Hirmagazin.eu
Főoldal » Koronavírus: egy vuhani turistacsoport tart Budapest felé – péntekre érkeznek!
Életmód hírek

Koronavírus: egy vuhani turistacsoport tart Budapest felé – péntekre érkeznek!

Kásler miniszter szerint minden kórház alkalmas a betegek fogadására.

Noha új turistacsoportok már nem indulhatnak el a karanténba zárt kínai Vuhan tartományból, ez nem jelenti azt, hogy az úton lévőket hazarendelnék. Márpedig több százezer kínai turista van most a világ minden táján. Az egyik, 29 fős társaság – amelynek 18 tagja éppen vuhani – Horvátországból Szarajevóba érkezett, ahol megvizsgálták őket, és úgy találták, hogy nem hordozzák a koronavírust. Ez azért is jó hír, mert a csoportos körúton a szerb Blic információi szerint úgy tervezik, hogy Budapestet is útba ejtik, mégpedig pénteken.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tegnap bejelentette, volt két gyanús eset Magyarországon, de mindkettőnél kiderült, nem a koronavírus fertőzte meg őket.

– Minden magyar kórház felkészült a betegek fogadására – jelentette ki a miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a területi szervek munkatársai is.

Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa mutatta meg a speciális kórtermet, amit még a SARS-vírus idején építettek. Itt kezelhetőek a fertőzött betegek/Fotó:RAS-Archív Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa mutatta meg a speciális kórtermet, amit még a SARS-vírus idején építettek. Itt kezelhetőek a fertőzött betegek/Fotó:RAS-Archív

– Ahhoz, hogy valakinél egyáltalán a gyanú felmerüljön, Kínában, Vuhanban kellett járnia. Ez a kór nem terjed olyan intenzíven, mint az influenza, hogy valaki megkapja, felszáll a metróra, és sokan megbetegszenek tőle – mondta korábban a Blikknek Szlávik János infektológus, a Szent László kórház főorvosa. Ebben a kórházban kezelik majd az esetleges betegeket. – December vége és január vége között a 10 milliós Vuhanban 2000 beteget regisztráltak. Egy influenzajárvány esetén több százezer beteg lenne. Ez az új koronavírus szorosabb kontaktussal fertőz, jórészt családtagok, illetve egészségügyi dolgozók kapták el – magyarázta.

A maszkok most slágertermékek, a legtöbb patikában ezt kérik az emberek. Magyarországon egyelőre nincs beteg, de a Samsung, a Nokia és a Semmelweis Egyetem is gyanakszik.

„Az egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 fő kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Amennyiben ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szt. István és Szt. László Kórházba szállíttatják a beteget” – írta a Semmelweis Egyetem a közleményében. A Nokia minden munkatársát, aki a közelmúltban Kínában járt, egyheti otthoni munkavégzésre utasította.

A Samsung gödi gyárának lépéséről a gödi polgármester, Balogh Csaba számolt be Facebook-oldalán.

„A Samsung szeretné megnyugtatni a lakosságot, hogy a múlt hét közepén a cég felvette a kapcsolatot az ÁNTSZ járványügyi részlegével. Jelenleg nincs hatóság által kötelezően előírt intézkedés, ám a Samsung SDI minden tőle telhető intézkedést bevezetett a megelőzés érdekében. A Kínából érkező alkalmazottakat elkülönítik és csak orvosi vizsgálat után állhatnak munkába. Emellett fokozott figyelmet szentelnek a fertőtlenítésnek a közös helyiségekben és belső oktatást is szerveznek WHO által közzétett, megelőzéshez szükséges higiéniai szabályokról” – részletezte a polgármester a közösségi oldalán.

A thaiföldi repülőgépet abban a pillanatban fertőtlenítették, ahogy kiürült/Fotó:MTI EPA A thaiföldi repülőgépet abban a pillanatban fertőtlenítették, ahogy kiürült/Fotó:MTI EPA

A WHO azt kéri, hogy mindenki zsebkendőbe tüsszögjön, alaposan és sokszor mosson kezet, valamint akár húst, akár tojást eszik, jól főzze-süsse meg. Ha pedig láz, légzési nehézség, légszomj kínozza, ráadásul járt a közelmúltban Kínában, forduljon orvoshoz.

Már Németországban is megjelent a betegség

Bajorországban tegnap bejelentették, hogy van egy betegük. 33 éves férfit a kínai Vuhanban járt sanghaji kolléganője fertőzhette meg, egy müncheni konferencián. A nő január 22-én tért haza, és 26-án igazolták nála a koronavírus- fertőzést. A férfit elkülönítve ápolják a kórházban, és igyekeznek felderíteni, kiket fertőzhettek meg esetleg.

Titkolózott a polgármester

Csou Hszien-vang, Vuhan polgármestere a kínai állami televízióban bevallotta, nem tájékoztatták időben az embereket a halálos járvány kitöréséről.

„Egyrészt nem adtuk közre időben a rendelkezésre álló, vírussal kapcsolatos információkat, másrészt ezeket az információkat nem használtuk arra, hogy javítsunk a helyzeten” – idézi a Daily Mail a kínai polgármestert. – „A koronavírus egy fertőző betegség, amit az erre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kellett kezelnünk és a nyilvánosság elé tárnunk. Helyi önkormányzatként, ha információhoz jutunk is hozzá, egyeztetnünk kell a felsőbb szintekkel, és meg kell várnunk a jóváhagyást, hogy közölhessük azokat. Sokan azonban ezt nem értették meg”.

Vuhanban tegnap így, a platón vitték a fertőzés-gyanús beteget a kórházba/Fotó:MTI,AP Chinatopix Vuhanban tegnap így, a platón vitték a fertőzés-gyanús beteget a kórházba/Fotó:MTI,AP Chinatopix

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Névnapok január 22.

info

Elhunyt Györe Lajos vízilabda mesteredző.. Isten nyugosztalja!

Géza

10 egészségügyi probléma, amely arra utal, hogy az idő kezd eljárni fölötted!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!