Hirmagazin.eu
Főoldal » László Ákos-kiállítás Debrecenben
Művészet

László Ákos-kiállítás Debrecenben

2015 03 07 064011
Forrás: MTI | 2015. 03. 06. 20:27:09

László Ákos Csokonai- és Holló László-díjas grafikusművész munkáiból nyílt kiállítás pénteken, az alkotó 75. születésnapján Debrecenben, a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában.
A bemutatott 60 alkotás egy részét a művész barátai saját gyűjteményükből bocsátották a szervezők rendelkezésére, ezzel tisztelegve László Ákos előtt.

Mazsu János városi tanácsnok Debrecen polgármestere és közgyűlése nevében köszöntötte “Debrecen nagy történetei mesemondóját”, akit szinte az egész város ismer és szeret.

Arany Lajos művészeti író a kiállítás megnyitásakor “debreceni fenoménnak” nevezte László Ákos, aki – mint kiemelte – gondolkodó képzőművész, életművében “a képzőművészet, az irodalom és a filozófia szimbiózisa valósul meg”.

László Ákos grafikusművész 1940-ben született Budapesten, 1965-ben a kolozsvári képzőművészeti főiskola képgrafikusi szakán végzett. 1982-ben települt át Magyarországra, jelenleg Debrecenben él.

Csokonai- és Holló László-díjas, Káplár Miklós-emlékérmes alkotó, nagyváradi grafikai pályázat díjazottja, két alkalommal Debrecen város művészeti, háromszor a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíját nyerte el, nívódíjasa a debreceni országos nyári és tavaszi, a megyei őszi tárlatoknak.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, alapító tagja a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének. Számos hazai és nemzetközi művésztelep – például a hortobágyi, a hajdúböszörményi, a hajdúszoboszlói, a szolnoki, a beregfürdői, a kézdivásárhelyi, a munkácsi és a szabadkai – tagja, a francia Bessans város és a svájci St. Gallen művészeti ösztöndíjasa. 1963-tól vesz részt csoportos és egyéni, hazai és nemzetközi kiállításokon.

Művei a XX. század végének karizmatikus üzenetei – megrendültségről, fájdalomról, reményről, szenvedésről, hiányérzetről tudósítanak. Grafikáiban a japán kalligráfia és a gesztusfestészet hatása érzékelhető. Sajátos sokszorosító technikája a linotípia. Lapjai expresszív, szürrealista asszociációkat sugallnak sok konkrét figuratív utalással.

László Ákos jubileumi kiállítása március 30-ig tekinthető meg Debrecenben.

Hasonló hírek

Megdöbbentő dolgot találtak Csontváry egyik képébe rejtve

info

Január 2-án lesz 20 éve, hogy meghalt Zámbó Jimmy, az ellentmondásos személyiségű, rengeteg lemezt eladott énekes. Az évfordulóra cikksorozattal készültünk..

Géza

Így szólt a Nélküled című dal a Fidesz kampányzáróján

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!