Image default
Külföld

Közös felhívással fordul a német választókhoz Manfred Weber és Annegret Kramp-Karrenbauer

Közös felhívással fordul a német választókhoz Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti választási csúcsjelöltje és Annegret Kramp-Karrenbauer, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, a dokumentumot több millió háztartásba juttatják el a következő napokban – jelentették szerdán német hírportálok.

A beszámolók szerint a CDU elnöke és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa érzelmekre ható felhívással buzdít a pártszövetség támogatására. Felhívásukban az írták, hogy „vannak erők, amelyek Európa tönkretételére, megosztására és gyengítésére törekednek”.  Mások „osztogatni akarnak”, amivel tovább növelnék a közadósságot, egyesek „központosítani és szabályozni akarnak mindent”, és vannak olyan erők is, amelyek „csak tiltásokban tudnak gondolkodni” – áll a felhívásban.

Ezekkel a – meg nem nevezett – pártokkal szemben a CDU és a CSU a jólét, a biztonság és a béke megőrzéséért dolgozik, ösztönzi az innovációt, amivel „jó állásokat kínáló erős gazdaságot” teremt, és a klímaváltozás megfékezéséhez is hozzájárul – írták. A közösségi, európai uniós szintű kezdeményezések közül kiemelték a daganatos betegségek és az Alzheimer gyógyítását szolgáló tudományos kutatások összefogását és a tagállamok közötti szorosabb együttműködést a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben.

A tartományi törvényhozási (Bürgerschaft-) választásra készülő Brémában a felhívás külön változatát terjesztik, amelyben azt is kérik a választóktól, hogy az EP-választás mellett a helyi választáson is a CDU-ra voksoljanak. Mint írták, ezzel véget lehet vetni a tartományi rangú észak-németországi várost jellemző „tétlenkedésnek”.

Németországban vasárnap rendezik meg az EP-választást, a választók 96 képviselőt küldenek az uniós parlamentbe. A közvélemény-kutatások szerint ugyan ismét a CDU/CSU gyűjti össze a legtöbb szavazatot, de támogatottsága az előző, 2014-ben tartott választáson elért 35,3 százalékról a 28-30 százalékos szintre süllyed.

Brémában is vasárnap, az EP-választással egy időben tartanak választást, amelyen a CDU várhatóan 28 százalék körüli eredménnyel az első helyen végez, megelőzve a tartományt 1946 óta folyamatosan kormányzó Német Szociáldemokrata Pártot (SPD).

mti

Hasonló hírek

Százezrek tüntettek a fegyvertartás szigorításáért

Géza

Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

Géza

Az esküdtszék is halált kért a bostoni robbantóra

info