Image default
Autók - motorok - hajók

Közel a megállapodás: több millió dízelautó menekülhet meg a kitiltástól

A német kormány jó úton halad afelé, hogy elkerülje a dízelautók nagyvárosokból történő kitiltását, a pénteki találkozó során a megállapodás ugyan em született meg, viszont közeledtek az álláspontok – írja a Reuters.

Jó úton járunk, néhány tisztázásra váró részlet maradt csupán

– állította a hírügynökségnek egy német kormányzati forrása a találkozót követően.

Kiderült az is, hogy a megállapodás végső részleteit hétfőn rögzíthetik azt követően, hogy a német Nagykoalíció (CDU/CSU és SPD) pártjai találkoztak és megvitatták a tisztázandó kérdéseket. Az idő nagyon sürget, Angela Merkel német kancellár ugyanis szeptember végét szabta határidőnek a helyzet rendezésére és leszögezte, mindenképpen el kell kerülni a dízelautók nagyvárosokból történő kitiltását.

A feladat nem volt egyszerű, az autógyártók nyilván saját érdekeiket védték, ráadásul a német kormány képviselői is eltérő állásponton voltak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne megoldani a kialakult helyzetet. Svenja Schulze német szövetségi környezetvédelmi miniszter az érintett dízelautók költséges átalakítása mellett kardoskodott, míg Andreas Scheuer közlekedési miniszter inkább azt ösztönözte volna, hogy a tulajdonosok új járműre cseréljék be dízelautóikat.

Ezek az álláspontbeli különbségek viszont látványosan közeledtek egymáshoz, erről beszélt legalábbis Florian Pronold környezetvédelmi miniszterhelyettes a pénteki tanácskozást követően.

Könnyen lehet egyébként, hogy végül egy hibrid megoldás születik majd, az autógyártók ugyanis felajánlották, hogy az Euro5-ös dízelmotorral szerelt járművek tulajdonosainak olyan vouchert adnak, amelyek felhasználásával elvégezhető a szükséges műszaki átalakítás, a részecskeszűrő rendszerek utólagos beépítése. Míg az Euro4-es és annál régebbi motorral szerelt autók tulajdonosait jelentős kedvezményekkel ösztönöznék öreg járműveik lecserélésében.

Forrás: Reuters

Hasonló hírek

Karbantartási csomagok minden márkára

info

Óriási fordulat jöhet a magyar autóiparban, ha ez bekövetkezik

Géza

Hiába a kerékpársáv, mégis rendszerint elfoglalják a pizzások

Géza