Hirmagazin.eu
Főoldal » Koronavírusos lett a Covid-osztályon dolgozó hős nővér
Életmód hírek

Koronavírusos lett a Covid-osztályon dolgozó hős nővér

Varga Vanda már tavasszal, a koronavírus első hazai hullámában is Covid-osztályon dolgozott. Azt mondja, nem az volt a kérdés, hogy elkapja-e maga is a vírust, hanem hogy mikor. Ez a pillanat most jött el, az ápolónő otthonában gyógyul, de még most is a betegeiért aggódik. Megható interjút adott!

Ripost: Már tavasszal is a vörös zónában küzdött a koronavírusos betegekért. Más a második hullám az előzőhöz képest?

Varga Vanda: Jóval nehezebb. Sokkal több a beteg, a halott, és sokkal több egészségügyi dolgozó fertőződött meg. Havi 160 óra helyett 200-240-et dolgozunk. Hiába esszük a rengeteg gyümölcsöt, toljuk a vitamint, a vírus megtalálja a rést a pajzson.

Tudtak pihenni a nyáron?

V.V.: Nagyon rövid időre volt egy kis szusszanás, az egészségügyben alig volt átmenet a két hullám között. Persze nem volt annyira sok a fertőzött.

Megviselte lelkileg, hogy április óta koronavírusos betegekkel dolgozik és tudta, bármikor elkaphatja a betegséget?

V.V.: A kérdés nem az volt, hogy elkapom-e, hanem hogy mikor. Mi, a párommal és a fiammal, egy házban élünk édesanyámmal, aki inzulinos cukorbeteg és már infarktusa is volt, így én őt féltettem végig. Most, amikor megtudtam, hogy pozitív vagyok, azonnal teljesen elkülönítettem magam. Édesanyámat a névnapján az emeletről lekiabálva köszöntöttem fel. Április óta nem tudtam egyszer sem megölelgetni, megpuszilgatni.

Hogy van most? Vannak tünetei?

V.V.: Remélem, ennél rosszabb már nem lesz, körülbelül félidőben vagyok. Az ízlelésem és a szaglásom teljesen elvesztettem, fejfájásom, hátfájdalmam volt, egyszer hőemelkedésem. Szerencsére több évig vízilabdáztam és az osztályon napi 13 ezer lépést teszünk meg, szóval jó erőben vagyok.

Honnan merít erőt?

V.V.: Egy egészségügyi dolgozó soha nem mondja, hogy na, itt a vége. Az is feltölt minket, ha kijutunk a vörös zónából megenni egy levest vagy ha van 20 perc pihenő és becsukhatom a szemem, olyan, mintha három órát aludtam volna.

Hogyan néz ki egy napjuk a kórházban?

V.V.: Kétszer három órát vagyunk a vörös zónában, tehát a fertőzött részen teljesen beöltözve, és kétszer három órát a zöld zónában, ami kiszolgálja a vöröset. Ott készítünk elő mindent, amire majd szükségünk lesz a fertőzött területen. Mielőtt bezsilipelek, elmegyek mosdóba és akkor kibírom, amíg kijövök. Persze nem iszom eleget, ezért esténként fáj a fejem.

Hogyan viselik a koronavírust a betegek?

V.V.: Nehezen, de igyekszünk őket megnevettetni. Rengeteg apróság sokat számít. Múltkor például megkérdezte az egyik bácsi, nem tudnánk-e valahogy zenét csinálni? Telefonon kerestünk zenéket, a betegek mondták, mik a kedvenc számaik és lejátszottuk őket. Vagy például ha ízlik nekik a vacsora, megkérdezzük kérnek-e repetát. Sokat számít egy telefon, egy otthonról kapott fénykép vagy ha mesélhetnek a fiatal korukról. Az egyik bácsinak Lotti kutyája hiányzik, elmesélte, hogy már tíz éve élnek kettesben, az Illatos útról vitte haza annak idején. A fia szokta megüzenni neki, hogy van a kutyus.

Szóval nagyon személyes a kapcsolatuk a betegekkel.

V.V. Abszolút. Egy pici kézszorítás, egy mosoly ott nagyon sokat ér. Én nagyon lelkis vagyok, és nagyon szeretem a betegeimet. Úgy ápolom őket, ahogy mástól elvárnám, hogy egy hozzátartozómat ápolja.

Hol tudja elengedni magát, lazítani műszak után?

V.V.: A kisfiam azt mondta, tudok kicsit undok is lenni, de ez csak a fáradtság. Múltkor beleszúrta a húsba a hőmérő tűt, úgy csipogott, mint bent a műszerek, rászóltam szegényre.

Mindenki drukkol, hogy karácsonyra enyhüljenek kicsit a szigorítások. Önnek eszébe jutott már egyáltalán a karácsony?

V.V. Igen, és a legtöbb kórházban már november közepén kiteszik a karácsonyi beosztást, be lehet írni a kívánságokat. Elég rugalmas mindenki, az egyedülállók elvállalták a szentestét például. De az idei karácsony más lesz. Sokan elvesztettünk embereket magunk körül, szinte mindenki környezetében volt beteg. Idén nem az lesz a fontos, hogy mi van a fa alatt, hanem az, ki van a fa körül. Ez a karácsony a túlélésről szól.

Forrás: Ripost / Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Miért mész bele szexkapcsolatokba, miközben nem is ezt szeretnéd?

Mazsi

Harminc év múlva többet szexszelünk robotokkal, mint a párunkkal

Mazsi

Arcmaszkot kaptak a budapesti villamosok – így fognak kinézni

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!