Hirmagazin.eu
Főoldal » Kutya-koronavírust fedeztek fel tüdőgyulladásos betegek mintáiban..
Egészség - betegség

Kutya-koronavírust fedeztek fel tüdőgyulladásos betegek mintáiban..

Ezt a törzset eddig még sehol máshol nem azonosították, nyolc mintában került elő tüdőgyulladásból felépült pácienseknél.

A kutya-koronavírus szerencsére nem közeli rokona a SARS-CoV-2-nak: a koronavírusokat négy csoportba osztjuk, ezen belül a kutyák koronavírusa az alfa, míg az új koronavírus a béta csoportba tartozik. A kutyák ilyen típusú megbetegedéseit mintegy ötven éve ismerjük, de eddig nem tudtunk olyan esetről, amelyben embert fertőzött volna meg a vírus. Most úgy derült ki, hogy erre mégis képes, hogy kutatók olyan teszttel kísérleteztek, amely minden típusú koronavírus kimutatására alkalmas, ez az úgynevezett pánkoronavírus-teszt – írja a MedicalXpress.

Laborban már sikeresnek ítélték meg a kidolgozott módszert, amikor úgy döntöttek, hogy kórházakban levett mintákon is kipróbálják, működik-e. 192 malajziai mintával végezték a tesztet, melyeket mind tüdőgyulladással kórházban kezelt betegek adtak. Összesen 9 esetben sikerült a tesztnek koronavírus jelenlétét kimutatnia:

öt betegnél az egyszerű náthát okozó koronavírusok egyike volt a betegség okozója, négynél viszont kutya-koronavírust azonosítottak.

További vizsgálatokkal további négy kutya-koronavírussal fertőzött páciensre bukkantak.

Mind a nyolc páciens garat- és orrváladékmintáját további elemzéseknek vetették alá, hogy jobban megismerhessék ezt a vírust, valamint élő kutyasejtekre helyezték azok egy részét, hogy lássák, tartalmaznak-e élő vírust. Azt tapasztalták, hogy a vírus képes szaporodni, és génszekvenálását is el tudták végezni.

Azt nem lehet megmondani, hogy a páciensekben kialakult tüdőgyulladásért ez a kutya-koronavírus felelet-e, mivel nyolcból heten másfajta fertőzéssel, leginkább adenovírus- vagy influenzafertőzéssel is küzdöttek ezzel egyidejűleg. Ezek a vírusok önmagukban is képesek tüdőgyulladást kialakítani, így kérdéses, hogy az állapotot a koronavírus vagy a másik betegség okozta-e.

Azzal kapcsolatos aggodalmak is felmerültek, hogy a kutyakoronavírussal megfertőződött emberek vajon át tudják-e adni egy másik embernek a megbetegedést: a legjobb válasz a kérdésre az, hogy 2017-2018-ban bekövetkezett esetekről van szó, így arról biztosan tudnánk, ha ez így lenne.

Mindennek hiányában úgy tűnik, a kutya-koronavírusok felfedezése a koronavírusokra irányuló általános érdeklődés sok szokatlan, ám ártalmatlan tényre is felhívja a figyelmet – ezek közül egy a kutyák koronavírusának emberekre gyakorolt fertőzősége.

Nyitóképe: pixels

infostart

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nem mindegy a várandós készítmények ásványianyag-tartalma!

info

3 gyógyító növény

info

Mi történik, ha négy pohár vizet iszunk éhgyomorra közvetlenül ébredés után?

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!