Image default
Csillagászat, űrkutatás

Lakható bolygót fedezett fel a Kepler űrtávcső!

A két csil­lag körül ke­ringő ex­o­bolygó nagy­já­ból egy­idős a Föld­del, s nap­ja­i­tól mért tá­vol­sága alap­ján akár lak­ható is lehet – je­len­tet­ték be az Ame­ri­kai Csil­la­gá­szati Tár­sa­ság kon­fe­ren­ci­á­ján.

A Naprendszeren kívüli gázbolygó a Kepler-1647b katalógusjelet kapta, s létezését hétfőn jelentették be San Diegóban az Amerikai Csillagászati Társaság konferenciáján.

Csillagai körül 1107 földi nap, azaz több mint 3 év alatt tesz meg egy kört.

Lakható bolygót fedezett fel a Kepler űrtávcső!
Azért nevezik exobolygónak, mert Naprendszer kívül eső, idegen csillagai vannak (Fotó:http://phys.org)

Mérete nagyjából akkora, mint a Jupiteré és 4,4 milliárd éves, tehát egyidős a Földdel. A Hattyú csillagképben helyezkedik el, körülbelül 3700 fényévnyire tőlünk.

A Kepler-1647b annyiban különbözik a többi exobolygótól, hogy közelebb kering a csillagaihoz, mint társai. Pont emiatt a távolság miatt válik érdekessé, hiszen a napjaitól mért táv akkora, hogy nincs rajta se túl hideg, se túl meleg, így akár folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat a felszínén.

Lévén, hogy gázbolygóról van szó, viszonylag kicsi az esély arra, hogy élet alakult ki rajta, de ha megfelelő méretű holdak keringenek körülötte, előfordulhat, hogy azokon kifejlődött az élet.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Meteorral a világ körül XI.

Géza

Különleges jelenséget látsz ma este az égen – Lesz telihold, holdfogyatkozás és egy üstökös is

Edit

Szijjártó: Magyarország újra részt akar venni a világűr békés célú használatában

Géza