Image default
Belföldi hírek

Köszönjük Brüsszelnek: újra feketén főzhetjük a pálinkát

forrás: Helyi Híradók/L.V.P.

Megnyugodhatnak az unió adóügyi illetékesei és ihatnak örömükben egy kupicával a magyarok egészségére. Brüsszeli nyomásra ugyanis elfogadta az Országgyűlés az idei évig ingyenes otthoni pálinkafőzést terhelő új magyar adónemet. Szakértők szerint az intézkedéstől nem várható a jövedékiadó-bevétel számottevő növekedése, a zugfőzések elterjedésétől viszont mindenképp tartani lehet.

 pálinka

Továbbra is megmarad az otthoni szabad pálinkafőzés lehetősége, de a január előtti ingyenességgel és az idén januártól bevezetett évi ezer forintos átalányadóval szemben a következő esztendőtől úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolni. Az új adófajta az előállított pálinka minden literére számított 700 forint lesz, ám legkevesebb öt liter szeszes ital előállítására előre meg kell fizetni, és legfeljebb 86 liter pálinkát főzhetünk otthon ezen a még mindig kedvezményes módon. Az adócsomag-módosítást kedden fogadta el az Országgyűlés.

Kezdettől kifogásolták, tavaly a bíróágon is elbukott

Még a második Orbán-kormány tette adómentessé a saját fogyasztásra szánt pálinka előállítását. Annak értelmében 2010. szeptember 27. óta adómentesen lehetett főzni, bérfőzetni évente 50 liter 86 fokos vagy 86 liter 50 fokos, esetleg 100 liter gyengébb, 43 fokos párlatot. Ezeken felül már jövedéki adót kellett fizetni. Az Európai Unió illetékes bizottsága ezt a szabályozást a bevezetésétől kezdve kifogásolta, olyannyira, hogy 2011-ben kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen miatta. Tavaly végül elbukott az ingyenes pálinkafőzés ügye az Európai Bíróságon. Az ítélet szerint nem összeegyeztethető az uniós joggal az, hogy Magyarországon jövedékiadó-mentesen lehet saját felhasználásra gyümölcspárlatot főzni, főzetni.

pálinka
Illusztráció. MTI-fotó: Varga György

Ennek hatására vezette be az Országgyűlés azt az új hazai szabályozást, mely alapján 1000 forintos átalányadót kell fizetni idén januártól a helyi önkormányzatoknak, mégpedig önbevallásos alapon. A befizetett összegért hivatalosan évente legfeljebb 50 liter 86 térfogat-százalékos, vagy 86 liter 50 térfogat-százalékos párlatot állíthat elő lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén bárki, legfeljebb 100 liter űrtartalmú desztillálóberendezéssel. Ez a szigorítás azonban továbbra sem volt elegendő az unió illetékeseinek, minek nyomán emiatt jövőre jelentősen nő a pálinkafőzésre kivetendő adó mértéke.

A minőség is romolhat

A Bükki Pálinka Lovagrend elnöke szerint az idei évre érvényes ezerforintos átalányadó összege olyan kicsinek számít, hogy a többség nem kockáztatott és inkább jogkövető módon bejelentette az otthoni főzést. Orosz János nagymester arra következtetett, hogy az uniós nyomás hatására az újabb pluszteher következtében jövőre valószínűleg nem várható az ideihez hasonló adófizetési kedv, és újra elterjedhetnek a feketefőzések. Emiatt a házi főzetek egyre javuló minősége is romolhat.

Ezt a félelmet támasztja alá a Nógrád megyei Márkházi Pálinkafőző Társaság egyik tulajdonosának tapasztalata is. Mint ahogy Komlósi Péter a Helyi Híradóknak elmondta: amíg adómentes volt a pálinkafőzés, addig a bérfőzdéjükben 2010 után megduplázódott a hivatalosan lefőzött pálinka mennyisége. Tavaly ráadásul tovább nőtt a forgalom, amikor ismertté vált az éves átalányadó bevezetésének híre, mert mindenki igyekezett előre hozni a lepárlást. Ebben esztendőben azonban jelentősen változott a helyzet azáltal, hogy a bérfőzést újra adó terheli, még ha nem is magas. Idén MÁR nagyon gyorsan zsugorodott a forgalom a főzdében, alig éri el a tavalyi bérfőzés 40 százalékát.

Újra divatba jön a zugfőzés

A szeszfőzde tulajdonosa hangsúlyozta: a várakozásokkal szemben az otthoni pálinkafőzésre várhatóan nem igen lesz hatással az újabb, januártól bevezetendő magasabb szeszadó, mert amíg annak önként vállalt befizetését nem ellenőrzik szigorúan a hatóságok, addig ez a teher csupán névleges. Nem lehet vele kalkulálni.

Hogy mennyi adó fog végül is befolyni a kincstárba, ma még nem lehet megjósolni. Az viszont szakértők szerint biztosra vehető, hogy annál lényegesen többen fognak pálinkát főzni otthon, feketén, mint ahányan előre megfizetik majd az unió nyomására most bevezetett busás szeszadót.

 

Hasonló hírek

Leváltják Kósa Lajost a Fidesz-frakció éléről

Mazsi

Ha minden jól megy, újabb világeseményt rendezhet Budapest

Géza

Ezt mondja Frans Timmermans a magyar baloldal és az antiszemita Jobbik összefogásáról

Géza