Hirmagazin.eu
Főoldal » Külföldi turisták nélkül marad Magyarország
Itthon

Külföldi turisták nélkül marad Magyarország

Szinte mindenkit meglepett a szi­gorú magyar ha­tárzár.

Augusztus második felében már tudni lehetett, hogy lesz va­lamilyen intézkedés, de szakmai körökben is az a vélemény uralko­dott, hogy csak a déli országok felé lesznek szigorítások, Szlovákiából továbbra is korlátozások nélkül utazhatunk Magyarországra. Nem így történt…

A nyári hónapokban már egyre több szlovákiai nyaralt Magyaror­szágon, és az őszi foglalási adatok is bizakodásra adtak okot. A szállo­dák, fürdők tervei szerint az év ele­jei kiesést az erősebb nyár, illetve az őszi hónapok valamelyest kompen­zálni tudták volna. Ugyan a magyar kormány a szlovákiaiakat is „kivéte­lezett” helyzetbe hozta, nevezetesen nem teljesen tiltott a határátlépés, ám turistáskodni nem mehetünk, kivéve, ha felmutatjuk a negatív tesztet, és már volt élő foglalásunk egy magyarországi hotelben. Mivel azonban a járvány hatására az em­berek leginkább az utolsó héten, hetekben, last minute foglalnak, a feltételeket csak kevesen tudják teljesíteni. Vagy ha tudnák is, nem akarják – hiszen mind többen mondják le a szeptemberi utazást. Pedig a magyarországi turisztikai szektor szolgáltatói abban bíztak, hogy ősszel elsősorban a közeli or­szágokból érkeznek a turisták, így a belföldi turizmus mellett ez bizto­síthat egyfajta mentőövet.

„Szeptemberben és októberben az előrejelzések szerint a legtöbb külföldi vendéget Csehországból, Ausztriából, Németországból és Szlovákiából fogadtuk volna” – mondta lapunknak Kozó Krisztina. A sár­vári Spirit Hotel igazgatóhelyettese elmondta, hogy a vendégek nagyon sajnálták a határzárral történt intéz­kedéseket, szerettek volna a Spirit Hotelben pihenni.

A szeptember elejére tervezett pihenések több­ségét törölték. „A vendégeket arra buzdítjuk azonban, hogy a foglalá­sokat ne töröljék, hanem ha most nem vállalják be a tesztet, akkor egy későbbi időpontra foglaljanak át, ehhez mi biztosítjuk a rugalmas feltételeket. A hétfőn hozott, V4-es országok lakóival szembeni könnyí­tések hatását még nem látjuk, mi erről is tájékoztatjuk a vendégeket, és bízunk benne, hogy sokan vállal­ják a tesztet a pihenés érdekében” – tette hozzá Kozó Krisztina. Nemcsak Sárváron, de a Hévíz melletti Alsó­páhokon is hasonló a helyzet. „Sok foglalás volt bent a szlovák hosszú hétvégékre. Egyértelműen volt ér­deklődés a magyarországi utazás iránt. Jelenleg is van a hotelben szlovák vendég” – mondta lapunk­nak Sós Éva. A Kolping Hotel igazgatóhelyettese elmondta azt is, a határzár hírére a vendégek azonnal jelentkeztek, hogy nem tudnak most jönni. A foglalásokat egy későbbi időpontra halasztották a vendégek, de az időpontot ráér­nek később megjelölni majd.

A jövővel kapcsolatban mindkét szakember bizakodó. „Azt látjuk, hogy most még inkább rövid tá­von hoznak a vendégek utazással kapcsolatos döntést, még jobban felértékelődött a last minute fog­lalások szerepe. Ugyanakkor sok foglalás érkezik az őszi szünetre és az október 23-i hosszú hétvégére már magas a foglaltság, valamint nagy az érdeklődés karácsonyra és szilveszterre is.

Jelenleg úgy tűnik, hogy szeptember hónap egyelőre elmarad az előző évektől, a last mi­nute foglalásokkal azonban bízunk benne, hogy az elmaradás nem lesz túl nagy” – mondta Kozó Krisztina.

Sós Éva szerint az utazási kedv megvan, az emberek szeretné­nek utazni, ez látszik a foglalási ada­tokból is. „Amint a szabályozások engedték, egyértelműen megindult az érdeklődés, és megvalósultak a foglalások. Hozzánk jellemzően hosszú hétvégére, néhány éjszakára érkeznek a családok. Az utazáshoz nem kötődik repülőjegy-vásárlás, így rugalmasabban tervezhető. Akár egy gyors döntéssel is útnak lehet indulni, ha a szabályozások engedik. Most a V4-es országok számára teszttel ugyan papíron van lehetőség utazni, de sajnos a nyara­lás árát a teszt ára nagyon megdrá­gítja, és így inkább a kivárás mellett döntenek a vendégek.”

Egyelőre nem tudni, meddig tart a határzár. A bejelentéskor leg­alább egy hónapos időszakról volt szó, hogy ez az uniós nyomásra csökken-e, vagy pont ellenkezőleg, meghosszabbítják, egyelőre senki sem tudja.

Most csak annyi bizo­nyos, hogy szeptemberben szinte még mutatóba se lesznek külföldi turisták Magyarországon…

ujszo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megjelent a tömegturizmus Budapesten

Géza

Budapest lett a világ második legszebb városa!

Edit

Az Etyek–Budai borvidéket a magyar Burgundiaként is emlegetik

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------