Image default
Belföldi hírek

Különleges lesz az idén 50 éves debreceni virágkarnevál

Idén 50 éves Debrecen legismertebb nyári nagy rendezvénye, a virágkarnevál, az évfordulót kilencnapos fiesztával ünneplik. Új helyszíne lesz a karneváli rendezvényeknek, az Egyetem tér. A 108 méteres központi egyetemi épület homlokzatát 3D-s vetítéssel keltik életre.

Néhány év kivételével 1966 óta mindig megrendezték augusztus 20-án a karnevált, az idei lesz a 47. alkalom. Annak idején Béres András, a Debreceni Népi Együttes néhai vezetője álmodta meg a virágkarnevált. Kitartó meggyőző és szervező munkája eredményeként 1966-ban végigvonultak a városon az első virágkocsik, köztük a budapesti Erzsébet-hidat, a miskolci tévétornyot és a debreceni Református Nagytemplomot ábrázoló szimbolizáló kompozíciók – mondta Papp László polgármester az MTI-nek adott sajtótájékoztatón.

Különleges lesz az idén 50 éves debreceni virágkarnevál

Számos újdonsággal lepik meg a látogatókat idén Kép: debreceniviragkarneval.hu

Az eddigi felvonulásokon 550 virágkocsi vonult végig a Nagyállomástól a Nagytemplom érintésével a debreceni Nagyerdőbe, a kompozíciókhoz a fél évszázad alatt több mint 100 millió szál élő és száraz virágot használtak fel.
Az idén Esztergom lesz Debrecen karneváli partnervárosa, augusztus 14-én érkezik meg a városba a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentel meg.

Az ötvenedik évfordulóra számos különlegességgel készülnek a szervezők.

Most először halad majd a menetben elektromos meghajtású virágkocsi. Az elektromos hajtásláncot a DE műszaki karán készítették, az elektromos virágkocsi 20 kilométer óránkénti sebességgel 50 kilométer megtételére képes. Debrecen polgármester kilátásba helyezte, hogy a környezettudatosság érvényesítése érdekében néhány év múlva már valamennyi virágkocsi elektromos meghajtású lesz.

Új helyszíne lesz a karneváli rendezvényeknek az Egyetem tér: a 108 méteres központi egyetemi épület homlokzatát 3D-s vetítéssel keltik életre.

Az augusztus 20-i debreceni programsorozat esti fénypontja a Karneváléj nevű örömünnep lesz a nagyerdei Stadionban. Az 50 éves virágkarnevál előtt tisztelgő produkció Böhm György rendezésében a klasszikus magyar dallamoktól az egykori táncdalfesztivál örökzöld slágerein át a Játékkészítő sikerszámaiig kínál szórakozást a résztvevőknek.

Az idei karneválon 16 feldíszített virágkocsi között számos hazai és külföldi művészeti csoport halad majd a karneváli menetben, amelyet augusztus 18-án az idén is megelőz a Galiba gyermekfesztivál.
Az 50 éves debreceni virágkarneváli felvonulást augusztus 20-én élőben közvetíti a Duna Televízió.

 

Hasonló hírek

Gulyás Gergely: A tolerancia jegyében el kell fogadni a különbségeket Európában

Géza

Lépett az MNB: így juthatnak pénzükhöz a Buda-Cash károsultak

info

Országszerte megemlékezéseket tartanak az aradi vértanúk napján (+videó)

Géza