Hirmagazin.eu
Tudástár - minden érdekesség

Láttuk a magyar puszta csodáját, több tízezer darumadár felemelkedését

Hajnali 2-kor keltünk, hogy odaérjünk a Hortobágyra, ahol több tízezer darumadár a halastavakon töltötte az éjszakát.

Felmásztunk egy toronyba, onnan lestük meg őket, várva a csodát, a hajnalt, a reggelt, a darvak méltóságteljes felemelkedését, vonulását. Hallgattuk a bivalyokat, a madarak koncertjét, majd amikor már azt hittük, hogy nem lesz szerencsénk, tanúi voltunk annak a csodának, amelyet a szakemberek daruhúzásnak neveznek. Amikor több ezer madár egyszerre emelkedik a levegőbe a magyar puszták legszebbikén, a Hortobágyon.

Élőlények, környezet- és védelme, madarak, környezetvédelem, természetvédelem hírei..

Fut velünk a kocsi a 33-as úton, fejünk felett hunyorognak a csillagok. Rég jártam erre, még akkor, amikor az autópálya híján Füzesabonytól lekanyarodva a Hortobágyon keresztül vezetett a gyorsabb út Debrecenbe. Most nem a hajdúsági megyeszékhely lesz a végállomás, hanem Hortobágy halastavai, ahol szeptemberben és októberben százezer darumadár várja, hogy a frissen felszántott földekről elfogyjon az összes mag, amit a gép kifordított.

A hajnal eljövetele hozza mozgásba a Hortobágyon megpihenő több tizezer darumadarat. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

A magokat a darvak eszik meg, hogy azután az ősz közepe felé meginduljanak délre. Vannak madarak, amelyek megelégednek Európa mediterrán felével, vannak, amelyek átrepülnek Afrikába. Hozzánk is messziről érkeztek, mert a nyarat a Baltikumban, illetve a Skandináv-félszigeten töltötték.

Élőlények, környezet- és védelme, madarak, környezetvédelem, természetvédelem hírei..

Nekik a Hortobágy most olyan, mint az embereknek egy wellnesshotel. Az éjszaka és a hajnal közeledtével lustán ülnek a halastavak vizén és várják, hogy a nap a horizont fölé kerüljék. Akkor – aki látta, ezt mondta – hirtelen felemelkednek és repülni kezdenek. Százan, ezren, tízezren. Ezt a pillanatot szerettük volna látni, ezért indultunk el a fővárosból hajnali fél háromkor, mert reggel hatkor már ott kellett állnunk a toronyban, hogy elkaphassuk a pillanatot.

A köd mögött vijjogtak a darvak, bömböltek a bivalyok. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

S ezért kezdtünk aggódni, amikor a Tisza-tó és Tiszafüred elhagyása után egyre többször suhantunk át egy-egy ködfolton. Ahogy közeledtünk a hortobágyi tavakhoz a foltok sűrűbb masszává álltak össze, s csak abban bízhattunk, hogy a felkelő nap fénye, a világosság összezúzza a ködöt.

Élőlények, környezet- és védelme, madarak, környezetvédelem, természetvédelem hírei..

A megfigyelőhelyre régről itt felejtett kisvasúttal vittek ki minket (a dohogó-köhögő öreg mozdonynál tényleg jobbat érdemelne a Hortobágy), de az utolsó 800 métert már gyalog tettük meg a sötétben. A séta nem volt félelmetes, csak a sok ezer daru folyamatos vijjogása törte meg a csendet és okozott elképesztő zajt. A sötét vizenyőből néha egy-egy bivaly bőgése kontrázott rá a madarak koncertjére. Mintha a darvak szopránjába olykor belehasított volna egy öreg bivaly basszusa.

Csodálatos napfelkelte a Hortobágyon. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

Az egyre jobban gomolygó köd felett egyre halványabban világítottak a csillagok, a sötétben méltóságteljesen magasodott az a fából készített torony, amelynek tetejére hágva foglaltuk el őrhelyünket, hogy lássuk a darvak felemelkedését. Kelet felé fordulva az ég sötétjébe már bele-bele mázolt a természet egy-egy rózsaszín csíkot, nyugat felé csak a mélysötét mennybolt, s a talaj mentén egyre sűrűsödő köd gomolygása teremtett egységet. A ködfátyol mögötti tavon ültek a darvak, csak egy-egy aktív madár emelkedett a levegőbe, hogy megszemlélje a magyar puszta lassan világosodó vonalait.

Néhány darumadár már korán a levegőbe emelkedett. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

Aztán egyszer csak – mintha egy láthatatlan karmester intett volna be a zenekarnak – minden megváltozott. Az égen, tízezer méter magasan szálló repülőgépekkel ugyan nem tudták felvenni a versenyt a kecses madarak, de a gép szárnyán megcsillanó sárgás fény már jelezte, hogy valahol, keleten felkelt a nap. A közelben álló magányos fa kontúrjai tovább halványodtak, ahogy a ködmező körbetekeredett, majd egyszer csak minden eltűnt. Se napfény, se madár, se fa, se puszta – csak az áthatolhatatlannak látszó sűrű gomolygás.

Élőlények, környezet- és védelme, madarak, környezetvédelem, természetvédelem hírei..

Persze, választhattuk volna a tó mellett felépített leskunyhókat. Mint annak idején Fekete István Tüskevárában Tutajos és Bütyök. Ám onnan még annyit sem láttunk volna, mint fentről, a magasból.

A sárgás napfényben fürdő leskunyhó. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

De azért a sárgás napfényben fürdő kunyhó látványa megért egy kattintást.

Csak egy-egy madár szállt el előttünk, aztán kettő, majd négy, majd sok. De az a több ezer, akikre vártunk, még mindig a halastó vizén ringatta magát. Úgy látszott, hogy ezen a vasárnap reggelen semmi pénzért sem hajlandóak felemelkedni. Csalódás lenne a vége? Hiába jöttünk volna?

A felkelő nap fénye előtt elrepülő előörs. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

Ott álltunk a toronyban, miközben a felkelő nap fénye hirtelen áttörte a ködöt, lejjebb szorítva a felhőt a talaj fölé. Először csak a napkorong széle jelent meg, amely hol eltűnt, hol kibukkant a tejfehér masszából.

Élőlények, környezet- és védelme, madarak, környezetvédelem, természetvédelem hírei..

Az előbb még sötét égbolt kék fényűre váltott, a nap pedig mindennél erősebbnek bizonyult. Ahogy centiről centire emelkedett felfelé a horizonton, úgy lett egyre világosabb, úgy jelent meg előttünk egyre több és több madár. A köd ezt a csatát már végképp elveszítette, pár perc múlva semmivé foszlott.

Váruk a csodát, a darvak felemelkedését. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

A halastó vizét most már tényleg elszürkítette a több ezer madár. Ám hiába szállt közéjük olykor egy-egy, vagy több, nem mozdultak. Mi sem a toronyból. Hogy ők mire vártak, azt nem tudom, mi a csodára.

A következő pillanatban ismerős hang ütötte meg a fülünket. Mintha valaki felrohant volna az Operaház színpadára, hogy a nagyáriát előadó művész mellé saját fahangján kezdjen énekelni, úgy hasított bele a madarak dalába a kehes öreg dieselmozdony köhögése-dohogása. De ez már sok volt a darvaknak. A madaraknak, amelyek kibírták az éjszakát, a ködöt, a sötétséget váltó világosságot, az újabb hajnal, majd reggel eljövetelét, jelzés volt a mozdony zaja.

A pillanat, amikor több ezer madár a levegőbe emelkedett. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

Először csak egy emelkedett fel, majd kettő, majd sok, majd több ezer. Megtörtént, amiért jöttünk, láttuk a csodát. Hogy ehhez egy kisvonat zajongása kellett? Istenem, minden nem lehet tökéletes, a világ sem az.

Élőlények, környezet- és védelme, madarak, környezetvédelem, természetvédelem hírei..

Megvolt a pillanat? – kérdeztem Csudai Sándor fotós kollégámat, de már a kérdés feltevésének pillanatában tudtam, hogy megint feleslegesen jártattam a számat, hogyne lett volna meg. Most önök is megnézhetik abban a fotógalériában, amelyet ennek a cikknek a végén találnak meg.

A vízből kiálló facsonkon üldögélő madarak képével bcsúztunk el a Hortobágytól. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

Visszafelé a kisvasúton láttunk még pár magányos madarat, a vízből kiálló facsonkon üldögéltek, miközben a körülöttük lévő tó felett lustán imbolygott a páratenger.

Ennél szebb képpel aligha búcsúzhattunk volna el a Hortobágytól.

origo

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A tatárjárás drámai részletei tárulnak fel

Géza

Itt a világvége? Lángoló keresztet videóztak az égen! – VIDEÓ

Mazsi

Ijesztő sebességgel száguldanak a Föld felé a végzet aszteroidái!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------