Hirmagazin.eu
Főoldal » Középosztálybeli gyerekek is kerülnek emberkereskedők csapdájába
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Középosztálybeli gyerekek is kerülnek emberkereskedők csapdájába

Középosztálybeli családok gyermekei is bekerülnek az emberkereskedelmi hálózatok csapdájába, tehát – sokak vélekedésével szemben – nem elsősorban roma szegregációs problémáról van szó

– mondta az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Gellén Márton az emberkereskedelemről szóló nemzetközi konferencián hangsúlyozta, hogy a kapcsolati erőszak, a látszólag önként vállalt prostitúció és a bérkoldultatás is sokszor emberkereskedelmet takar. A futtató megveri azt, akit rabszolgaságban tart – jegyezte meg.

Az emberkereskedelmi hálózatok tipikus technikája, hogy rászoktatják az alkoholra áldozataikat, és így „láthatatlan pórázon” vezetik őket. A sértettek sokszor mondják azt, hogy biztonságban vannak, ez azonban hamis állítás, amelynek az az oka, hogy nem alakul ki áldozattudat bennük – közölte a helyettes államtitkár.

Az emberkereskedelemre mindenütt magas látencia jellemző. Statisztikai szempontból pedig az jelent gondot, hogy míg Magyarországon az emberkereskedelem egyszerre gyűjtőfogalom és konkrét büntetőjogi tényállás, addig Nyugaton inkább az előbbi – ismertette.

Közölte, hogy a britek tavaly mintegy 1500 emberkereskedelem-gyanús esetet rögzítettek, de csak 20 ügyben ítéltek el elkövetőket.

Magyar rendőrségi statisztikák szerint 2018-ban csupán 3 emberkereskedelmi eset fordult elő, 35 sértettel, de ha az összes „hasonló területet” is figyelembe vesszük, akkor sértettek ezreiről lehet beszélni. Több száz vádemelés történt, és az ügyek 90 százalékában elítélték az elkövetőket – mondta a helyettes államtitkár.

Gellén Márton felhívta a figyelmet arra is, hogy többféleképpen segítenek az áldozatoknak. Éjjel-nappal ingyenesen hívható például a 06-80-225-225-ös számon az áldozatsegítő vonal, de az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat is kereshető a 06-80-205-520-on.

Az a törekvésük, hogy országos hálózattá alakítsák az áldozatsegítő központok rendszerét, és így minél több érintettnek nyújthassanak támogatást – mondta a helyettes államtitkár.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Lezárt ügy! Háromszor rabolt ki egy nyugdíjast (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Bűnügyi sarok: legfrissebb bűnügyi-, határrendészeti-, baleseti hírek

Géza

Halált okozott a rendőrségi motorcsónak

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!