Image default
Kultúra

Különleges könyvet szolgáltat vissza eredeti tulajdonosának Magyarország

Elpusztultnak hitt székely kincsre bukkantak az Országos Széchényi Könyvtárban. Túlélt egy bombázást és egy hatalmas tűzvészt, majd megtalálta egy vasutas, és az Országos Széchényi Könyvtárba került az 1559-ben kiadott Székely-krónika. A restaurált kötetet szerdán átadták a Székely Nemzeti Múzeumnak, amely egy nemes másolatot kiállít majd.

A kötet eredetileg a Székely Nemzeti Múzeum tulajdona volt, a második világháború végén az intézmény többi anyagával együtt nyugat felé vitték egy vasúti kocsiban. A szállítmány Zalaegerszegre érkezett, ahol az 1945. március 28-29-e közötti éjszakán történt bombatámadásban megsérült a szerelvény – mondta az IndoRádiónak Tüske László. Az OSZK főigazgatója hozzátette: szinte a múzeum összes kincse elpusztult a szerencsétlenségben.

A terület takarítása közben egy erdélyi származású vasútas, Kis Böndi János találta meg a szélein megsérült könyvet, melynek címe: Székely István krónikája a világ jeles dolgairól. Megtartotta, mert arra volt kíváncsi, hogy milyen nyelvjárása van a szövegnek, amely olyan furcsán hangzik – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy a nyelvezete azért szokatlan, mert ez egy 16. századi nyomtatvány.

A férfi megőrizte tehát a kötetet, amely később valahogy a Széchenyi Könyvtárhoz került egy levéllel egyetemben, amelyből a fentiek mellett több más részlet is kiderült.

„A könyv akkori állapotában úgy nézett ki, hogy mások a lapáttal akarták a gödörbe hányi. Én felvettem, kijavítgattam és vigyáztam rá”

– idézte Tüske László Kis Böndi János 1945. május 25-én Zalaegerszegen kelt levelét.

A kötet állapotát sok munkával állították helyre, „úgy néz ki, mintha vadonat új lenne” – jegyezte meg az OSZK főigazgatója. Főként a lapok külső széle pörkölődött meg, illetve a füst megszínezte a lapok belsejét is. Ezeket a sérüléseket letisztították, rendbe tették, továbbá új kötést is kapott a könyv. Most érkezett el az idő, hogy a dokumentumot visszaadják a Székely Nemzeti Múzeumnak.

Nyitókép: OSZK / Ficsór Zsolt
Forrás: infostart

Hasonló hírek

Újévi népszokások, hagyományok

info

„Emlékezzünk sorozat” Bujtor István

Edit

Turnéra indul a Csíksomlyói passió (A cikk videót tartalmaz – a videóban az teljes előadás megtekinthető)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------