Hirmagazin.eu
Főoldal » Különösen fontos lenne, hogy minél többen jelentkezzenek véradásra
Egészség - betegség

Különösen fontos lenne, hogy minél többen jelentkezzenek véradásra

A biztonságos vérellátás érdekében az augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után is véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Mivel a vér hosszan nem tárolható, mással pedig nem pótolható, különösen fontos, hogy minél többen jelentkezzenek véradásra – hangsúlyozza az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Amellett, hogy egy–egy hosszú hétvége alkalmával növekszik a balesetek száma, a nagyobb probléma, hogy kevesebb véradás is történik.

Érzékeltetésképp, amíg a keddi napon 55 helyszínen várja a véradókat az Országos Vérellátó Szolgálat, és nagyságrendileg 1300–1400 megjelenéssel számolnak, addig a csütörtöki napon mindösszesen 4 helyen lesz lehetőség véradásra, és ha minden jól megy, az önkéntesek száma akkor is csak a kétszázat fogja elérni – magyarázta Nagy Sándor főigazgató-helyettes, megismételve, hogy ünnepnapokon sokkal kevesebb önkéntest tudnak toborozni.

A felhasználás mértéke ugyanakkor a munkaszüneti napok alkalmával 400–500 egység, vagyis az

augusztus 20-i hosszú hétvége során a készlet bő 1000, akár 1500 egységgel is csökkenhet,

ami gyakorlatilag egy teljes napi felhasználást jelent. Természetesen az Országos Vérellátó Szolgálat rendelkezik megfelelő tartalékkal, és képes ellátni a rászorulókat – emelte ki Nagy Sándor –, ugyanakkor nem szeretik, ha az országos készlet négy napinál alacsonyabb szintre süllyed.

Ezért nagyon fontosnak tartaná, hogy a szerdai napon, vagy akár a jövő hét elején, minél többen adjanak vért, hogy részben előre, részben pedig utólag pótolva legyen a négynapos hétvége során kiesett mennyiség.

Legfrissebb, naprakész információk a véradás helyszíneit illetően az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Vöröskereszt, valamint a www.veradas.hu oldalon találhatóak meg – tette hozzá a szakember, arra is kitérve:

vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét, illetve nem járt külföldön az elmúlt két hétben.

Nagy Sándor megjegyezte, ugyan a koronavírus-járvány miatt a környező országok eltérő besorolás alá esnek, az Országos Vérellátó Szolgálat a maximális biztonságra törekszik, ezért aki külföldön járt, azt két hétig még a véradás helyszínére sem engedik be, nehogy egy lappangó, azonban már fertőző időszakban lévő beteg megfertőzzön másokat. Annak ellenére tesznek így, hogy a véradásokn biztosított a kellő távolságok betartása, és maszkot is adnak minden önkéntesnek.

A főigazgató-helyettes azt is megerősítette, hogy még augusztus 31-ig tart a szolgálat – különféle nyereményekkel kecsegtető – kampánya, amelyhez neves színészek adták a nevüket, buzdítva minél többeket a véradásra.

Az eddigi eredmények nem rosszak, azonban az augusztus nem egy könnyű hónap, hiszen az egészségügyi intézmények a megszokottnál több vérkészítményt használnak – fogalmazott Nagy Sándor.

Emlékeztetett: a vírus okozta hosszú szünetet követően a kórházak igyekeznek ledolgozni az elmaradásaikat, ami megnövekedett vérigénnyel jár.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Így tisztítsd meg a húgysavtól fájó ízületeidet! Íme, egy hatékony gyógyrecept!

Mazsi

Alvásparalízis – horror a hálószobában – VIDEÓ

Mazsi

Melyik a legveszélyesebb élvezeti cikk?

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!