Hirmagazin.eu
Főoldal » Lázár: hidegvágóval próbálnak átjutni a határkerítésen
Belföldi hírek

Lázár: hidegvágóval próbálnak átjutni a határkerítésen

Politikája hatékonyabb érvényesítéséhez közép-európai szövetségeseket keres a kormány – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón beszélt a határkerítésről és a csok változásáról is.

A magyar kormány közép-európai szövetségépítésben gondolkodik, ilyen politikát folytat, ezt mutatta a múlt heti budapesti V4-csúcstalálkozó, Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi látogatása, és ebbe a sorba illeszkedik a jövő heti budapesti magyar-szerb kormányülés is – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár tárgyalását a miniszter eredményesnek, sikeresnek minősítette, azon minden kérdés szóba került. A schengeni határ megvédésével kapcsolatban alapvető érdeknek nevezte, hogy Ausztriával szoros biztonsági együttműködés alakuljon ki.

Paks II. ügyében Lázár János azt mondta: Magyarország tiszteletben tartja Ausztria atomellenes álláspontját, de bízik abban, hogy az Európai Bizottság és Bécs vitája után sikerül együttműködést kiépíteni a két ország között az atomerőművel összefüggésben.

Kép: 24.hu

Hozzátette, hogy lesz közös osztrák-magyar infrastrukturális együttműködés, cél az ország gyorsforgalmi útjainak összekötése, illetve Körmend, Szentgotthárd, Sopron esetében a határátkelők fejlesztése.

Naponta többször próbálják átvágni a kerítéstHa nem veszik figyelembe a magyar szempontokat, akkor Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs tárgyalássorozatából – mondta Lázár János, aki szerint az eddigi információk elkeserítőek. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok is így tett.

A tárcavezető kiemelte: a határzármenti hőkamerák felvételeinek nyilvánosságra hozatalát kéri a belügyminisztertől. Helyszíni tapasztalatairól beszámolva azt mondta: napi szinten 2-3 óránként próbálják illegális bevándorlók átvágni a határkerítést hidegvágókkal. Ha nem lenne a duplakerítés és az élőerős védelem, nem 30-50-en kísérelnének meg egy nap bejutni az ország területére, hanem folyamatosan lennének próbálkozók – közölte Lázár János, aki azt is jelezte: a tranzitzónába visszakísért migránsok nem menekültek, eszük ágában sincs beadni a kérelmet.

Változik a csokEgyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb lesz a csok benyújtása és elbírálása – ismertette a kormány döntését.

  • Bevezetik a nyilatkozati elvet a dokumentumok benyújtása helyett
  • A bankoknak lakásvásárlás esetén 30, építkezés esetén 60 napon belül meghozni a döntést a hitelről.
  • Nem akarják felmondani a bankokkal kötött megállapodást, bár felvetődött, hogy vegyék át a kormány illetékes szervei a feldolgozást.
  • A NAV ellenőrzi a csokkal visszaélőket. Eddig 64 ezer ügyből 800 esetben merült fel visszaélés gyanúja.

Egyéb kormánydöntések

  • Megismételte, hogy a babakötvény kamata 5,4 százalékra emelkedik.
  • A kormány mérlegeli a Szeviép-károsultak kártalanítását, ami több milliárd forintot jelent.
  • Hadigondozottak járadékemelése, havi 8550 forintról 10 ezer forintra.
  • Törökszentmiklós-Püspökladány-Berettyóújfalu között az M4-es autópálya folytatásaként minimum 100 milliárd forintos beruházás eredményeképpen négysávos utat építtet a kormány. Az előkészítésre 8,4 milliárdot fordítanak.

Egyéb témákNem kezdeményez vagyonvizsgálati eljárást Gyurcsány Ferenc ellen. A volt kormányfőről csütörtökön írta meg a MAgyar Idők, hogy az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amely egy nevén lévő osztrák bankszámlán van elhelyezve. A DK szerint ugyanakkor minden elemében pontos Gyurcsány vagyonbevallása. “Gyucsány Ferenc nagyon gazdag ember, nyilván a tehetségének köszönhető” – mondta Lázár János.

Napi egy ember adhatja be a menedékkérelmét a határon, ugyanis a BÁH-nak csak ennek a befogadására van kapacitása.

A kormányülésen nem került szóba a Telenor állami megvásárlása, és Lázár János nem tud arról, hogy a kabinet támogatna egy ilyen üzletet.

Elnézést kért, amiért a közmunkásokról leegyszerűsítően nyilatkozott.  A miniszter szerint megcáfolhatatlan tény, hogy vannak olyan csoportok, akiknek korábban csak megélhetési bűnözést ajánlottak, most viszont munkát.

A parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely megtiltaná, hogy 65 méternél magasabb épületek épüljenek – emlékeztetett Lázár János.

A ferihegyi reptér és belváros összekötéséről tárgyalt a kormány. Lázár János szerint szükség van a közlekedés összehangolására. Elővárosi kötöttpályás közlekedés-fejlesztésre mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre.Mint jelezte, új metró építését nem támogatják, de felújítást igen, és a HÉV felújítására is szükség van.

A csődbe jutott Csanádpalotát 72 millió forinttal segíti meg a kormány – jelentette be.

A diákok követeléseiről nem tárgyalt a kabinet. A követelések egy részét komolyan kell venni, de még ha igazuk is van, “nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy kampányban” tartották a demonstrációt – emelte ki Lázár János.

Az új budai szuperkórház esetében zajlik az engedélyek beszerzése, a teljes beruházás megvalósulása legalább négy év – mondta egy kérdésre válaszolva.

A Honvédelmi Minisztériumnak le kellene költöznie Székesfehérvárra, ez még nem lezárt ügy – közölte a tárcavezető.

Lázár János bízik Szatmáry Kristóf miniszteri biztosban, akiről azt írta a sajtó, hogy cége feketemunkást alkalmazott, boltjában pedig nem adnak számlát.

Forrás: infostart.hu, kormany.hu

Hasonló hírek

Nézze meg exkluzív videónkat: ilyen a magyar Gripen szolgálatteljesítés közben

Edit

L. Simon: a 48-as honvédek utódai megvédik az Európai Unió határait

Edit

Veszélyes trópusi szalmonella a csirkemájban!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------