Hirmagazin.eu
Főoldal » Különleges égi fény jelzi a tavasz közeledtét
Időjárás

Különleges égi fény jelzi a tavasz közeledtét

Tavaszi estéken, napnyugta után másfél órával érdemes a nyugati eget fürkészni a településektől távol.

A naprendszer síkja februártól egészen áprilisig meredeken emelkedik a horizonthoz képest, így könnyedén megfigyelhető az állatövi fény, ez a különleges égi jelenség. Nyáron és ősszel esténként azért nem látszódik, mert az ekliptika alacsonyan van. Olyankor a hajnali égboltot érdemes figyelni.

Abszolút egyedi kép és egy életreszóló élmény.

Az állatövi fények idején a késő téli Tejút már lassan nyugat felé araszol, míg végül tavasz derekán szinte felfekszik északon a horizontra. Addig viszont a télies csillagképekkel elég szép látványt nyújt. Galaxisunkból ilyenkor kifele tekintünk, ezért a régió kissé halvány, de ezt ellensúlyozzák a csillagképek, mint például az Orion, az Ikrek és a Bika csillagkép is, de ne feledkezzünk meg a Szekeresről se.

Az állatövi fény már a tavasz közeledtét jelzi

A kép közepén (kiemelt képünk – a szerk.) lévő, kissé balra dőlő fénypiramis az Állatövi fény, mely kora tavaszi estéken és őszi hajnalokon szépen megfigyelhető. A fény a világűrből jön. A napfény szóródik a bolygóközi por szemcséin és azt lehet látni olyan helyekről, ahol megfelelően sötét az égbolt. A por jobban koncentrálódik a naprendszer síkjában, ezért az ekliptika mentén a fénylő sáv szinte végighúzódik az égbolton és felfénylik a Nap közelében

– írja Facebook bejegyzésében  Schmall Rafael asztrofotós.

Mint fogalmazott: a felvétel (kiemelt képünk) egy 60 képes panorámafotó, melynél különösen nehéz volt a szinte égboltot átszelő Tejút igazítása. Az ilyen fotók készítésénél gyorsan kell cselekedni, hiszen az égbolt meglehetősen gyorsan mozog…

Kiemelt kép: Schmall Rafael

Forrás: 24.hu

Hasonló hírek

Elsőfokú riasztás az ónos eső miatt

Edit

Nyugaton napsütés, keleten hóesés

Edit

Hihetetlen égi jelenség a Balaton felett: ilyen a tűzszivárvány

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------