Kreatív foltvarrás

Hirdetés

hirmagazin_2015-08-29_082651

Bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy előbb-utóbb a ruhadarabjaink, anyagaink meg fognak kopni, esetleg el fognak szakadni vagy kihasadni. Manapság az általános felfogás az, hogy ha ez bekövetkezik, akkor kidobjuk és veszünk helyette újat. Ebben a cikkben ennek pont az ellenkezőjére szeretnénk felhívni a figyelmet, mégpedig a foltozásra. Természetesen, csakis kreatívan!

A ruha kiszakadása, kopása leginkább az olyan családokkal fordul elő, akiknek vannak gyerekeik. A gyerekekről ugyanis köztudott, hogy örökmozgók és egyáltalán nincsenek tekintettel a ruhákra. Természetes, hogy a gyerekkorban csakis a játékkal vannak elfoglalva és lényegében gondtalan, felhőtlen életet élnek. Az elnyűtt vagy kiszakadt ruhákat azonban nagyon könnyedén lehet hasznosítani.

Ha egy felsőnek elszakadt például valamelyik része, akkor javasoljuk, hogy az épen maradt részt vágd ki egy ollóval vagy szikével. Nem feltétlen lényeges, hogy milyen formát vágsz ki, ez teljesen rajtad áll. A lényeg, hogy a kivágott anyagrészek között legyen legalább egy olyan, amely világosabb színű, illetve méretre nagyjából akkora, mint egyA4-es papírlap.

hirmagazin_2015-08-29_082839

A terv az, hogy erre a darabra a gyereknek az egyik kedvenc mesefiguráját rányomtatjuk. Ezt gyakorlatilag kisebb összegért el tudod intézni olyan nyomdáknál, ahol foglalkoznak pólókra nyomással is. Miután elkészült az anyagrészre való nyomtatás, akkor varrd hozzá a többi megmaradt anyagdarabkákat is. Attól függetlenül, hogy mekkora anyagot kaptál miután egymáshoz varrtad őket el lehet dönteni, hogy mi legyen belőle. Nekünk a következőek a tippjeink: párnahuzat, asztalterítő, székterítő, paplanhuzat, könyvborító, stb. Például egy párnahuzat esetében a következőt kell tenned. Leteríted egy asztalra vagy egy ágyra, rá pedig a párnát. Ez után pedig összefogod az anyagot és ahol összeér ott tetszés szerint összeöltöd őket egy erősebb cérnával vagy valamilyen fonallal. Mi javasoljuk, hogy ha lehet, akkor egy színes fonalat használj erre a célra.

Maradunk továbbra is a gyerekeknél. Amennyiben egy olyan pólónak lett valamilyen szépséghibája, amelyről a gyerek semmilyen áron nem szeretne lemondani, akkor sem kell elkeseredj, hiszen kreatív módon menthető. Először is nem mindegy, hogy fiúról vagy lányról van szó. Amennyiben lányról van szó és egy kisebb helyen kiszakadt vagy kifakult a ruha, akkor javasoljuk a virágmintát. Nagyon egyszerűen lehet virágmintát varrni, csupán arra kell törekedjünk, hogy csillagmintát formáljunk.

A színt pedig ízlés szerint lehet megválasztani. Amennyiben nagyon apró felületet szeretnénk elfedni, akkor elegendő csupán a cérna, viszont, ha egy kicsit nagyon a rés, akkor javasoljuk, hogy varrj egy kisebb anyagdarabot a hézagra és arra varrd rá a mintát. Mi a helyzet a fiúknál? Nos, az ő esetükben nyerő lehet a labdaforma vagy esetleg a nagyon menő pisztolyforma. A koncepció lényegében ugyanaz, mint a lányok esetében, viszont ebben az esetben ügyelni kell a színválasztásra. Ha labdát választasz, akkor a klasszikus fehér, fekete pöttyös labdát javasoljuk. Amennyiben pedig pisztolyt szeretnél rávarrni, akkor fekete vagy valamilyen egyéb sötét színű cérnát használj.

Egyáltalán nem kell tehát bepánikolnod, ha a gyereket a kedvenc pólóját tönkreteszi, hiszen kreatív módon akár olyat alkothatsz, amelyet jobban fog szeretni, mint az eredetit.

hirmagazin_2015-08-29_082859hirmagazin_2015-08-29_082918hirmagazin_2015-08-29_082937

Forrás: delina; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: