Hirmagazin.eu
Főoldal » Kormányválság lehet, ha Merkel idő előtt átadja helyét az utódjának
Külföld

Kormányválság lehet, ha Merkel idő előtt átadja helyét az utódjának

Egyes sajtóértesülések szerint Angela Merkel idő előtt átadná a kancellári széket Annegret Kramp-Karrenbauernek, akit azonban annyira nem szeretnek a szociáldemokraták, hogy abba a nagykoalíció is belebukhat.

Noha Angela Merkel német kancellár arra készül, hogy kitölti 2021-ig tartó hivatali idejét, a Magyar Hírlap szerint a háttérben már készül a terv arra vonatkozólag, hogyan veszi át posztját idő előtt Annegret Kramp-Karrenbauer, aki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki székében már leváltotta Merkelt. Az már ismert, hogy Merkel Kramp-Karrenbauernek adná át szívesen a helyét, sajtóspekulációk szerint pedig ez a vártnál hamarabb is megtörténhet – erre utal például többek szerint az, hogy Merkel szinte teljesen távol maradt a CDU EP-választási kampányától.

Kramp-Karrenbauer nem eszközölt radikális változásokat a CDU-ban, de pedzegette például a határok lezárását egy újabb migrációs válság esetén. Megválasztását üdvözölte a párt konzervatív szárnya, és melléállt Friedrich Merz CDU-s politikus is, aki korábban alulmaradt a pártelnökségért folyó harcban.

Magyar Hírlap emlékeztet: Németországban a kancellárok hagyományosan kitöltik a hivatali idejüket, utána pedig a Bundestag dönt az utódlásról. A parlament alsóházának többségét a konzervatív CDU–CSU-frakció adja, a második legnagyobb parlamenti párt, a  szociáldemokraták (SPD) viszont egyértelműsítették: nem támogatnák Kramp-Karrenbauer kancellárságát.

Fotó: AFP

Az SPD ezért mindenképp meg akarja akadályozni az idő előtti váltást, amit azonban a nagykoalíció sínylene meg: akár előrehozott választásokhoz is vezethet a helyzet, ez pedig rosszul érintené az országosan tizenhét százalékra süllyedt SPD-t. Igaz, a CDU sem áll túl jól, egy újabb választáson már nem szereznének együtt többséget, Kramp-Karrenbauer pedig jó eséllyel inkább a szabad demokrata, piacpárti FDP-vel vagy a Zöldekkel szövetkezne.

Legkésőbb decemberben kiderül, hogyan tovább, akkor ugyanis a koalíciós szerződés szerint – félidőben – a feleknek értékelniük kell, hogy eddigi teljesítményük alapján együtt maradnak, vagy inkább szakítanak. Az SPD decemberi pártkongresszusán hozott döntést a májusi EP-, valamint az őszi tartományi választások is befolyásolni fogják – ha rosszul szerepelnek, a párt azon része, amelyik ellenzi a koalíciót, újra megtalálhatja a hangját. Utóbbiak miatt egyébként a nagykoalíció pártjai okkal aggódnak: friss felmérések szerint a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) a legerősebb párt Kelet-Németországban, és a három keleti tartományban – Brandenburg, Szászország és Thüringia –, ahol ősszel választásokat tartanak, az SPD és a CDU is komolyan visszaeshet.

888

Hasonló hírek

Jó hír a Nagy-Britanniában dolgozó magyaroknak

Géza

Amíg Merkel Németországa “haldoklik”, addig is tucatszámra erőszakolnak meg tiniket a migránsok naponta! Ezt únta meg egy német szélsőséges nacionalista szervezet! Oszd meg!

Géza

Kína megkegyelmez több ezer embernek

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------