen. Az áldozatnak papírja volt arról, hogy napközben is azon feküdhet, mert beteg. A felvétel szerint a fogoly erről igazolást ad át az egyik őrnek. Majd Csiki Sándor dühében kidobja a matracát a zárkából. Kevéssel később megérkezik a fővádlott, Sz. László, ezt szintén rögzítette a kamera.

Elsőként lép be Csiki Sándor zárkájába, és két kollégája követte, nagyjából két percig tartózkodtak a zárkában. A folyosói kamera nem rögzített hangot, azon az sem nem látszik, hogy mi történik odabent. Erről már csak a vádlottak vallottak.

A kamera felvétele szerint az egyik őr kijött a zárkából, majd törölközőt visznek be a fogolynak. Később a földön húzzák a megbilincselt áldozatot, az ajtóban csak a feje látszik. Az őrök felállítják, és a folyosón kísérik. Csiki Sándor pólója ekkor már véres, az arcán is sérülések látszanak. Az őrök az egészségügyi szobába viszik, és mindhárman azt mondják, Csiki Sándor megbotlott a küszöbben, és arcra esett.

A vádlottak ugyanazt vallották

Verésről, bántalmazásról egyik volt őr sem beszélt a szembesítésen. Helyszíni kihallgatásukról a három exőr nagyjából ugyanazt vallotta. Csiki Sándor zavartan viselkedett, őrjöngött, összefüggéstelenül beszélt, fenyegetőzött. Őrtámadás történt, vallották a vádlottak, ezek után ketten földre teperték. A szembesítésen, egy bábun mutatták meg, hogy hogyan. Végül még a zárkában megbilincselték az áldozatot.

A tárgyaláson azt állították, hogy amikor az egészségügyi szobába vitték Csiki Sándort, csak kevéssé vérzett az orra. A vádlottak többek között azzal magyarázták az áldozat sérüléseit, hogy megbotlott, később még azzal is, hogy történhetett egy kis baleset a gumibottal. Azt is elmondták a volt őrök, hogy Csiki Sándor ismét balhézni kezdett. Aztán egyszer csak nem küzdött tovább. Mintha elfáradt volna, de akkor már haldoklott. Az őrök is látták, nagy a baj. A vallomásaik szerint levették róla a bilincset, és segítséget kértek az ápolóktól.

Őrtámadás történt, vallották a vádlottak, ezért ketten nekiugrottak a rabnak, földre teperték. A szembesítésen, egy bábun mutatták meg, hogy hogyan. Végül még a zárkában megbilincselték az áldozatot. Verésről, bántalmazásról egyik volt őr sem beszél.

A gyógyszer-túladagolás és a verés végzett a fogollyal

Megpróbálták újraéleszteni, de hiába. Az orvosszakértők összesen 43 sérülést számoltak össze a holttesten, elsősorban a fejen. Az első orvos, aki megállapította a halál beálltát, azt írta le, hogy nem észlel a halállal összefüggő sérülést a holttesten, csak a kezén látott bilincssebeket, szerinte szívelégtelenségben halt meg a férfi.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)A kép illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)

A három őrt kezdetben halált okozó testi sértéssel gyanúsították meg. Ez később életveszélyt okozó testi sértésre változtatták, a vádiratban pedig sokkal súlyosabb bűncselekmény áll: különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete. A jog ezt nevezi eshetőleges szándékú gyilkosságnak.

Az ügyész a tárgyaláson azt mondta, a halál oka keringési elégtelenség, amit a vérnyomáscsökkentő gyógyszer túladagolása okozott, és hozzátette, hogy a vádlottaknak tudniuk kellett, hogy a bántalmazás következménye is lehetett a fogoly halála. Ezt állapították meg végül az orvosszakértők.

Az áldozat családját képviselő jogász szerint tulajdonképpen két oka is volt Csiki Sándor halálának, nagy valószínűséggel a bántalmazás is halált okozott volna, de a gyógyszer-túladagolás a halál oka.

A börtönőröket hat évre ítélték

Tóth Szabolcs, a Fővárosi Törvényszék tanácselnök bírája kihirdette az ítéletet: életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében bűnösök a vádlottak, halmazati büntetésül személyenként 6 év börtönbüntetésre ítéli a vádlottakat.

Az exőrök tehát nem gyilkosok, ahhoz még az úgynevezett eshetőleges szándék is hiányzik.

A bíró ismertette a történteket: a matrac használata miatt indulatos szóváltás alakult ki őr és őrizetes között, a fogoly is tiszteletlen volt. Ezt torolták meg kegyetlenül az őrök. A bíró szerint Csiki Sándor halála akkor is bekövetkezett volna a gyógyszermérgezés miatt, ha egy ujjal sem érnek hozzá az őrök.

A vádlottak tette ezért csak életveszélyt okozó testi sértés. A hat év meg kicsivel alatta van a középmértéknek, mert halmazatban 2 és 12 év közötti börtönt kaphattak volna. Egyikük egy évvel biztosan többet ül majd, mint a két társa, neki volt egy felfüggesztett börtönbüntetése korábbról. Mégis börtönőr lehetett.

Az áldozat fia, ifj. Csiki csalódott az volt az ítélethirdetéskor. Szerinte kevés a volt börtönőrök 6 éves büntetése. Mások egy pofonért kapnak 3 évet, meg 5 éveket – mondta.

Több kérdés felvetődik 

Csiki Sándor miért szedett be ennyi vérnyomás-csökkentőt? A halálos adag huszonháromszorosát? Esetleg be akart tőle állni? A börtönvilágban sincs olyan híre a szernek, hogy túladagolva bódító hatása lenne. Netán öngyilkos akart lenni? Az áldozat fia szerint ez kizárt. Utolsó levelében apja azt írta neki, várja őt a következő beszélőre. De talán a legnagyobb kérdés, hogy ennyi gyógyszer hogyan lehetett Csiki Sándornál. A fogdán, ahova testüregi motozás után kerül be egy elítélt.

Az egyik volt őrnek erre is volt magyarázata: a liftezés. A börtönszleng így nevezi azt, amikor az egymás feletti zárkákban ülő rabok az ablakon át zsinórra kötve küldözgetnek egymásnak mindenféle tárgyakat.

Ifj. Csiki Sándor elmondta: látta a holttestet a halottasházban, és szerinte az apját halálra verték. Nem fogadja el az ítéletet, kártérítési pert akar indítani a börtön ellen.

Forrás: Kékfény

Hasonló hírek

Most érkezett: megölte 3 éves kisfiát egy kunszentmártoni nő – Döbbenetes részletek

Géza

Ásókkal jelentek meg a rendőrök: további testrészek után kutathatnak a pátyi boncmester horrortanyáján

Mazsi

„Halálra keresed majd magad” – így hitegetett egy magyar vasutast az álproducer – 15 millióval verte át

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------