Image default
Gazdaság

Lassan eltűnik a készpénz, ha így haladunk: egyre kevesebben fizetnek vele

Nőtt a bankkártyával fizetők aránya, manapság már 1,4 milliónyian élnek ezzel a lehetőséggel.

A kártyabirtokosok bő egynegyede minden lehetséges esetben igyekszik készpénzmentesen fizetni, ami 10 százalékpontos növekedés a legutóbbi, 2016-os adatfelvétel óta – közölte hétfőn a Nézőpont Intézet. Míg két évvel ezelőtt 800 ezer ember használt lehetőség szerint minden fizetéskor bankkártyát, manapság már 1,4 milliónyian. A kártyabirtokosok további 35%-a – majdnem kétmillió ember – állította, hogy szokott kártyával fizetni egyes esetekben, de közel sem mindig.

A felmérés szerint a kártyával rendelkezők hattizede nevezhető a készpénzmentes fizetési megoldások iránt nyitottnak, ami 5 százalékpontos emelkedés 2016-hoz képest. A kártyabirtokosok 25%-a csak ritkán, 14%-a pedig lehetőleg egyáltalán nem használja kártyáját – mind a két csoport aránya csökkent, olvasható a közleményben. A kártyás fizetés növekedésének hátterében az intézet szerint a pénzügyi kultúra lassú átalakulása, illetve a kártya-elfogadóhelyek számának évi 25%-os növekedése állhat.

Lassan eltűnik a készpénz, ha így haladunk egyre kevesebben fizetnek vele 1
Fotó: MTI/Földi Imre

A kényelmes és gyors, érintéses kártyás fizetés használatában 2017 volt az áttörés éve: a kártyák több mint 70%-a, a POS-terminálok 80%-a támogatja ezt a funkciót – emelték ki. A magyarok leggyakrabban szupermarketekben vásárolnak bankkártyával, és egyre gyakoribb a gyógyszertárakban, vendéglátó-ipari egységekben és egyéb üzletekben is az elektronikus fizetési mód használata – olvasható a közleményben. A Nézőpont Intézet reprezentatívnak tekinthető közvélemény-kutatása idén július 19. és augusztus 2. között készült ezer ember személyes megkérdezésével.

Forrás: MTI/Femina

Kiemelt kép: MTVA/Faludi Imre.

Hasonló hírek

„Segítünk Indítani!” – Közel 200 új vállalkozás jött létre

Edit

Rossz hír: emelkedett az üzemanyagok ára mától

Géza

Itt az új lista! Ők a leggazdagabbak és a legbefolyásosabbak ma, Magyarországon

Géza