Image default
Külföld

Közel a háború vége: ez történt az Iszlám Állammal

A terrorszervezet egyik legerősebb lábát sikerült kiütnie egy összehangolt nemzetközi akcióban a Europolnak: felszámolták a dzsihadisták online propagandagépezetét.

Az akciót Belgium vezette, de részt vettek benne a bolgár, kanadai, francia, holland, román, brit és amerikai hatóságok is. A művelet során sikerült megsemmisíteni az Amaq News-t, az al-Bayan rádiót, valamint a Halumu és Nashir hírügynökségeket.

A legnagyobb kárt az Amaq News okozta: az Iszlám Állam szócsöve kilenc nyelven terjesztette világszerte a radikálisok propagandáját. A terroristák rendszerint ezen az oldalon keresztül jelentették be, ha terrortámadást hajtottak végre, de kódolt levelezőrendszerének köszönhetően összekötötte a világ különböző tájain tartózkodó fanatikusokat, és oktatóanyagot is nyújtott a merényletekre készülőknek.

Dimitris Avramopoulos EU-s biztos szerint ezzel az Iszlám Állam újabb hatalmas pofont kapott: a területei mellett elvesztette egyik legfontosabb toborzóeszközét. A terrorszervezet ugyanis tökéletesen ki tudta használni az internet adta lehetőségeket, felemelkedésében nagy szerepet játszott, hogy ideológiájukat a legkülönbözőbb formákban terjesztette a világhálón a dzsihádista propagandagépezet.

Addig nem nyugszunk, míg nem sikerül teljesen eltüntetnünk a propagandájukat az internetről

– mondta Avramopoulos.

Az is jó hír, hogy az akciónak köszönhetően a hatóságok könnyebben beazonosíthatják az oldalak adminisztrátorait és támogatóit, így tömeges letartóztatásokra lehet számítani. Ha pedig a terroristák bosszút akarnának állni, kedvenc csatornájuk nélkül jóval nehezebb lesz megszervezni egy támadást.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Felfüggesztette a kampányát Donald Trump a Trump-ellenes chichagói zavargások miatt

info

Tömeglázadásnak minősítették a moszkvai tüntetést – videó

Géza

Libanoni terrortámadás: az Iszlám Állam vállalta a felelősséget (Videó)

info