Főoldal » Lázár: A következő évek tétje Magyarország függetlenségének megőrzése
Belföldi hírek

Lázár: A következő évek tétje Magyarország függetlenségének megőrzése

A következő évek várhatóan arról szólnak majd, hogy Magyarország képes lesz-e az uniós csatlakozása óta kialakult függetlenségét megőrizni – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közös sajtótájékoztatóján az Országházban.

Lázár János szerint nyilvánvaló Magyarország és az Európai Parlament viszonyával kapcsolatban a kormányzat álláspontja: ma és a következő néhány hónapban vagy esztendőben komoly viták várhatóak arról, mi lesz az EU és Magyarország kapcsolata. Minden politikai családnak és entitásnak meg kell fogalmaznia a stratégiáját, elveit azzal kapcsolatban, hogy hogyan képzeli el a jövő Európai Unióját – fejtette ki.

Úgy vélte, erős többségben vannak azok a politikai szerveződések, amelyek azt gondolják, hogy a tagállamok hatáskörét csökkenteni kell és Brüsszelnek kell döntenie. A következő évek arról szólnak, hogy hazánk képes lesz-e megőrizni azt a függetlenségét, amely az EU-csatlakozás óta alakult ki – mondta.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. május 18-án. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Magyarországot ismét az EU céltáblájára tűzték ki

A miniszter szerint az, ami az Európai Parlamentben történt szerdán, egy “baloldali politikai provokáció, nem több és nem kevesebb”. Ez nem új dolog, hiszen egy portugál képviselő már próbálkozott a Tavares-jelentéssel. Most Soros Györgynek sikerül érvényesíteni érdekeit – emelte ki.

A magyar kormány számára fontos, hogy a választópolgárok érdekeit és véleményét védje az EU-ban. Nagy vita várható, hiszen az Európai Bizottság és az Európai Parlament szerint Brüsszelben kell eldönteni azt, hogy milyen adók legyen a tagországokban és még nagyon sok kérdésben akar sokak helyett dönteni. A magyar kormány kiáll a magyar érdekek mellett, és ha kell, harcolni fog hazánk érdekeiért – tette egyértelművé.

Elindul majd egy egyeztetési mechanizmus, ebből Magyarország kiveszi a részét, válaszol minden megkeresésére. “A konstruktív párbeszédben érdekeltek vagyunk”, de lehetetlen dolgokat kérnek, amelyeket nem tudunk és nem akarunk megvalósítani, mert az ellentétes lenne a magyarok érdekeivel – mondta. Hozzátette: lesz, amiben lehetséges az együttműködés, de a kérdések jelentős részében nem.

Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport elnöke és a baloldali frakcióhoz tartozó Gabriele Zimmer német politikus 2017. május 17-én Strasbourgban, az Európai Parlamentben (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A jogi határzárat is kritizálták

Lázár János beszélt arról is, hogy a szerdán elfogadott EP-határozat olyan dolgokat is tartalmaz, amelyhez a magyar kormány szerint semmi köze az Európai Parlamentnek. Az egyik legfontosabb, hogy a magyar kormány vonja vissza a jogi és fizikai határzárat, ezt azonban a magyar kormány nem fogja teljesíteni. A választópolgárok biztonsága a legfontosabb, és ezért mindent megtesz a kormány – emelte ki.

A haderő fejlesztésére is sor kerül

A miniszter szerint Magyarország határainak megvédéséhez szükség van arra, hogy hazánk hadászati erőit fejlesszék. A kormány által elfogadott Zrínyi 2026 nevű haderőfejlesztési programmal emelkedni fog a magyar haderő létszáma, és technikailag is korszerűsítik a honvédséget, elsőként szállító járművek beszerzésével – közölte Lázár János. A rendőrség és a határrendészek száma eddig is nőtt, ami miatt a biztonsági helyzet is javult – idézte fel.

Az ország közbiztonságának rendbetétele után a hadseregnek is olyan állapotban kell lennie, hogy meg tudja védeni az országot – mondta. A tárcavezető azt is tudatta: Magyarország a májusi NATO-csúcson azt vállalja majd, hogy 2024-re – a jelenlegi 1-ről – a GDP 2 százalékára emeli a katonai kiadásokat, ami akkor mintegy 1000-1200 milliárd forintot jelent majd. A légierő és a szárazföldi erőket is erősíteni fogják – közölte.

(MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Meg kell állítani a népességfogyást

A családtámogatásokról szólva kifejtette: 2030-ra az a cél, hogy a népességcsökkenési folyamatokat megállítsák és visszafordítsák. Ezért akár 30 ezer fővel is növelnék az egy évben születendő gyermekek számát. Minden családban minimum 2, vagy annál több gyermeknek kellene lennie – vélte.

A nemzeti konzultáció erősíti a kormányt

A kancelláriaminiszter közölte azt is, hogy eddig csaknem másfél millióan küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőíveket, ami abszolút támogatja a kormányt az Európai Unióban. Ahogy fogalmazott, az elmúlt négy év egyik legsikeresebb konzultációja volt az idei.

Jöhetnek a tárgyalások CEU-ügyben

Az EP szerdai határozatában felmerült a CEU és az Közép-Európai Egyetem sorsra. Ezzel kapcsolatban folyamatosak az egyeztetések – mondta Lázár. A magyar kormány szerint a törvény előtt mindenkinek felelnie kell, és egyenlően be kell tartania mindenkinek a magyar törvényeket hazánkban – ismételte meg.

Külföldön sokan nem ezt az elvet képviselik, és azt gondolják, a törvényt nem feltétlen kell betartani – folytatta. A kormány mindenkivel szívesen folytat dialógust, azonban a kötelességeket minden formában be kell tartani és ezért mindent meg is tesznek. Az elkövetkezendő hetekben várhatóak tárgyalások a CEU ügyében – jelentette be.

A határzár működésének abszolút pozitív hatásai vannak

A miniszter szerint „látványosan csökkent” az illegális határátlépők száma, lényegében teljesen lezártuk hazánk határait. Senki nem léphet be illegálisan – hangsúlyozta.

Sajtóhírekre reagálva elmondta: nem vezettek áramot a kerítésekbe, mindössze egy elektronikus jelzőrendszert építettek ki. Ez egy biztonsági fejlesztés, amely a határnál szolgáló rendőrök munkáját segíti.

Az EU a jogi és fizikai határzár működését is vizsgálja, hogy megfelel-e az európai szabályoknak – tette hozzá.

(MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Új állomást jelent Kína 

Lázár János szerint a Kínával való együttműködés új állomás a magyar érdekérvényesítési törekvésekben. Magyarország szuverenitását kell erősíteni és lehetőségeket kell teremteni minden téren – mondta.

A globalizáció átalakulóban van és a keleti-nyugati felek kiegyensúlyozták egymást és oda-vissza érkeznek hatások a két fél részéről. Tőke, technológia és gazdasági erő keleten is van, nem csak nyugaton – emelte ki.

Nincsenek veszélyben az EU-s támogatások

Arra a kérdésre, hogy veszélybe kerülhetnek-e az uniós támogatások a hetes cikkely szerinti eljárás miatt, azt mondta nem számítnak ilyenre. Szigorú ellenőrzések várhatóak ezekkel kapcsolatban. Ennyi ellenőrzés még egy uniós tagországban sem volt, mint hazánkban. Mint mondta: a pénzzel mindig el tudtunk és el is fogunk tudni számolni.

Az ellenőrzések fokozására fel vannak készülve, de Lázár szerint már majdnem minden ellenőr velünk foglalkozik, nehéz lenne még jobban fokozni jelenlétüket. Gazdasági problémát nem okozhat ez az EP-határozat, hiszen ha azt jelentene, akkor már több jelét is tapasztalhattuk volna – mondta Lázár.

A Fidesz mindig a gazdasági élénkítést tartja szem előtt, az adósság csökkentése, a foglalkoztatás bővítése és a munkanélküliség csökkentése a legfőbb cél. A politikai fenyegetések ellenére is folyamatosan ezek maradnak a kormány céljainak fókuszában – hangsúlyozta a miniszter.

Mennyire erős a Soros befolyás?

Lázár szerint nem tudhatjuk, hogy az Európai Néppárt mennyire áll Soros György befolyása alatt; biztosan akadnak olyan emberek, akik szociáldemokraták, meg sokkal inkább baloldaliak, mint keresztény-konzervatívak. Lázár János úgy vélte, nincs olyan frakció és biztossági vezető az Európai Parlamentben, akit Soros György munkatársai ne kerestek volna meg eddig és nem érték volna el. Ahogy láthatjuk és tapasztalhatjuk, Soros számára kézenfekvően tudja érvényesíteni befolyását Európa-szerte – mondta.

Szükség van az új vasútvonalra

Kitért arra is, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése fontos beruházás. Mivel Magyarország közép-európai centrum szeretne lenni, ezért kell a kötöttpályás forgalmi utak kialakítása. Van terv keleti és északi irányba is, személy és teherforgalom szállítására – emelte ki.

Gyurcsány nem jelent nemzetbiztonsági veszélyt

A kancelláriaminiszter beszélt arról is, sajtóinformációk szerint Gyurcsány Ferenc a magyar sajtót „körbehaknizza” Orbán Viktor eltitkolt pénzügyeiről. Nemzetbiztonsági kockázatot viszont ez nem jelent – mondta.

Mint kifejtette: ahogy a világban mindenhol, hazánkban is, ha valaki miniszterelnök volt, annak szavait komolyabban veszik az emberek. Az, hogy Gyurcsány Ferenc ezzel játszik, és azt próbálja felhasználni a sajtóban, hogy ő miniszterelnök volt, komolytalanná válik – fogalmazott.

hirado.hu

Hasonló hírek

Orbán Viktor: Nem fogjuk hagyni, hogy Soros nevessen a végén

Edit

Románia felől is megindultak a migránsok

Edit

Mintaprogramként újul meg a veszprémi húszemeletes toronyház

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------