Image default
Külföld

Kuciak-gyilkosság: 25 év vagy életfogytiglan vár a merénylőkre

A négy gyanúsított egyike azért számíthat enyhébb büntetésre, mert együttműködik a hatóságokkal.

Huszonöt évtől életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti a Kuciak-gyilkosság mind a négy gyanúsítottját. A Szlovákiában február végén elkövetett újságírógyilkosság fő megrendelőjére – akiről továbbra sem tudja biztosan a rendőrség, ki lehetett – akár szigorúbb büntetést is kiszabhatnának, mint az elkövetőkre.

A Kuciak-gyilkosság négy gyanúsítottja azért maradt előzetes letartóztatásban, hogy megakadályozzák a szökésüket, illetve azt, hogy újabb bűncselekményeket kövessenek el, vagy befolyásolják a szabadlábon lévő tanúkat. A. Zoltán kivételével, akit a gyilkosság közvetítésével gyanúsítanak, a másik három gyanúsított fellebbezett a döntés ellen. A Legfelsőbb Bíróság azonban a fellebbezést elutasította.

Lucia Kurilovská büntetőjogi szakértő szerint

A. Zoltán jelentősen enyhébb büntetésre számíthat, mert a gyanúsítottak közül egyedüliként működik együtt a nyomozókkal.

„A státuszát akár együttműködő gyanúsítottra is változtathatják. Abban az esetben, ha a gyanúsítottat 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés veszélyezteti, a jelentős enyhítéssel akár 8 évre is csökkenthetnék a büntetését. Viszont a bíró akár úgy is dönthet, hogy 8-tól 25 évig terjedő szabadságvesztésre ítéli“ – magyarázta a szakértő.

Ami a feltételezett megrendelőt, Alena Zs.-t illeti: a státuszából kifolyólag a törvény nem engedi, hogy együttműködő gyanúsítottként kezeljék.

Viszont enyhítő tényező lenne, ha jelentős mértékben segítene az ügy felderítésében. Ez azt jelenti, hogy ezzel ő is elkerülhetné az életfogytiglant. Alena Zs. a meghallgatáson abszurdnak nevezte, hogy a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják őt. Azt állította, hogy rendszeres bevétele van, semmit sem követett el, nincs miért elmenekülnie és semmilyen indítéka nem volt, hogy megrendelje a gyilkosságot.

A gyilkosság tényleges elkövetésével gyanúsított Sz. Tamás és az őt sofőrként segítő Miroslav M. nem tett vallomást az ügyben, de ha mégis megeredne a nyelvük, ők is csökkenthetnék büntetésüket – még ha a szakértő szerint ez eléggé valószerűtlen is.

A rendőrség egyelőre nem találta meg a fő megrendelőt.

Abban az esetben, ha a gyanúsítottak segítenének a kézre kerítésében, a fő megrendelőre akár szigorúbb büntetést is kiszabhatnának, mint az elkövetőkre. Roman Kvasnica, a Kuciakkal együtt meggyilkolt Jana Kušnírová családjának jogi képviselője biztos benne, hogy meg fogják találni a fő megrendelőt is. A pozsonyi Új Szónak adott interjújában azt mondta, az, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült megtalálni a végrehajtókat és a köztes megrendelőt, okot ad a bizalomra.

Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

“A zsebpénzünket akarjuk!” – üvöltötték a migránsok az olasz faluban

Mazsi

Autó műszerfala mögé rejtve próbáltak Spanyolországba csempészni egy afrikai férfit

Edit

19 nigériai kábítószer-kereskedőt visszatoloncoltak Ausztriából!

Mazsi