Image default
Belföldi hírek

Lázár: hidegvágóval próbálnak átjutni a határkerítésen

Politikája hatékonyabb érvényesítéséhez közép-európai szövetségeseket keres a kormány – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón beszélt a határkerítésről és a csok változásáról is.

A magyar kormány közép-európai szövetségépítésben gondolkodik, ilyen politikát folytat, ezt mutatta a múlt heti budapesti V4-csúcstalálkozó, Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi látogatása, és ebbe a sorba illeszkedik a jövő heti budapesti magyar-szerb kormányülés is – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár tárgyalását a miniszter eredményesnek, sikeresnek minősítette, azon minden kérdés szóba került. A schengeni határ megvédésével kapcsolatban alapvető érdeknek nevezte, hogy Ausztriával szoros biztonsági együttműködés alakuljon ki.

Paks II. ügyében Lázár János azt mondta: Magyarország tiszteletben tartja Ausztria atomellenes álláspontját, de bízik abban, hogy az Európai Bizottság és Bécs vitája után sikerül együttműködést kiépíteni a két ország között az atomerőművel összefüggésben.

Kép: 24.hu

Hozzátette, hogy lesz közös osztrák-magyar infrastrukturális együttműködés, cél az ország gyorsforgalmi útjainak összekötése, illetve Körmend, Szentgotthárd, Sopron esetében a határátkelők fejlesztése.

Naponta többször próbálják átvágni a kerítéstHa nem veszik figyelembe a magyar szempontokat, akkor Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs tárgyalássorozatából – mondta Lázár János, aki szerint az eddigi információk elkeserítőek. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok is így tett.

A tárcavezető kiemelte: a határzármenti hőkamerák felvételeinek nyilvánosságra hozatalát kéri a belügyminisztertől. Helyszíni tapasztalatairól beszámolva azt mondta: napi szinten 2-3 óránként próbálják illegális bevándorlók átvágni a határkerítést hidegvágókkal. Ha nem lenne a duplakerítés és az élőerős védelem, nem 30-50-en kísérelnének meg egy nap bejutni az ország területére, hanem folyamatosan lennének próbálkozók – közölte Lázár János, aki azt is jelezte: a tranzitzónába visszakísért migránsok nem menekültek, eszük ágában sincs beadni a kérelmet.

Változik a csokEgyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb lesz a csok benyújtása és elbírálása – ismertette a kormány döntését.

  • Bevezetik a nyilatkozati elvet a dokumentumok benyújtása helyett
  • A bankoknak lakásvásárlás esetén 30, építkezés esetén 60 napon belül meghozni a döntést a hitelről.
  • Nem akarják felmondani a bankokkal kötött megállapodást, bár felvetődött, hogy vegyék át a kormány illetékes szervei a feldolgozást.
  • A NAV ellenőrzi a csokkal visszaélőket. Eddig 64 ezer ügyből 800 esetben merült fel visszaélés gyanúja.

Egyéb kormánydöntések

  • Megismételte, hogy a babakötvény kamata 5,4 százalékra emelkedik.
  • A kormány mérlegeli a Szeviép-károsultak kártalanítását, ami több milliárd forintot jelent.
  • Hadigondozottak járadékemelése, havi 8550 forintról 10 ezer forintra.
  • Törökszentmiklós-Püspökladány-Berettyóújfalu között az M4-es autópálya folytatásaként minimum 100 milliárd forintos beruházás eredményeképpen négysávos utat építtet a kormány. Az előkészítésre 8,4 milliárdot fordítanak.

Egyéb témákNem kezdeményez vagyonvizsgálati eljárást Gyurcsány Ferenc ellen. A volt kormányfőről csütörtökön írta meg a MAgyar Idők, hogy az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amely egy nevén lévő osztrák bankszámlán van elhelyezve. A DK szerint ugyanakkor minden elemében pontos Gyurcsány vagyonbevallása. “Gyucsány Ferenc nagyon gazdag ember, nyilván a tehetségének köszönhető” – mondta Lázár János.

Napi egy ember adhatja be a menedékkérelmét a határon, ugyanis a BÁH-nak csak ennek a befogadására van kapacitása.

A kormányülésen nem került szóba a Telenor állami megvásárlása, és Lázár János nem tud arról, hogy a kabinet támogatna egy ilyen üzletet.

Elnézést kért, amiért a közmunkásokról leegyszerűsítően nyilatkozott.  A miniszter szerint megcáfolhatatlan tény, hogy vannak olyan csoportok, akiknek korábban csak megélhetési bűnözést ajánlottak, most viszont munkát.

A parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely megtiltaná, hogy 65 méternél magasabb épületek épüljenek – emlékeztetett Lázár János.

A ferihegyi reptér és belváros összekötéséről tárgyalt a kormány. Lázár János szerint szükség van a közlekedés összehangolására. Elővárosi kötöttpályás közlekedés-fejlesztésre mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre.Mint jelezte, új metró építését nem támogatják, de felújítást igen, és a HÉV felújítására is szükség van.

A csődbe jutott Csanádpalotát 72 millió forinttal segíti meg a kormány – jelentette be.

A diákok követeléseiről nem tárgyalt a kabinet. A követelések egy részét komolyan kell venni, de még ha igazuk is van, “nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy kampányban” tartották a demonstrációt – emelte ki Lázár János.

Az új budai szuperkórház esetében zajlik az engedélyek beszerzése, a teljes beruházás megvalósulása legalább négy év – mondta egy kérdésre válaszolva.

A Honvédelmi Minisztériumnak le kellene költöznie Székesfehérvárra, ez még nem lezárt ügy – közölte a tárcavezető.

Lázár János bízik Szatmáry Kristóf miniszteri biztosban, akiről azt írta a sajtó, hogy cége feketemunkást alkalmazott, boltjában pedig nem adnak számlát.

Forrás: infostart.hu, kormany.hu

Hasonló hírek

A Szeviép-ügy miatt alakult ki vita a szegedi közgyűlésben

Edit

A kiskunhalasiak szerint kezd eluralkodni a félelem városukban

Edit

Kiemelt hír: Megszólalt Lázár János: ezért folytatja nélküle a Miniszterelnök! Osszátok meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------