Hirmagazin.eu
Főoldal » Különös váltás a Quaestor élén
Belföldi hírek

Különös váltás a Quaestor élén

A2015 03 25 072236

Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezi a Befektetővédelmi Alapnál (Beva), hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultaknak is fizessenek kártalanítást – jelentette be Windisch László, az MNB alelnöke tegnap Budapesten.

Elmondta: a befektetési szolgáltató az engedélyezett kötvénymennyiség sokszorosát értékesítette, és a jogi elemzés során az MNB arra jutott, hogy mivel befektetési szolgáltatási tevékenység keretében átvett ügyfélpénzekről van szó, ezért „ez a Beva szempontjából biztosított tevékenységnek minősül”.

Matolcsy György, az MNB elnöke kérdésre válaszolva kiemelte: a brókercégek ügyei nem jelentenek rendszerszintű kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre nézve.
Kártérítési javaslat

Egyhangúlag támogatta a parlament gazdasági bizottsága tegnap annak a fideszes törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételét, amelynek célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.

Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök, az egyik előterjesztő azt kérte, hogy az ellenzéki képviselők a plénum előtt támogassák majd a házszabálytól eltérést, mert úgy jövő kedden elfogadhatja az Országgyűlés a törvényt, amely még húsvét előtt hatályba is léphet. A Fidesz frakcióvezetője jelezte azt is: készül az
a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné, hogy a kártalanítási eljárás a büntetőeljárás lezárása előtt lefolytatható legyen.

A TV2 stúdiójában arra a kérdésre, nem tartja-e furcsának, hogy miközben a Buda-Cash-ügyben már előzetes letartóztatások is voltak, a Quaestor vezetőit még ki sem hallgatták, a Fidesz politikusa azt válaszolta: furcsának tartja, és gyors cselekvést vár a nyomozó hatóságtól. A Hungária Értékpapír Zrt. ügyében indult nyomozás felügyeletére ugyanakkor három ügyészből álló munkacsoportot alakított a Pest megyei főügyész.

A Quaestor-ügyben érintettek polgári jogi úton érvényesíthető kártalanítását segítő törvényjavaslatot nyújt be három héten belül az Országgyűlésnek a nagyobbik kormánypárt – hangzott el egy háttérbeszélgetésen.
Későbbi öncsőd

„Vissza fogja kapni pénze nagy részét az a 22 ezer ember, akinek 6 millió forintnál kisebb összegű befektetése volt a bedőlt pénzügyi vállalkozásoknál.”
Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője
Közben kiderült, hiába kért állítólag öncsődöt a Quaestor kötvénykibocsátásokat végző cége, a Hrurira Kft. március 9-én, valójában nem indult meg a csődeljárás, mert nem jelent meg az erről szóló közlemény a Cégközlönyben.

A csődvédelem iránti kérelmet valójában csak március 19-én nyújtották be. E két időpont között, mégpedig március 16-án a Hrurira lett az 50%-ot meghaladó tulajdonosa a Quaestor cégcsoport anyavállalatnak, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek, amelyet eddig egy liechtensteini cég, az Insula Management Establishment tulajdonolt.

Ezen a napon a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. élére új vezérigazgató került, Orgován Béla. Eddig Tarsoly Csaba, illetve felesége és édesapja vezették a zrt.-t, ám ők kikerültek a cég vezetőségéből.

A 38 éves, Tápióságon élő Orgován Béláról a 444.hu – a falubeliekre hivatkozva – azt írta, hogy „eddigi életében jórészt munkanélküli volt, van, aki szerint a nyolc általánost sem fejezte be, de abban mindenki biztos volt, hogy középfokú végzettsége nincs”.
Cáfol a minisztérium
A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) és háttérintézményeinek nem volt semmilyen törvénytelen információja a Quaestor pénzügyi helyzetéről. A tárca a pénzügyi vállalkozásnál vezetett értékpapírszámláját a Buda-Cash „bedőlése” után szüntette meg – írta tegnap a KKM. A minisztérium azt is közölte, hogy moszkvai vízumközpont üzemeltetéséért a Quaestor-csoport egy forint közpénzt sem kapott, az a saját vállalkozása volt.

Forrás: metropol; Kép: Google;

Hasonló hírek

Napi horoszkóp – 2015. december 25., péntek

Edit

Ez lesz a nyugdíjkorhatár 2017-ben, nőknek és férfiaknak!

Edit

Együtt jobban érvényesíthetik érdekeiket a V4-ek az unióban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------