Image default
Külföld

Kritikus helyeken 53-55 Celsius fokkal sújtott le az Egyesült Államokra a halálos hőhullám, a rendőrség kéri a bűnözőket, hogy mindent halasszanak akkorra, amikor jobb idő lesz

Hőhullámtól szenved az Egyesült Államok keleti partvidéke és a déli országrész.

Több helyen a 40-43, kritikus helyeken az 53-55 Celsius fokot is meghaladja a hőmérséklet.

A CBS televízió jelentése szerint a Dél-Karolinától az északi Maine államig terjedő és mintegy 150 millió embert érintő kánikula vasárnap öt ember halálát követelte, négyen haltak meg Maryland államban, délen, Arizonában egy halottja van a hőségnek. New Hampshire-ben hegymászókat kellett menteni, mert rosszul lettek a melegtől.

Az országos meteorológia szolgálat hőségriadót adott ki Texastól az Ohio-völgyig és a Nagy Tavak vidékétől az Egyesült Államok keleti partvidékéig.

Fürdőzők a New York Queens negyedében, Fotó: AFP/Johannes Eisele

Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Washingtonban a 40 Celsius fokot is elérte, sőt, meghaladta a hőmérséklet, de Washingtonban a magas páratartalom miatt ennél is melegebbnek érezték a levegőt az emberek.

A városvezetők mindenütt arra intettek, hogy a szokásosnál több folyadékot kell fogyasztani, New Yorkban mintegy 500 olyan helyiséget nyitottak, ahol a melegtől szenvedők hűsölhettek és ingyen vízhez juthattak. New Yorkban lefújták a Central Parkba tervezett triatlon-versenyt.

Washingtonban Muriel Bowser polgármester elrendelte a városi uszodák és a parkok nyitva tartását késő estig. Bostonban a helybéliek ingyen használhatják a városi uszodákat.

Az északkeleti – és általában hűvösebb éghajlatú – Vermont és New Hampshire államokban szintén hűsölésre alkalmas központokat nyitottak.

Dél-Dakotában és Kansas állam déli vidékén több helyen megolvadt az aszfalt, utakat kellett lezárni.

Wisconsin állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett. Több amerikai lap is jelentette, hogy New Jersey államban a Navesink folyó feletti felvonóhidat le kellett zárni, mert a hőség kitágította a fémet, és emiatt a szerkezet elakadt.

A massachusettsi Braintree városka rendőrsége a Facebook-oldalán közleményben kérte a bűnözőket, hogy a hőség miatt minden bűncselekményt halasszanak hétfőre!

A meteorológusok előrejelzései szerint a kánikula a jövő héten véget ér, előreláthatóan kedden már hideg légtömegek érkeznek Kanada felől.

168ora nyomán, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ismét vádat emeltek Berlusconi ellen a „bunga-bunga” partik miatt

Géza

Fény derült a rejtélyre: ez okozta a moszkvai repülőgép-szerencsétlenséget

Mazsi

Túlélte a Las Vegas-i mészárlást a házaspár, két héttel később együtt haltak meg

Mazsi