Hirmagazin.eu
Főoldal » Közeledik a medvehagyma-szezon!
Életmód hírek

Közeledik a medvehagyma-szezon!

2015 03 05 150250

Sokaknak a tavasz a Mecsekben egyet jelent a medvehagymával: ahogy elolvad a hó, sok helyen tömegével bújnak elő az avar közül sötétzöld levelei.
Közeledik a medvehagyma-szezon!

Az Allium ursinum tudományos névvel illetett növény az egyszikűek osztályába, azon belül az amarilliszfélék családjába tartozik. Egész Európában megtalálható, Magyarországon is több középhegységben él. Mindenhol az üde gyertyános-tölgyesek, bükkösök növénye, ahol sokszor már március közepén megjelenik, majd áprilisra zöld szőnyeggel vonja be az erdő talaját. Virágzása is nagyon látványos. A levelek ölelésében fehér hagymavirágot növeszt.

Minden természetkedvelőnek kötelező látnivaló. Több érzékszervünkre is hat a jelenség, hiszen a szemünknek gyönyörű látványt nyújt a virágzó medvehagyma tenger, az orrunkban pedig felejthetetlen emléket hagy a mindent beborító hagymaillat. A medvehagyma azonban nem csupán emiatt népszerű, kiváló tápértékű növény. Leveleit előszeretettel fogyasztják nyersen és különböző ételekben elkészítve. Gyűjteni a virágzás előtti időszakban szokták.

A legízletesebb medvehagymás ételek készítésének tudománya az erdőben kezdődik

Mindenkinek fontos tudnia, hogy a gyűjtést milyen keretek között végezheti. A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen, engedély nélkül csak saját szükségletre elegendő mennyiséget szabad gyűjteni. Ez nem haladhatja meg a napi 2 kg-ot. Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez a terület kezelőjétől engedélyt kell beszerezni. Az 1996. évi, a természet védelméről szóló LIII. törvény értelmében védett természeti területen bármely növény gyűjtése, a legkisebb mennyiségben is engedélyhez kötött, így legismertebb élőhelyén, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben (Lapis, Remete-rét, Szárazkúti pihenő, stb.) is.

A szükséges engedélyek a következő szervektől szerezhetők be a térségben:

Védett természeti területre vonatkozó gyűjtési engedély:
– Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
– Mecsekerdő Zrt. erdészetei

Nem védett természeti területre vonatkozó gyűjtési engedély:
– Mecsekerdő Zrt. erdészetei

Forrás: turistamagazin; Kép: turistamagazin;

Hasonló hírek

Több mint 214 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó kampányban

Géza

A fogyasztó csodaszerek többsége átverés

info

Fokozatosan javul Törőcsik Mari állapota

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!