Főoldal » Közép-Európa legmodernebb csillagdája épül a Bükk kellős közepén
Gazdaság

Közép-Európa legmodernebb csillagdája épül a Bükk kellős közepén

A közel egymilliárd forintból felépülő, egyszerre tudományos és turisztikai fejlesztés 700 négyzetméteren jön létre a bükki csillagoségbolt-parkban.

Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja épül Répáshután – mondta el Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a decemberben bejelentett beruházás részleteit ismertetve. A Bükki Nemzeti Parkban Magyarország harmadik, turisztikai szempontból is komoly vonzerőt képviselő csillagdája épül meg az annak 990 millió forintos támogatásáról szóló kormánydöntés nyomán.

A több mint 20 hazai csillagda közül ma még csak a zselici és a bakonybéli működik hasonló elvek szerint – tette hozzá a kormánybiztos. Hozzátette, utóbbi a község teljes arculatát átalakítva páratlan fellendülést hozott Bakonybél környékén, és ezt várják a répáshutai létesítménytől is.

5D-s univerzum hozza testközelbe a világűrt

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója az eseményen közölte: a terveik szerint 2019 őszére elkészülő, csaknem 700 négyzetméteres bemutatótérrel rendelkező látogatóközpont több kisebb távcső mellett egy 50 centiméter átmérőjű főteleszkóppal rendelkezik majd, mely tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi.

Emellett a fényről szóló interaktív kiállítás, valamint egy meteorit-gyűjtemény varázsolja egyedivé. A komplexum legkülönlegesebb élményét az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt és az űrutazást.

Szólt arról is, hogy az építészetileg is a korszerűségre és fenntarthatóságra törekvő csillagda előre láthatólag 9 alkalmazottat foglalkoztat és az előzetes becslések szerint évente legalább 37 ezer látogatót fogad majd.

A modern korban ez a beruházás erősítheti meg a környék gazdaságát

Rónai Kálmánné emlékeztetett: a Bükk szívében találták meg a megfelelő fényszennyezés-mentes helyszínt a beruházáshoz, melynek előkészítése során a Kaptárkő Egyesület felmérései nélkülözhetetlen adatokat szolgáltattak ahhoz, hogy a nemzeti park – Magyarországon harmadikként, a Zselic és a Hortobágy után – tavaly nyáron kiérdemelje a csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetségtől (IDA).

Erdős Tamás, Répáshuta polgármestere a tájékoztatón aláhúzta: régi terv válik valóra ezzel a projekttel, melyhez a 230 éve létező Répáshuta ideális feltételeket biztosít. A község hajdani mesterségeinek zöme – mészégetés, szénégetés, üvegfúvás – mára feledésbe merült, ám reményeik szerint ezek emlékének megőrzését és bemutatását, valamint a környék gazdasági megerősödését is szolgálja majd a beruházás.

Forrás: magyarepitok.hu

Hasonló hírek

Átadták a felújított 800 éves viski templomot és orgonát

Géza

Csökkent a 3, 5 és 10 éves kötvények aukciós hozama

info

Brókerbotrány – Már több mint 79 milliárd forint kártérítést utaltak a Quaestor-károsultaknak

Edit