Hirmagazin.eu
Főoldal » Lángossütő – milyen áfakulcsot kell használni?
Gazdaság

Lángossütő – milyen áfakulcsot kell használni?

Milyen áfakulccsal kell számolni a lángos helyben fogyasztásakor, illetve milyennel elvitelkor? Számít-e, milyen feltét van a lángoson? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

szeretlekmagyarorszag.hu

A kérdés konkrétan így szólt: “Ügyfelem lángosozót szeretne üzemeltetni, a lángosozó előtt asztalok lennének kihelyezve, ahol a vásárlók el is tudnák fogyasztani a megvásárolt terméket. A helyben fogyasztóknak lehet-e az értékesítéskor 5%-os áfatartalmú pénztárgépes nyugtát kiállítani? Ebben az esetben megvalósul-e az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtás? Elvitelkor 18%-os vagy 27%-os nyugtát kell kiállítani? Függ-e attól, hogy milyen a lángos feltétje? Jól gondolom-e, hogy csak akkor kell 27%-os áfatartalmú nyugtát kiállítani, ha a lángos feltétjének a hústartalma meghaladja a 20%-ot, egyéb esetben pedig, amikor pl. a feltét sajt, tejföl, fokhagyma, helyes a 18%-os áfatartalmú nyugta kiállítása? Vagy minden esetben 27%-os áfatartalmú nyugtát kell kiállítani?”

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A lángosozót a NAV téjékoztatója kifejezetten említi, mint amely nem étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatást, hanem termékértékesítést valósít meg. Idézem a NAV tájékoztató vonatkozó részét:

A fentiek értelmében nem szolgáltatásnyújtás, hanem termékértékesítés valósul meg például a következő esetekben:

– az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre történő értékesítésekor,

– az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan értékesítésekor, amely a házhoz szállítást is magában foglalja,

– az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan körülmények között történő értékesítésekor, amikor a helyben fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított (jellemzően ide tartoznak pl. a lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfé kocsiból történő értékesítései).

Ez esetben ugyanis nem tekinthető úgy, hogy az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások vannak túlsúlyban az ügyletben.

Ugyanakkor a szolgáltatásnyújtásnak történő minősítéshez nem feltétlenül szükséges, hogy az ételt, italt felszolgálják, tehát az önkiszolgáló étkezőhelyeken is megvalósulhat szolgáltatásnyújtás.

Így abban az esetben, ha az étel, helyben készített alkoholmentes ital helyben fogyasztásra történő értékesítése úgy valósul meg, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta stb.), és azok tisztántartása biztosított (szemetes, takarítás, leszedés), szolgáltatásnyújtás valósul meg attól függetlenül, hogy azokat (részben vagy egészben) közvetlenül az étel, helyben készített ital értékesítője vagy más személy biztosítja.

Ennek megfelelően szolgáltatásnyújtás történik pl. a plázák éttermi részén megvalósuló, helyben történő fogyasztásra való értékesítés esetén akkor is, ha az étel elfogyasztásához használt asztalt, széket vagy pl. a fogyasztáshoz kapcsolódó mosdó használatot, illetve előzőek tisztán tartását részben vagy egészben nem (illetve nem közvetlenül) az étel, helyben készített alkoholmentes ital értékesítője biztosítja.”

Mivel termékértékesítésről beszélünk, így a termék áfabesorolását kell vizsgálni. Értelmezésem szerint a lángos a 3/A. számú melléklet “Gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termék” besorolása alá tartozik, így 18%-os adókulcs vonatkozik rá.

Forrás: adozona.hu

 

Hasonló hírek

Kihagyják a szakmát az oktatási átalakításból

Géza

Zseniális fejlesztéssel rukkol elő látássérült gyerekeknek a Lego

Géza

Már toborozzák a közmunkásokat Csongrádban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!