Főoldal » Kósa: a migráció és a családpolitika lesz a balatonfüredi frakcióülés fő témája
Belföldi hírek

Kósa: a migráció és a családpolitika lesz a balatonfüredi frakcióülés fő témája

forrás: MTI

A migráció és az októberi kvótareferendum, valamint családpolitikai kérdések lesznek napirenden a Fidesz-KDNP szerdán kezdődő évadnyitó frakcióülésén, Balatonfüreden, ahol több kormánytag is előadást tart – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón.

A politikus elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődik a kihelyezett frakcióülés, a kormányfő felvázolja a 2018-ig tartó parlamenti ciklus hátralévő részében szükséges teendőket.

Csütörtök délelőtt a migrációról és a kvótareferendumról tárgyal a képviselőcsoport. Meghallgatják Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Magyarország tesz a migránsok származási országaiban lévő válsághelyzetek megoldása érdekében. Hasonló témában számol be Simicskó István honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter pedig a határhelyzetről ad számot.

Kósa: a migráció és a családpolitika lesz a balatonfüredi frakcióülés fő témája
Balatonfüred, 2016. szeptember 7. Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese (j) és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz-KDNP kihelyezett évadnyitó frakcióülésének kezdete előtt Balatonfüreden 2016. szeptember 7-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert egyebek mellett arról hallgatják meg, milyen Magyarország megítélése az európai politikában, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő pedig arról beszél majd, hogy az európai intézményekben milyen konkrét jogalkotási lépések történtek a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatban. Emellett Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója tart előadást a migrációval kapcsolatos karitatív tevékenységekről – ismertette a frakcióvezető.

“Nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahonnan a migránsok jönnek” – fogalmazta meg a Fidesz álláspontját bevándorlásügyben Kósa Lajos.

A tanácskozás hátralévő részében családpolitikai kérdéseket vitatnak meg a kormánypárti képviselők, előadást tart Varga Mihály nemzetgazdasági, Fazekas Sándor földművelésügyi és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint több államtitkár.

A cél a népességfogyás megállítása, egy ezt segítő családpolitika, valamint olyan gazdaságpolitika, amely lehetővé teszi, hogy mindenki munkát kapjon, és hogy aki dolgozik, az boldoguljon – mondta a frakcióvezető, hangsúlyozva, hogy ehhez reálbér-emelkedés, új munkahelyek létrehozása, gazdasági növekedés és stabil költségvetés kell.

A frakcióülés zárónapján, pénteken tanácskoznak a Fidesz szakpolitikai kabinetjei és a kormánypárt elnöksége is.

Arra a hírre, hogy Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza a menedékkérőket, Kósa Lajos úgy reagált: azok esetében, akik Görögországon keresztül léptek először az Európai Unió területére, Ausztriának nem a magyar, hanem a görög hatóságokat kell felkérnie a visszafogadásra. Magyarország csak azokat veszi át, akik valóban itt léptek először az EU területére, belőlük pedig meglehetősen kevés van – mondta.

“Állunk ezen jogi eljárások elébe, mi a schengeni egyezményt maximálisan betartottuk, pont a sógorok nem tartották be” – fogalmazott.

A frakcióvezetőt arról is kérdezték, hogy a 444.hu szerdán arról írt: tavaly decemberben egy újságírót zsarolással akartak “titkos együttműködésre” rávenni az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai. Erre úgy válaszolt: azért “a komolyságunkat őrizzük meg”, az ilyen típusú híreket nem tudja kommentálni.

Arra a felvetésre, hogy a kvótareferendum kampánya esetleg a 2018-as parlamenti választás főpróbája lenne a Fideszben, Kósa Lajos azt mondta: a népszavazásnak semmi köze a parlamenti választáshoz.

 

Hasonló hírek

Magyarország Európa legversenyképesebb országai közé vezető úton jár (Olvasd el ésé nézd meg!)

Géza

Elkészült a nagy magyar autópálya-körképünk – Így vezetnek más autósok

Géza

Gyilkosság Nádasdladányban: bulizás közben szúrták halálra a férfit – már előre érezték a bajt a helyiek

Mazsi