Image default
Időjárás

Különleges és ritka égi jelenséget rögzítettek Magyarország felett – videó

Vörös lidércek táncoltak az éjjel az égen, ezeket a tudósok is csak pár tíz éve fedezték fel. Most egy webkamera rögzítette a nem mindennapi látványt.

Az úgynevezett magaslégköri villámok létezéséről mindössze 20-30 éve tudunk egyáltalán, és megjelenésük azóta is ámulatba ejti nem csak a fizikusokat vagy meteorológusokat, hanem bárkit, aki érdeklődik világunk különleges és szép jelenségei iránt – írta az Időkép.

A jelenséget rendkívül ritkán sikerül lefényképezni, mivel nem a felhők és a föld között csap le (és még csak nem is felhők között cikázik), hanem “felfelé”, azaz a zivatarok felhőcsúcsai és a sztratoszféra magasabb rétegei között fénylik fel.

Egy ilyet sikerült most az Időképnek különleges, már csillagfénynél is színes képet adó webkamerájával megörökítenie Siófokról: a videó jobb felső sarkában a videón 00:18 másodperckor (a valós időben április 10-én éjjel 22:45-kor) villan fel a fény, csak nagy felbontásban látszik jól, ezért alább kinagyítottuk a jelenséget. A portál szerint feltehetően egy Sopron környéki zivatarfelhőből, illetve annak villámtevékenységéből eredeztethető a felfénylés.

infostart, idokep

Hasonló hírek

Ismét fényoszlop kísérte a naplementét (Nézd meg a képeket és a videókat!)

Géza

Nyakunkon a nyári hőség

Géza

Már nincs több haladék, eddig élvezhetjük a nyári meleget

Mazsi