Hirmagazin.eu
Főoldal » Koronavírus Magyarországon: van valami furcsaság a legújabb magyar szigorításban
Belföldi hírek

Koronavírus Magyarországon: van valami furcsaság a legújabb magyar szigorításban

A Magyar Közlöny csütörtöki számában meg is jelent a kötelező maszkhasználat kiterjesztéséről szóló kormánydöntés, valamint az, hogy a rendőrség kereskedelmi hatóságként járhat el.

Portfolio: Elmondjuk azt is, hogy szerintünk miért furcsa a szigorító rendelet.

Szigor és kiterjesztés

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján derült fény arra, hogy a kormány kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre. Ennek megfelelően a közlönyben meg is jelent a rendelet módosítása, ami ezzel a két ponttal egészül ki a kötelező maszkhasználatot illetően:

 • A zenés, táncos rendezvény helyszínén – a 6. § (3)–(5) bekezdésében meghatározottak szerint, valamint
 • A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben történő munkavégzés során, illetve vendégként 

köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Az is szerepel a szabályok között, hogy az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

A maszkviselés módjára is részletesebb szabályok vonatkoznak:

 • (3) A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy – a (4) bekezdés szerinti kivétellel – köteles az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon maszkot viselni.
 • (4) A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy
  • a) a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy
  • b) ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.
 • (5) Azt a személyt, aki a maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon, az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.

Szankcionálás

A szankciók megfogalmazása is változott. Ha a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, akkor

 • a) figyelmeztetést alkalmaz,
 • b) 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
 • c) az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A kereskedelmi hatóság az (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti jogkövetkezményt együtt is kiszabhatja – szól a rendelet.

A jelenlegi szankcionáló szabályok ezek:

 • a) a kötelezettség első alkalommal történő megszegése esetén figyelmeztetést alkalmaz,
 • b) a kötelezettség második alkalommal történő megszegése esetén 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki,
 • c) a kötelezettség harmadik alkalommal történő megszegése esetén az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja,
 • d) a kötelezettség negyedik alkalommal történő megszegésétől kezdve az üzletet, illetve a helyiséget legalább a kötelezettségszegések alkalmainak számával megegyező számú napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Vagyis értelmezésünk szerint hétfőtől nem lesz sorrendiség és egymásra épülése a szabályok megszegésének, a bírság azonnali kiszabása sem kizárt. Ez komoly visszatartó erő lehet, amikor valakiben felmerül, hogy nem használ maszkot.

A rendelet kiegészül azzal a szabállyal is, hogy a rendőrséget kereskedelmi hatóságként jelölik ki, lefolytathat ellenőrzéseket és alkalmazhatja a fenti jogkövetkezményeket is.

Hatályba lépés

Ahogyan az az operatív törzs tájékoztatóján kiderült az intézkedések hétfőn lépnek hatályba és ezt megerősíti a rendelet is, ugyanis a szigorító szabályok november 2-án lépnek hatályba.

Portfolio vélemény:

Megítélésünk szerint a hétfői hatályba lépés meglehetősen furcsa. A kormánydöntés megszületett, az arról szóló rendeletet most ki is hirdették, ezért érdekes, hogy nem azonnal, pénteken lép hatályba a szigorítás, hanem csak három nappal később, hétfőn. A járvány jelenlegi helyzetében indokolt a mielőbbi cselekvés.

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor új részleteket osztott meg a döntés hátteréről:

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

portfolio

Hasonló hírek

Mentőhelikoptert riasztottak Vas megyébe, súlyos a helyzet a 8-as főúton

Mazsi

Titokban érkeztek meg a román kincsek Szegedre

Géza

Közel ötmilliárdért lottózhatunk ezen a hétvégén

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------