Hirmagazin.eu
Főoldal » Lángokban áll a sarkvidék, nem szűnik a tűz
Ökokatasztrófa

Lángokban áll a sarkvidék, nem szűnik a tűz

Pár hete másról sem szóltak a hírek, hogy Szibériában, Alaszkában és Kanada egyes részein hatalmas tűzvészek pusztítottak. Most Grönlandon ég nagy területen minden, ami éghető. Sok a tűz a sarkkörtől északra, ez szokatlan jelenség.

Az ECMWF előrejelző központ egy cikkben szedte össze, mit érdemes tudni a szokatlan, a sarkkörtől északra terjedő tűzről és annak következményeiről. A cikk összefüggésbe hozza a szokatlanul magas hőmérsékletet és a szárazságot a tűzesetekkel, a végén pedig egy sokkoló adatot is közöl, miszerint augusztus közepéig átléptük a 150 megatonnát a tüzek általi szén-dioxid-kibocsájtásban (a sarkkörön belül).

Összehasonlításképp az idei sarkvidéki tűzesetek háromszor akkora szén-dioxid-emisszót produkáltak mint Svédország éves kibocsájtása

– írta az összefoglaló alapán az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Az erdőtüzek ereje 2019-ben (piros) és a 2010-18-as időszak átlagában
Az erdőtüzek ereje 2019-ben (piros) és a 2010-18-as időszak átlagában

Az orosz Távol-Keleten és Szibériában pusztító erdőtüzek több mint 3 millió hektárt érintenek, a tüzek füstje 800 orosz település és a mongol főváros mellett elérte Alaszkát és Kanada nyugati partvidékét. Az elpusztult területeknek tudósok szerint 60-70, de van, ahol 100 év is szükséges a regenerációra.

Tüzek és azok erőssége - a szaggatott vonal a sarkkör - Szibériától Grönlandig
Tüzek és azok erőssége – a szaggatott vonal a sarkkör – Szibériától Grönlandig 2019. június 1. és augusztus 18. között

A Kanári-szigeteken is hatalmas területeken lángol az erdő, közel tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. Alaszkában a napokban lobbant lángra tűz, ezzel szokatlanul hosszúra nyúlt a “tűzszezon” az amerikai államban – írta a Vox.

Múlt héten pedig Dánia küldött tűzoltókat Grönlandra, hogy eloltsák a már lakott területeket is fenyegető újabb lángokat. Ha nem járnak sikerrel, illetékesek szerint akár egész télen éghetnek a tüzek, tovább súlyosbítva az hőhullámok miatt amúgy is kiemelkedően erős idei nyári jégolvadás hatását.

Brazília, 2019. augusztus 21.
Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2019. augusztus 21-én közreadott kép erdőtüzek füstjéről az Amazonas területén augusztus 13-án. Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint idén 84 százalékkal több az erdőtűz, mint az előző év hasonló időszakában: januártól augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, és egyedül augusztus 15. óta 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál.
MTI/AP/NASA
Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2019. augusztus 21-én közreadott kép erdőtüzek füstjéről az Amazonas területén augusztus 13-án. Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint idén 84 százalékkal több az erdőtűz, mint az előző év hasonló időszakában: januártól augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, és egyedül augusztus 15. óta 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál. MTI/AP/NASA

Az amerikai Kalifornia állam, amely 2018-ban súlyos tűzkárokat szenvedett el, idén hűvösebb évnek örülhet, aggasztóak viszont az Amazonas esőerdő tüzei, amelyekkel már több mint két hete küzdenek a tűzoltók. Idén rekord számú, 72 843 erdőtüzet észlelt idén az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE). Most a lángok által elért terület olyan nagy, hogy a tűz füstje elért Brazíliába, egészen Sao Pauloig.

A felvételek tanúsága szerint Roraima északi szövetségi államot sötét füst borítja. Az állam déli részén már szükségállapotot hirdettek, és fővárosában, Manausban környezetvédelmi riadókészültséget rendeltek el augusztus 9-én a tüzek miatt.

Nőtt az erdőtüzek száma Mato Grosso és Para államokban, ahol az brazil mezőgazdasági területek érintkeznek az Amazonas-medencével, és ahol felgyorsult az erdőirtás.

Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelők létrehozása céljából.

Az erdőtüzekből származó szén-monoxid elterjedése a légkörben (forrás: NASA)
Az erdőtüzekből származó szén-monoxid elterjedése a légkörben (forrás: NASA)

Az erdőtüzek számának példátlan növekedését azóta észlelték, hogy januárban hivatalába lépett Jair Bolsonaro új köztársasági elnök, aki meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését. AZ IPNE szerint a tüzek nagy számát nem lehet a száraz időszak számlájára írni, vagy természeti jelenségként magyarázni.

Nyitókép: NASA
infostart

Hasonló hírek

Ökológiai kockázatot jelent a Balatonra az egyre több turista nyáron – videó

Géza

Vészharang: tele vannak a brit tengerpartok szemetelő emberekkel – videó

Géza

A hegy, ahol halmokban áll az űrszemét

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------