Hirmagazin.eu
Főoldal » Koronavírus: drámai lépésre kényszerültek a brit tejtermelők – inkább kiöntik a tejet..
Külföld

Koronavírus: drámai lépésre kényszerültek a brit tejtermelők – inkább kiöntik a tejet..

Drasztikus lépésre kényszerültek a brit gazdák.

A koronavírus-járvány annyira leszorította a tej iránti keresletet, hogy a feldolgozók már inkább nem is veszik át a gazdáktól a nyerstejet, hiszen ők se tudnák eladni.

Emiatt azonban a gazdák kénytelenek kiönteni a készleteiket. Sokan a közösségi médiában is megosztották a tapasztalataikat.

A gazdák nem hibáztatják a feldolgozókat, viszont azonnali lépéseket várnak a kormánytól és az Európai Bizottságtól is.

Kénytelenek kiönteni a tejet brit gazdák. Erre a lépésre azért lett szükség, mert a következő hetekben a feldolgozók inkább nem fogják felvásárolni a tehenészetek készleteit, írta meg a That’s Farming. Az éttermek, kávézók és egyéb vendéglátóipari egységek a koronavírus-járvány miatt elrendelt bezárása miatt ugyanis lezuhant kereslet, a feldolgozók pedig megfelelő piac nélkül nem akarják megvásárolni a nyerstejet.

Llyr Griffiths, egy walesi gazda a közösségi médiában panaszkodott arról, hogy 11,5 ezer liternyi tejet volt kénytelen kiönteni. Ugyanis a tej feldolgozását végző Freshways (amely egyebek mellett a Costa Coffee, a Starbucks és a British Airways egyik fő beszállítója is) elvesztette az eladásainak nagy részét a járvány miatt.

A walesi gazda elmondta, hogy nem hibáztatja a Freshways-t a döntése miatt. Azt azonban szóvá tette, hogy a brit kormány, ígéretével ellentétben még nem segített ténylegesen a vírus miatt nehéz helyzetbe került gazdáknak és feldolgozóknak. Llyr Griffith beszélt arról is, hogy a családja már négy generáció óta foglalkozik gazdálkodással, de ha a gazdák továbbra is a “tápláléklánc” alján maradnak, akkor nem hiszi, hogy a fiának sok kedve lenne folytatni a hagyományt. És szerinte számos fiatal gazdálkodó lehet ezzel így.

Más gazdák is megosztották a tapasztalataikat a közösségi médiában. Ellie Young is arról posztolt, hogy 16,5 ezer liter tejtől kellett megszabadulnia, ugyanis a koronavírus miatt leállt a vendéglátó szektor, emiatt bezuhant a kereslet, és így a feldolgozóknak se kell a nyerstej. Ugyanezt írta Anthony Stirzaker is, akinek Kent közelében van tehenészete. Az ő veszteségei is meghaladják a 16 ezer litert.

Conor Mulvihill, az írországi tejipari szakmaközi szervezet elnöke az Európai Bizottságot támadta, amiért ezekben a nehéz időkben még nem tettek lépéseket a gazdák megsegítésére.

Minden egyes késlekedéssel töltött nap tovább növeli a gazdaságban a hosszútávú károkat. A segítségnyújtás elmulasztásának hosszútávon jóval többe fog kerülni, mint az azonnali fellépés

– mondta Conor Mulvihill.

A szakember hozzátette, hogy hasonló nehézségekről számoltak be angol, olasz, francia, spanyol és portugál kollégái is. Az Európai Bizottságnak lépnie és cselekednie kell. Az a minimum, hogy a tejtermékek tárolását illetően segítséget nyújtanak az ágazat szereplőinek, vélte Conor Mulvihill.

Észak-Amerikában ugyanez a helyzet. Kanadában a múlt héten több millió liter tejet voltak kénytelenek kiönteni a gazdák, de az Amerikai Egyesült Államok több államának egyre több tejtermelője is kénytelen volt hasonló lépéshez folyamodni.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Koronavírusos halakat árultak egy pekingi piacon

Mazsi

Motoros marhatolvajok végeztek 18 emberrel

Géza

Nyilvánosságra került a kamerák felvétele az észak-koreai katona akciófilmbe illő szökéséről – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------