Főoldal » Koronavírus: iszonyatos húsárak jönnek (18+)
18+

Koronavírus: iszonyatos húsárak jönnek (18+)

Bekövetkezett a koronavírus-járvány egyik korábban előre jelzett következménye: megkezdték a takarmányhiány miatt halálra ítélt csirkék lemészárlását.

A tavalyi sertéshúsdrágulást követheti a csirkehús árának elszállása.

Kína elkezdte az élő csirkék importját az Egyesült Államokból, miután a takarmány hiánya miatt az ottani csirkefarmok kénytelenek több millió csirkét levágni – írja a Financial Times.

Proteinhiány fenyeget

A fejlemény nem váratlan, ám kiderült, hogy nem egy, hanem két oka is van. Az egyik, hogy az emberek és a járművek mozgását korlátozó karanténok miatt nem jut el a takarmány az állatokhoz, illetve ha el is indulnak a szállítmányok dugókban akadnak el. A másik, hogy az ország különböző részein lévő felvásárlók nem szívesen veszik át a baromfit, mert attól tartanak, hogy az állatok behurcolják a kórokozót.

Az igazán nagy baj az, hogy 2019-ben a az afrikai sertéspestisjárvány miatt szintén kényszervágások voltak, ami jelentősen megdobta a sertéshús árát. Ehhez most felzárkózhat a csirkehús is. Tudományosan fogalmazva az új fejlemény miatt romlik a kínai lakosságot sújtó proteinhiány, ami felpörgeti az inflációt, főként a hústermékek piacán. Nem kérdés, hogy a csirkepopuláció durván csökkenni fog a következő hónapokban – véli Csiu Cung, a Jinghai Poultry Industry Group, az egyik vezető csirketermelő cég szakértője. És ahogy az állatok eltűnnek a színről, úgy válik kétségbeejtővé a tenyésztők anyagi helyzete is – teszi hozzá.

Százmilliónál tartanak

A farmerek már eddig is 100 millió csirkét vágtak le a közlekedési korlátozások miatt. Ez ugyan csak egy százaléka a Kínában tenyésztett 9,3 milliárd csirkének, ám a következő időszakban felgyorsulhatnak a mészárlások, miután az ország egész területét érintő szigorítások csak most kezdik igazán éreztetni hatásukat a takarmány-utánpótlás elmaradásában. Az afrikai sertéspestis nyomán az állatállomány kétötödét vágták le és a maradékot is veszély fenyegeti, mivel ezen a piacon is akadoznak a takarmányszállítások, főként Hupej tartományban, a járvány központjában.

Az amerikai csirkeimport feloldása óriási változást jelent ahhoz, képest, hogy a madárinfluenza-járvány 2015-ös kitörése után betiltották az élő állatok behozatalát. A következő hónapokban feszes lesz a húspiac – fejtegeti Darin Friedrichs, a sanghaji INTL FCStone tanácsadó cég árupiaci szakértője. Az árak azt követően is viszonylag magasan maradnak majd egy ideig, miután feloldják a közlekedési korlátozásokat.

Útellenőrzések, blokádok

A helyzet drámai voltát mutatja, hogy a Jinghai, amely több tartományon keresztül szállítja csirkéit az egymást követő útellenőrzések miatt szenvedett el veszteségeket. Vagy elakadtak a teherautóik az útblokádokban, vagy órákig tartott, mire beszerezték a különböző behajtási engedélyeket. Emiatt a platókon lévő állatok egy része egyszerűen éhen halt. Így január végéig naponta 30 ezer baromfit vesztettek csak szállítás közben. Ha a takarmányprobléma nem oldódik meg két héten belül, akkor a cégnek tízmillió állatot – éves termelésének tizedét – kell levágnia.

Az élő csirkék szállításának akadályozása felborítja azt a termelési modellt is, amelyben a vágóhidak csibéket szállítanak a tenyésztőknek, amelyek felnevelve szállítják vissza a felnőtt állatokat a feladónak. Előfordult az a borzalom, hogy a csibéket élve temették el. Kínában egyébként a csirkék 15 százalékát dolgozzák fel vágóhidak, a maradékot vendéglőknek értékesítik vagy a piacokon adják el.

És a probléma továbbgyűrűzik: a takarmánygyártók azzal kerültek szembe, hogy nem jutnak el hozzájuk a kukorica- és szójaszállítmányok, amelyek termékük nélkülözhetetlen alapanyagai. Az egyik vezető takarmánygyártó, a Pokphand Group igazgatója azt mondta, hogy Hupejben lévő üzemeik két héten belül kifutnak az alapanyagkészleteikből. A kisebb cégeknek már csak napokra elegendő tartalékaik vannak.

Itthon is elszabadultak az árak

A magyarprszágis húsárak meredek emelkedőn vannak, részben a sertéspestis pusztítása miatt. A KSH statisztikái szerint a sertéshúsok ára idén januárban átlagosan 28 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A marhahúsnál 6 százalékos volt a drágulás, a baromfihús ára pedig 3 százalékkal nőtt. Emellett a párizsikért és a kolbászokért pedig 17 százalékkal kellett többet fizetni.

Hasonló hírek

Az orgazmus, és a vágykeltő pontok a női- és férfi testen! Oszd meg, szerezz ezzel örömet másokank is!

Géza

Szörnyű baleset: kettévágta a részeg motorost a kábel! 18+

Mazsi

Csatornába dobta a gyermekét az anya! + Videó!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------