Image default
Külföld

Le kell állniuk a Kína területén működő észak-koreai vállalatoknak

Kína közölte a területén működő észak-koreai vállalatokkal, hogy be kell zárniuk az országuk ellen meghozott ENSZ-szankciók értelmében.

A vállalatokat január elejére kell leállítani, és nem élveznek kivételt ez alól a közös, kínai-észak-koreai működtetésű vállalatok sem.

Phenjan lényegében egyetlen nagyobb szövetségese, Kína már betiltotta az Észak-Koreával folytatott textilkereskedelmet, valamint korlátozta az olajexportot.

A lépés része annak a nemzetközi válasznak, amelyet Észak-Korea hatodik – és egyben eddig legnagyobb erejű – nukleáris kísérleti robbantását követően hoztak meg. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelynek Kína is tagja, egyhangúlag az újabb szankciók bevezetése mellett döntött szeptember 11-én.

A kínai kereskedelmi minisztérium közlése szerint egy 120 napos határidőt hagytak minden, az ország területén működő észak-koreai vállalatnak a korlátozás kihirdetését követően arra, hogy bezárjanak.

A politikailag és gazdaságilag egyaránt elszigetelt Észak-Korea kereskedelmének legnagyobb részét Kínával bonyolítja, és noha Peking korábban gyakran „védte” a vele szomszédos Észak-Koreát, az egyre ellenségesebbé váló retorikáját és a nukleáris kísérleteit határozottan bírálta.

Korábban ebben az évben Kína csökkentette az Észak-Koreából irányuló szénimportot, valamint a tengeri élelmiszerek és a vas kereskedelmét is a két ország között. Előbbiekkel, valamint a textilkereskedelmet érintő korlátozással Észak-Korea az egyébként is viszonylag csekély devizabevételének több forrásától is elesett.

Donald Trump korábban arra sürgette Kínát, hogy tegyen többet Észak-Korea megfékezésére, és míg gyakran kifogásolta, hogy Kína meglátása szerint nem tesz eleget az ügyben, más alkalmakkor elismeréssel szólt Kína politikáját illetően a kérdésben.

Donald Trump és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között eközben „szócsata” alakult ki, nemrég például az amerikai elnök „öngyilkos küldetésen lévő” „rakétaembernek” nevezte utóbbit, és egyben arra figyelmeztetett, hogy más választás híján „teljesen elpusztítaná” Észak-Koreát, amennyiben meg kellene védenie az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit.

Kim Dzsongun „tébolyodottnak” nevezte Donald Trumpot, valamint azt mondta, hogy az amerikai elnök megjegyzései meggyőzték őt arról, hogy helyesen teszi, hogy a nukleáris elrettentésen igyekezik. Emellett azt is mondta, hogy szerinte Trump „hadat üzent”.

Egy keddi sajtótájékoztatón a kínai külügyminisztérium egy szóvivője elmondta, hogy elleneznek minden háborút a Koreai-félszigeten, valamint hangsúlyozta, hogy az ENSZ BT nemcsak a szankciókról döntött, hanem arról is, hogy a tárgyalásokat előmozdítsák, és ezek egyikét sem lehet túlhangsúlyozni úgy, hogy közben a másik háttérbe szorul.

Forrás: eloben.hu

Képek: hvg, blikk, 888, Atlas Corps

Hasonló hírek

Egy kolozsvári óra 26 éve mutatja Ceausescu menekülésének időpontját

info

Olasz büszkeség jelszóval rendezett óriási tüntetést a Liga

Géza

Még nehezebb lesz továbbjutniuk a görög-macedón határon rekedtek migránsoknak

Edit