Hirmagazin.eu
Főoldal » Kurz odaszólt a migránsmentő civileknek
Külföld

Kurz odaszólt a migránsmentő civileknek

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilapnak adott interjújában azzal vádolta a Földközi-tengeren migránsokat mentő civil szervezeteket, hogy Európa szívébe akarják vinni az illegális bevándorlókat.

“Nem állapot, hogy egynéhány nem kormányzati szervezet meghiúsítsa a huszonnyolc európai állam és kormányfő világos célját. Nem csak az vezérli őket, hogy életeket mentsenek, hanem hogy a csempészekkel közösen embereket vigyenek Közép-Európába” – jelentette ki Kurz a FAZ vasárnapi számában megjelenő interjújában, amelyből előzetesen részleteket közöltek hírügynökségek.

A néppárti kancellár ezzel összefüggésben különösen az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezetek által üzemeltetett Aquarius 2 nevű mentőhajót említette. Hangsúlyozta, hogy az olyan hajók, mint az Aquarius igyekeznek megelőzni a líbiai parti őrséget a tengerre szálló migránsok kimentésében, ami szerinte abszurd szituációkhoz vezet.

Kurz kiemelte, hogy “amennyiben nem európai, hanem líbiai vagy egyiptomi hajók végzik a mentést, úgy fel sem merülnek bonyolult jogi kérdések”.

“Vehemensen tiltakozunk Sebastian Kurz kancellárnak a tengeri mentést végzők ellen előhozott vádjaival szemben, amelyek semmilyen formában nem tükrözik a tényeket és a valóságot a Földközi-tengeren” – reagált Kurz interjújára szombat este az Orvosok Határok Nélkül.

Az MSF közleménye szerint “könnyű a humanitárius segítséget nyújtókat hibáztatni”, ez azonban – hangsúlyozta a segélyszervezet – mindössze eltereli a figyelmet az EU és az uniós soros osztrák elnökségének kudarcáról, hogy végtére emberséges bánásmódban részesítsék az Európába igyekvő menekülteket, menedékkérőket és migránsokat.

A civil szervezet szerint Kurz vádjai “magától értetődően” alaptalanok: “Az Aquarius 2, amely jelenleg Marseille-ben horgonyoz, mentési bevetései során a nemzetközi és a tengerjog alapján jár el, így nem követ el jogellenes cselekedeteket a tengeren”. Az MSF hozzátette: mindez azt jelenti, hogy a kimentett embereket nem vihetik vissza egy konfliktus dúlta országba, vagyis Líbiába, ahol a menedékkérők riasztó mértékben ki vannak téve az erőszaknak és kizsákmányolásnak.

Az Orvosok Határok Nélkül ezért felszólítja az osztrák kancellárt és más uniós döntéshozókat is, hogy “találjanak emberséges megoldásokat a veszélyben lévők számára ahelyett, hogy a menekültek és migránsok visszaszállítását támogatnák a líbiai pokolba”.

Az Aquarius 2 az utóbbi hónapokban többször is a sajtófigyelem központjába került. Augusztus 20-ig a hajó Aquarius néven hajózott, s miután a gibraltári hatóságok törölték nyilvántartásukból, a hajót átnevezték és Panamában jegyeztették be. Panama szeptember végén a nemzetközi jogi eljárások megsértésére hivatkozva úgy döntött, hogy bevonja a hajó regisztrációját. A FAZ szerint a gibraltári és a panamai hatóságok döntésére az olasz vezetés nyomására került sor.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter június közepén kitiltotta az olasz kikötőkből a mentőhajót. Az Aquarius akkor 629 menedékkérőt szállított a fedélzetén, és Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül két nappal később rendeződött: olasz hajók segítségével mindenkit átszállítottak a spanyolországi Valenciába. Egy hónapra rá már Aquarius 2 néven a hajó a Líbia előtti nemzetközi vizeken az észak-afrikai állam parti őrségének mentési övezetében újabb migránsokat vett fel. A parti őrség felszólítása ellenére az Aquarius 2 kapitánya elutasította az emberek átadását azzal az indoklással, hogy a nemzetközi jog alapján hajótörötteket a legközelebbi biztonságos kikötőbe kell szállítani, ami Líbia esetében nem adott.

MTI

Hasonló hírek

Bizarr fotó: Senkinek sem hiányzik a fél füle?

info

Nem tanácsolja utasainak a Németországba utazást az osztrák vasúttársaság

info

Keményen odapörkölne Putyin Szíriában

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!