Főoldal » Közel 1700 háztartás szennyvízelvezetését oldja meg ez a projekt
Gazdaság

Közel 1700 háztartás szennyvízelvezetését oldja meg ez a projekt

A településeken megvalósítandó szennyvíztisztító telep és csatornahálózat fejlesztését a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezte.

Szennyvíztisztító telep és több mint 32 kilométer csatorna is épült Jászkarajenőn és Törökszentmiklóson, a Közép- és Kelet-Magyarországi szennyvízelvezetési és- kezelési fejlesztési programban – derült ki a ma délelőtti sajtótájékoztatón Jászkarajenőn.

A településeken megvalósítandó szennyvíztisztító telep és csatornahálózat fejlesztését a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezte, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül, több mint 3,5 milliárd forintból.

Mindkét település esetében a kivitelezés 2017 őszén kezdődött meg, a hálózatépítés 2019 októberéig tartott, jelenleg pedig a 6 hónapos próbaüzem működik idén áprilisig.

Jászkarajenőn közel 1200 háztartás szennyvízelvezetését látja el

A településen folyamatban van a lakosság csatlakozása a hálózatra. 1170 darab ingatlant már bekötöttek a 20,5 kilométeren megépülő csatornára.

Létrehoztak továbbá:

  • három automata szennyvízátemelőt,
  • és egy MBBR típusú, zöldmezős szennyvíztisztító telepet kezelőépülettel.

„Úgy gondolom, hogy az elkészültség majdnem 100%-os, a próbaüzem eredményei pedig jók” – nyilatkozta Palya István Kálmán, a település polgármestere. „Ez a beruházás a település egészét érintette, rengeteg dolog a lakosság mindennapjait befolyásolta, de ennek ellenére szépen, az ütemtervnek megfelelően haladtunk előre, az emberek pedig türelmesek maradtak” – mondta a polgármester.

 

Törökszentmiklóson majdnem 100 százalékos a készültség

A városban mind a 4 településrészen 99%-ban befejeződött a szennyvízcsatorna építése. A keleti városrészben a lakosság már használja is a rendszert.

Itt egész más volt a helyzet, mint Jászkarajenőn, mivel a szennyvízhálózat 2004-ben majdnem teljes egészében kiépült” – ismertette Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere. „A projekt kapcsán azonban lehetőségünk volt, hogy a 21. század beköszöntsön azokon a részeken és szomszédos altelepüléseken is, ahol eddig nem volt csatornázás. Köszönjük a kivitelető munkáját” – zárta beszédét a polgármester.

„2017 novemberében kezdődtek el az építési tevékenységek” – mondta Szabó Péter építésvezető, a kivitelező Strabag képviseletében. „A két településen mintegy 30 kilométernyi csatornavezetéket építettünk meg, több mint 35 kilométer nyomóvezetéket, aminek egy része ivóvízvezeték is. Remélem, hogy májusban már a beruházás befejezésének alkalmából állhatunk itt” – tette hozzá az építésvezető.

Szabó Péter építésvezető

A szennyvíztisztító telepen:

  • a záporvíz kezelés létesítményei elkészültek,
  • a szennyvíziszap hatékony víztelenítése 2019 április óta zajlik,
  • a szoláris szárítás pedig 2019 június óta folyik.

A projekt keretében létrejött 12 kilométer hosszú csatorna, 24,6 kilométer nyomóvezeték és 8 automata szennyvízátemelő is, melyhez 510 darab ingatlan csatlakozik.

Megvalósult továbbá a már korábban működő szennyvíztisztító telep:

  • épületek energetikai korszerűsítése,
  • a záporvízkezeléshez a medencék építése,
  • hatékony iszapvíztelenítés,
  • valamint szoláris víztelenített iszapszárítás is.

A sikeres próbaüzemi állapot után, a tervezett átadás 2020 júniusában várható, mintkét településen.

magyarepitok, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Új arculatot kap Kaposvár történelmi belvárosának több része is

Géza

Még mindig vonzó az állami nyugdíj

Géza

Változások az áfatörvényben, mutatjuk a tervezett új szabályokat

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------