Hirmagazin.eu
Főoldal » Külön időpontot kapnak a nyugdíjasok a háziorvosnál
Életmód hírek

Külön időpontot kapnak a nyugdíjasok a háziorvosnál

Vannak olyan háziorvosok, akik külön tartanak rendelési időt a dolgozóknak, és arra kérik a nyugdíjasokat, olyankor maradjanak távol. A gyakorlat óriási vitát váltott ki, noha abban a legtöbben egyetértenek, hogy ez a munkaszervezés mindkét csoport érdekeit szolgálja. Az orvosok szerint a kérés indokolt, de természetesen a halaszthatatlan eseteket bármikor ellátják.

Néhány óra alatt több ezer vélemény érkezett arra a fényképre egy fővárosi zárt csoportban az interneten, amelyik egy feliratot tartalmazott:

„A kedd délutáni rendelés a dolgozó emberek számára van fenntartva!”

Elszabadultak az indulatok, mindenkinek markáns véleménye van az orvosi kérésről és persze egy története arról, amikor az idősek illetve a fiatalok voltak tiszteletlenek, türelmetlenek, vették igénybe fölöslegesen az orvos idején.

A Ripost utánanézett, és kiderült: több helyen folytatnak hasonló gyakorlatot. A XV. kerületi rendelőintézetben nagyon udvarias és kedves szavakkal kérik a betegeket, hogy a táppénzesek és nyugdíjasok lehetőleg este 6 előtt érkezzenek. Gyömrőn határozottabban fogalmazott az orvos:

„Tisztelt betegeink! Szerda délutánonként a nyugdíjas és táppénzen lévő betegeinket kizárólag közvetlen életveszély esetén látjuk el! Megértésüket köszönjük.”

Megteheti az orvos, hogy akkor látja el a betegeit, amikor ő akarja, és a nyugdíjasokat más rendelési időben fogadja, mint a többi betegeket?

– kérdeztük több betegjogi képviselőtől is, de a lapnak nem akartak nyilatkozni. Így aztán betegként hívtuk fel egyiküket, így már szóba állt velünk.

Teljesen legális dolog, hogy a háziorvosok beosztják a rendelési idejüket

– magyarázta a fővárosi betegjogi képviselő.

– Nincs ebben semmi törvénytelen. Ez egy gyakorlati kérdés, ami az időbeosztás szempontjából fontos. Orvosa válogatja, ki, hogyan szervezi a saját munkáját, az a fontos, hogy a feltételekről világosan tájékoztassa a betegeit. De éppen a kiírás bizonyítja, hogy ezt meg is teszik! Persze, ha valaki sürgősségi ellátásra szorul, természetesen fogadnia kell a doktornak, attól függetlenül, hogy mi van kiírva.

A Ripost által megkérdezett ügyvéd szerint azonban felmerülhet, hogy a gyakorlat az egyenlő bánásmód tilalmába ütközik, és orvosetikai problémát is felvethet.

A praktikum szempontjából persze védhető és érthető, hogy a rendelést az orvosok igyekeznek szabályozni a hatékonyabb ellátás érdekében

– mondta lapunknak a jog embere.

Ha az Egyenlő Bánásmód Hatósága felfigyel erre a gyakorlatra, elképzelhető, hogy úgy ítéli meg: az ellátás szempontjából hátrányos helyzetbe hozza a társadalom egy csoportját, a nyugdíjasokat. Orvosetikai problémákat is felvethet ez a megkülönböztetés, hiszen az orvosok nem utasíthatják el a beteg ellátását. Ugyanakkor itt mindössze egy kérésről van szó, tehát az a fő kérdés, mennyire ragaszkodik mereven az orvos a kérése teljesítéséhez.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Csodáért mennek Szentkútra a gyermekre vágyók

Mazsi

Örökbefogadási ügynökség az újszülött babák ölelésére keres önkénteseket

Géza

Egy Őszinte Nő, akivel sok férfi nem tud mit kezdeni!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------