Főoldal » KÖVIRÓZSA: A MAGYAR ALOEVERA
Egészség - betegség

KÖVIRÓZSA: A MAGYAR ALOEVERA

A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.

KÖVIRÓZSA: A MAGYAR ALOEVERA

Bár a hagyomány szerint, az ókorban a kövirózsáról azt tartották, hogy megvédi a házat a villámcsapástól, ez a kövirózsa egyetlen olyan „felhasználási módja” amit a tudomány még nem erősített meg.

A latinul sempervivum, (örökké élő) néven ismert növény rendkívüli alkalmazkodóképessége miatt kapta nevét. Egyszerű, mégis szép megjelenése miatt, rendszeresen ültették télikertekbe, és előszeretettel használják a mai napig. Számos gyógyhatása bizonyított.

Húsos levelei leginkább az aloéverára emlékeztetnek, ám magas csersav, gyümölcssav, C-vitamin, és számos különféle szabad aminosavak tartalma miatt használták leginkább gyógyászati célokra. Virágát elvágva, eltörve, kellemesen hűsítő nyálkás anyag szivárog a növényből, amit előszeretettel használtak gyulladáscsökkentőként, napégés, vagy könnyebb égési sebek hűsítésére, illetve sebeket lezárására.

A következő betegségek, sérülések, gyulladások kezelésre használhatjuk

• fertőzések,
• rovarcsípések,
• vágott sebek,
• égési sérülések
• ajak herpesz,
• futószemölcs leszárítására
• fülfájás enyhítésére (fülbe csepegtetve)

Szépségápolásban is használatos, ha nedvét egyszerű gyógyszertári krémmel keverve májfoltok, vagy egyéb bőrelszíneződésekre, pattanásokra kenjük.

Napégések enyhítésére, nedvét olíva olajjal és néhány csepp levendulaolajjal keverjük össze és óvatosan dörzsöljük a bőrünkbe.

A kövirózsának nincsenek ismert, káros mellékhatásai!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

Forrás: Arany gondolatok

Hasonló hírek

Vastagbélszűrési programot indít a kormány az ősztől (A cikk videót tartalmaz)

Géza

A hibiszkusz tea egészségre való jótékony hatásai és elkészítése

Mazsi

A szív egészsége gránátalmával

Mazsi