Hirmagazin.eu
Gazdaság

Lakáshitelesek és az autó hitelesek fizetik határidőre a kölcsöneiket

Lakáshitelesek és az autó hitelesek fizetik határidőre a kölcsöneiket

A magyar lakosság a lakáshiteleket és az autóhiteleket sorba veszi fel, a kölcsönfelvételi kedv az elmúlt időszakban sem csökkent. A lakáshitelek visszafizetése elég jól alakul és ugyan ez mondható el az autóhitelekről. A személyi kölcsönöket általában a nyaralások fedezésére vették fel az elmúlt években, de a lakosság kezd óvatos lenni. A személyi kölcsönfelvétel elsőre nagyon jó megoldásnak bizonyulhat, de ez a hitel az, amelynél nagyon gyorsan hitelcsapdába kerülhet akár egy egész család is.

A személyi hiteleket nagyon könnyen fel lehet venni, de később az egyéb hitelek mellett bizony megterhelő lesz az a plusz 20-30 000 Forint, amit ki kell fizetnie ennek a hitelnek a törlesztésére is. 2019 második negyedévében – az MNB jelentése szerint – a piaci kamatozású hitelfelvétel mintegy 218 milliárd forint volt, míg a támogatott lakáshitel 16,6 milliárd forint.

A lakosság nem mer kockáztatni

2019 első felében a fixált lakáshitelek részesedése elérte az 50 százalékot, így az összes új szerződés fele nem tartalmaz kamatkockázatot. Ezek a családok biztosan nyugodtan alhatnak. A régebben termékpalettán lévő változó kamatozású hitelek szinte eltűnnek a piacról, hiszen ezekre már talán nem is nagyon van kereslet. Júniusban mintegy 20 százalékra csökkent az 5 évre fixált hitelek felvétele.

A 10 évre fixált hitelek aránya közel 30 százalékkal növekedett. A lakosság számára fontos, hogy biztonságos megoldást találjon a hitelfelvétel során, de ebben nagy szerepet játszik a JTM szabályozás bevezetése is. Minél hosszabb kamatperiódust választ egy ügyfél annál több lesz a jövedelem megterhelése. Ezt ma már sokan átgondolják és az elmúlt évtizedek divatja, a hosszabb futamidő igénybevétele szinte már kihalófélben van.

A cégek ma már bátrabban vesznek fel autóhitelt

Manapság a vállalkozások zöme egy autóvásárlást hitelből old meg, hiszen a kamatok csökkenése mellett már bátrabbak lehetnek. Egy vállalkozás életében egyáltalán nem mindegy, hogy egy egyszeri nagyobb kiadás mennyire terheli meg a cég kasszáját. Ha a hitelfelvétel mellett döntenek és havonta fizetik a törlesztőrészleteket, akkor azt sokkal könnyebben ki tudják gazdálkodni, mint ha egy összegben kellene autót vásárolniuk több millió forint értékben. Természetesen a használt autók is kelendők, így a kisebb vállalkozások sokszor döntenek a használt autó részletre történő megvásárlása mellett.

A hitelek visszafizetése nagyon fontos

A hitelek visszafizetési hajlandósága jó irányba halad, hiszen a késedelmes hitelek mennyisége csökkenésnek indult. Természetesen a statisztikákba azok a hitelek is szerepelnek, amelyeket már esetleg átadtak követeléskezelőknek a bankok. A 31 és 90 napos csúszások és a 90-365 nap közötti csúszások száma fokozatosan nő. Sajnos a csúszások száma fokozatosan növekszik, de ezek a csúszások leginkább a személyi kölcsönöket érintik. Ma már közel 18 milliárd forintnyi hitelállomány van csúszásban Magyarországon.

A kártyahitelek és a folyószámlahitelek visszafizetési is csúszásban van

Az 1 évet meghaladó hitelek állományának csúszása fokozatosan csökken, de itt is beleszámítanak a statisztikába azok a hitelek, amelyeket már átadtak a követeléskezelőknek. Kétéves csúcsot értek el a 31 és 365 nap közötti csúszások, ez eléggé elkeserítő adat. Akik a karácsonyi ajándékvásárlást áruhitelből fedezik sajnos azok is csúszásba vannak, hiszen a lakáshiteleket és az autóhiteleket mindenki előnyben részesíti és csak ezután törlesztik az egyéb hiteleket.

Jelenleg Magyarországon mintegy 42 000 folyószámlahitelt helyeztek ki a pénzintézetek és ebből mintegy 20-25 000 kártyahitel. A kártyahitel igen népszerű a lakosság körében, hiszen bármikor használhatók a kártyák és nem szükséges a hitelbírálatra várni, ha például egy új televíziót szeretnének megvásárolni.

Precíz törlesztők a lakáshitelesek

A bankok a lakáshiteleket törlesztő ügyfelek miatt annyira nem aggódnak, hiszen ma Magyarországon ez az a hitel, amit először kifizetnek az ügyfelek. Bármi más csak ezután következhet, hiszen a lakáshitelek többségénél, ha nem történik meg a törlesztőrészlet időben való törlesztése, akkor akár az otthonukat is elveszíthetik.

Ha egy család rossz helyzetbe kerül, például a családfő elveszíti az állását, akkor első körben a lakáshitelt törlesztik, bármi más csak ezután következhet. Nagyon sokszor pontosan ezekre a helyzetekre jó, ha rendelkeznek az ügyfelek biztosítással. A biztosítás pontosan ezekben az időszakokban tud hatalmas segítséget nyújtani, hiszen átvállalják a törlesztőrészletek fizetését egy bizonyos időszakra.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kovács Árpád szerint a következő válságra kell felkészülni

info

Régi-új társadalombiztosítási szabályok

Géza

Több mint 500 millió forint támogatást kap a fűszerpaprika ágazat

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------