Hirmagazin.eu
Főoldal » Kutatók vitatják, hogy két szakasza is lehet a koronavírusnak
18+

Kutatók vitatják, hogy két szakasza is lehet a koronavírusnak

Kutatók vitatják annak a kínai tanulmánynak a megállapításait, amelyek gyógyultnak nyilvánított, de néhány nap múlva az új koronavírussal ismét pozitívan tesztelt páciensek esetéről beszámolva azt sugallják, hogy a megbetegedés két szakaszból is állhat, ezért szükségesnek tartják a vírusfertőzésből gyógyultak további megfigyelését.

Miután egy 40 év körüli japán nő felgyógyult az új koronavírus, a Covid-19 okozta betegségből, majd állítólag „másodszor” is megfertőződött, felmerült, hogy a betegség lefolyásának talán két szakasza van.

Erre utal kínai kutatók tanulmánya, mely a JAMA amerikai orvosi lap aktuális számában jelent meg. A német Science Media Center (SMC) tudományos hírügynökség szerint más tudósok szkeptikusak a megállapításaikkal kapcsolatban.

A japán nőnek a gyógyulás után kiújultak a tünetei, ezután a teszt ismét kimutatta nála a koronavírust. A járvány kiindulópontjának számító Vuhan város egyetemi klinikájának kutatói és pekingi tudósok most négy további hasonló esetről számoltak be.

Mindegyik páciens az év elején fertőződött meg a Covid-19-cel, majd meggyógyultak, vagyis két egymást követő napon is negatív lett a vírustesztjük eredménye. Ezután 5-13 nappal azonban a vírust kimutató, úgynevezett reverz transzkriptáz-PCR-tesztjük ismét pozitív lett. A japán betegtől eltérően náluk nem jelentkeztek újra a tünetek.

A kínai kutatók elismerték a tanulmány korlátait, többek között a nagyon alacsony esetszámot, valamint azt, hogy a páciensek egészségügyi intézményekben dolgoznak. Ennek ellenére szükségesnek tartják a vírusfertőzésből gyógyultak további megfigyelését.

A New York-i Mount Sinai Kórház osztrák kutatója, Florian Krammer szerint a tanulmány négy kínai résztvevőjének pozitív tesztjei közötti negatív eredmények oka egyszerűen az, hogy „a mintavételnél vagy a tesztnél valami hiba történt”.

Amikor a teszt a vírus örökítőanyaga után kutat, akkor a pozitív eredmény keveset mond arról, hogy mekkora fertőzésveszélyt jelenthet az adott páciens. Gyakori, hogy a vírusgenom még jelen van, de fertőző vírusok már nem. A kanyarónál gyakran hónapokig ez a helyzet – magyarázta az SMC-nek.

Tudományos szempontból mindenképpen fontosnak tartja a gyógyult betegek utánkövetését, mivel egyelőre „fogalmunk sincs a Covid-19 hosszú távú hatásairól”.

A berlini Charité Egyetemi Klinika virológiai intézetének igazgatója, Christian Drostent szintén nem győzték meg a kínai szakértők megállapításai: a teszt eredménye „a tünetek első hete után ingadozhat, lehet egyszer pozitív, egyszer negatív, miközben a tüdeje még teli van vírussal”.

A PCR-teszt érzékenysége miatt is nagyon óvatosnak kell lenni, hogy az újbóli pozitív eredményt új vírusfertőzésként értékeljük – vélte Isabella Eckerle, a Genfi Egyetemi Klinika szakértője.

Közben a kínai Henan tartomány fővárosa, Csangsa egy kórházának orvosai elkészítették egy koronavírusos beteg vírusfészeknek számító szervei 3D-s modelljét.

A kétdimenziós CT-felvétellel összehasonlítva a 3D-s modell a páciens artériáinak, vénáinak és hörgőinek szemléletesebb rekonstrukciója, ami nagy segítséget jelenthet a gyógyításban – mondta a Hszinhua kínai hírügynökségnek Ho Ju-cseng, a Csencsou kórház orvosa.

A modell egy Lung családnevű páciens CT-felvételeinek adatai alapján készült, nála február 7-én állapították meg a Covid-19-fertőzést, négy nappal később a kórház intenzív osztályára került.

„A CT-felvételek 3D-s rekonstrukciójának adatai alapján kinyomtattuk az életnagyságú, színes modellt. A legnehezebb a hörgők és ereik modellezése volt. A 3D-s tüdőmodell olyan, mint a domborzati modellek, melyeket a háborúban használnak. Minden szögből meg lehet vizsgálni, el lehet vinni konzultációra” – magyarázta Ho.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Csontvázzá éheztette 5 éves gyermekét a kegyetlen anya! 18+

Mazsi

Szőrnyű tragédia – szexuális erőszak áldozata lett egy 25 éves magyar egyetemista lány hétfő éjjel Budapesten! A szomáliai migránst rendőreink fél nap alatt elfogták – videó! (18+)

Géza

Sokkoló fotó: Halott férje mellett fényképeztette le magát gyermekeivel!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!