Image default
Egészség - betegség

Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál CRP – a gyulladásra jellemző paraméter (cikk sorozat – 2. rész)

Mint ahogyan azt az első cikkünkben is jeleztük, a laborvizsgálatok egy meghatározott része a háziorvosok által is végezhető lesz majd a jövőben.

Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál CRP - a gyulladásra jellemző paraméter (cikk sorozat – 2. rész) 4

 

A háziorvosi rendelőkben bevezetendő vizsgálat típusok közül elsőként a CRP-t  (C-reaktív protein, akut fázis fehérje), mint a szervezetünkben lévő gyulladást kimutató vizsgálatot vesszük sorra.

Régóta ismert, hogy a CRP fontos jelzője a szervezetben uralkodó veszélyes gyulladásoknak, de csak újabban ismerték fel, hogy a CRP maga is részt vesz a gyulladásos folyamatokban. A CRP gyakorlatilag minden gyulladásos betegségben (pl. tüdőgyulladás) jelen van. Még ha az ember tünetmentes is, a magas CRP szint fokozott kockázatot jelent cukorbetegségre, elhízásra, stb.

De ahogy egyre többet megtudunk a gyulladásos betegségekről, a CRP már nemcsak diagnózisra, hanem kockázatbecslésre is alkalmassá vált. Ez különösen áll két gyilkos betegségre: a szív- és érrendszeri betegségre és a rákra.

Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál CRP - a gyulladásra jellemző paraméter (cikk sorozat – 2. rész)

 

Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet. Egy, a rendelőben is egyszerű ujjbegyszúrással perceken belül elvégezhető – gyakorlatilag fájdalommentes – , vizsgálat (www.haziorvosidiagnosztika.com) segít felismerni, hogy adott időpontban zajlik e gyulladás, jelen van-e góc a szervezetben, és a szervezet kezelésre adott válasza is nyomon követhetővé válik.

A www.haziorvosidiagnosztika.com alapján a CRP-szint normál szintje (kevesebb, mint 8 mikrogram/milliliter) esetén akut vagy krónikus gyulladás szinte kizárható, viszont ha gyulladás van a szervezetben, igen gyorsan akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet a szintje, és ugyanilyen gyorsan csökken is, ha a gyulladás megszűnik.

Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál CRP - a gyulladásra jellemző paraméter (cikk sorozat – 2. rész) 1

A vizsgálat egyik nagy előnye, hogy a CRP-szint sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál a gyulladásra és emiatt gyorsabban is jelzi azt, mint például a vérsüllyedés vagy a fehérvérsejtszám, és a tüneteket figyelembe véve alapvető segítség a panaszok eredetének tisztázásában.

Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál CRP - a gyulladásra jellemző paraméter (cikk sorozat – 2. rész) 2

A gyulladásos betegségek egy részét valamilyen külső ágens (baktérium, vírus, gomba) okozza, más részük nem függ össze külső kórokozóval (ún. steril gyulladás). A CRP mindkét esetben megemelkedhet, de jellemzően bakteriális és gombás fertőzések esetén emelkedik meg a szintje markánsan, azaz gyorsan eldönthető a vizsgálattal, hogy szükséges e például antibiotikum szedése a gyógyuláshoz, vagy szükségtelen gyógyszer terhelésnek vagyunk-e kitéve.

Laborvizsgálati eredmények azonnal, közvetlen a háziorvosnál CRP - a gyulladásra jellemző paraméter (cikk sorozat – 2. rész) 3

A CRP mérések ajánlottságának legfontosabb területei: fertőzések monitorozása, antibiotikus terápia szükségességének és hatásosságának megítélése, bizonyos autoimmun gyulladások aktivitásának megítélése, műtétek után a sebgyógyulás követése, szövődmények, sebfertőzés megítélése. Az egyszeri méréssel szemben a sorozatos, akár naponta elvégzett mérések sokkal jobb diagnosztikai értékkel bírnak, mert megítélhető a folyamat változása.

Forrás: Csomor Flórián

Hasonló hírek

Vigyázz! Ilyen az illatallergia!

Edit

Meddőséget okozhat az endometriózis

info

Vigyázz, ez történik a bőröddel, ha nem alszol eleget!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------