Image default
Külföld

Kormányválság lehet, ha Merkel idő előtt átadja helyét az utódjának

Egyes sajtóértesülések szerint Angela Merkel idő előtt átadná a kancellári széket Annegret Kramp-Karrenbauernek, akit azonban annyira nem szeretnek a szociáldemokraták, hogy abba a nagykoalíció is belebukhat.

Noha Angela Merkel német kancellár arra készül, hogy kitölti 2021-ig tartó hivatali idejét, a Magyar Hírlap szerint a háttérben már készül a terv arra vonatkozólag, hogyan veszi át posztját idő előtt Annegret Kramp-Karrenbauer, aki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki székében már leváltotta Merkelt. Az már ismert, hogy Merkel Kramp-Karrenbauernek adná át szívesen a helyét, sajtóspekulációk szerint pedig ez a vártnál hamarabb is megtörténhet – erre utal például többek szerint az, hogy Merkel szinte teljesen távol maradt a CDU EP-választási kampányától.

Kramp-Karrenbauer nem eszközölt radikális változásokat a CDU-ban, de pedzegette például a határok lezárását egy újabb migrációs válság esetén. Megválasztását üdvözölte a párt konzervatív szárnya, és melléállt Friedrich Merz CDU-s politikus is, aki korábban alulmaradt a pártelnökségért folyó harcban.

Magyar Hírlap emlékeztet: Németországban a kancellárok hagyományosan kitöltik a hivatali idejüket, utána pedig a Bundestag dönt az utódlásról. A parlament alsóházának többségét a konzervatív CDU–CSU-frakció adja, a második legnagyobb parlamenti párt, a  szociáldemokraták (SPD) viszont egyértelműsítették: nem támogatnák Kramp-Karrenbauer kancellárságát.

Fotó: AFP

Az SPD ezért mindenképp meg akarja akadályozni az idő előtti váltást, amit azonban a nagykoalíció sínylene meg: akár előrehozott választásokhoz is vezethet a helyzet, ez pedig rosszul érintené az országosan tizenhét százalékra süllyedt SPD-t. Igaz, a CDU sem áll túl jól, egy újabb választáson már nem szereznének együtt többséget, Kramp-Karrenbauer pedig jó eséllyel inkább a szabad demokrata, piacpárti FDP-vel vagy a Zöldekkel szövetkezne.

Legkésőbb decemberben kiderül, hogyan tovább, akkor ugyanis a koalíciós szerződés szerint – félidőben – a feleknek értékelniük kell, hogy eddigi teljesítményük alapján együtt maradnak, vagy inkább szakítanak. Az SPD decemberi pártkongresszusán hozott döntést a májusi EP-, valamint az őszi tartományi választások is befolyásolni fogják – ha rosszul szerepelnek, a párt azon része, amelyik ellenzi a koalíciót, újra megtalálhatja a hangját. Utóbbiak miatt egyébként a nagykoalíció pártjai okkal aggódnak: friss felmérések szerint a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) a legerősebb párt Kelet-Németországban, és a három keleti tartományban – Brandenburg, Szászország és Thüringia –, ahol ősszel választásokat tartanak, az SPD és a CDU is komolyan visszaeshet.

888

Hasonló hírek

Újabb brutális muszlim támadás keresztények ellen egy nyaralóhelynél

Mazsi

Mozgóárusnak álcázott terroristák lehetnek a tengerparti üdülőhelyeken

info

NATO vezér: Úgy terjednek a terroristák Európában, mint a rákos sejtek

Mazsi